Foto: Niklas Nyman/ VolanteEmma Frans, tidigare Uppsalastudent, sprider ett källkritiskt förhållningssätt.

Roligast på Twitter blir årets alumn

Emma Frans är forskaren som bekämpar missvisande fakta och falska nyheter, bland annat via sociala medier. Nu blir hon Årets alumn vid Uppsala universitet.

Utmärkelsen Årets alumn går i år till Emma Frans, forskare, författare folkbildare, vetenskapsskribent, sommarpratare och Uppsalabo som har kallats en av de roligaste svenskarna på Twitter.

– Jag är mycket glad för utmärkelsen och för att bli uppmärksammad av Uppsala universitet. Det är ju vid Uppsala universitet allt började. Det är där jag lagt grunden för min karriär. Utbildningen i Uppsala gav mig en bra och bred grund att stå på. Det har jag stor nytta av idag när jag ska orientera mig inom många olika områden, säger Emma Frans, som tog medicine magisterexamen vid Uppsala universitet 2006 och nu är är doktor i medicinsk epidemiologi vid Karolinska Institutet, i Uppsala universitets pressmeddelande.

”Hon driver kampen mot ryktesspridning genom att framhålla vetenskapens ställning och ett källkritiskt förhållningssätt. Emma Frans är en god förebild för studenter genom att oförtrutet arbeta för att öka motståndskraften mot missvisande fakta och falska nyheter”, står det i motiveringen till priset.

Årets alumn delas ut 3 mars 2020 och i samband med det håller Emma Frans en föreläsning i Humanistiska teatern på Campus Engelska parken.