Annons
högskoleprovet
Fusk på högskoleprovet kan avslöjas med hjälp av radiovågsdetektor.
Foto: Ergos arkiv

Radivågsdetektor kan avslöja fusk


För att motverka fusk på högskoleprovet vill Universitets-och högskolerådet införa kontroller med radiovågsdetektor vid skrivtillfällena. Myndigheten anser det vara att föredra framför kroppsvisitation.

Utredningen om fusk vid högskoleprovet föreslår att radiovågsdetektorer skulle kunna användas för att avslöja otillåten elektronisk utrustning när provet skrivs. Universitets-och högskolerådet (UHR) ställer sig positiva till idén.

– Det handlar om ett omfattande arbete och vi ser att kontrollerna kan bli verklighet tidigast hösten 2021, säger myndighetens generaldirektör Karin Röding i ett pressmeddelande.

Ett annat förslag i utredningen är kroppsvisitation vid in-och utpassering. UHR menar dock att den typen av kontroller inte skulle ha annat än en avskräckande effekt samtidigt som de blir kostsamma.

– UHR bedömer att kontroller med radiovågsdetektion är en bättre och mer kostnadseffektiv åtgärd för att motverka fusk, Till skillnad från kroppsvisitation har sådana kontroller inte heller potentiella negativa effekter för dem som skriver provet. säger Karin Röding.

Ytterligare en fördel som anges är att radiovågsdetektorer skulle kunna användas i samtliga provlokaler, medan kroppsvisitation bara skulle kunna genomföras i begränsad omfattning.


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…
2024-04-09 08:35
Efter januaris aktion rörande situationen på Engelska parkens Matikum har nu beskedet kommit - då får studenterna sitta…
2024-04-08 08:19
Tisdagen den sista april vibrerar vårluften i Uppsala. Under morgonen väntas drygt 40 000 personer anlända till Uppsala…