Annons
Norrbyska studenthemmet är hemvist för den mytiska studenten Elof Sundin.
Foto: Kim Berglund

Mannen, myten, legenden


Teologie doktor Elof Sundin, 71 år gammal, har hunnit med mycket under sitt liv. Han har studerat teologi i femtio år, tagit en kandidatexamen och doktorerat i kyrkorätt. Han bor fortfarande på Norrbyska studenthemmet, och är en uppskattad man inom studentkretsar. Att han inte existerar – i fysisk bemärkelse – verkar oviktigt.

Allt börjar 1963. Som ett skämt skrivs namnet ”Elof Sundin” upp på en deltagarlista för en kurs i Gamla testamentets exegetik, även kallat bibelvetenskap, vid teologiska institutionen på Uppsala universitet. Elof är tystlåten och svarar aldrig på direkta frågor, men lyckas ändå slutföra kursen.
– Han var så dålig på att lämna in sina uppgifter och skriva sina tentor själv att andra studenter började hjälpa honom, berättar Gustav Andersson, präststuderande och även han boende i Norrbyska studenthemmet, när vi ses för att diskutera myten bakom Elof Sundin.
Trots den blyga framtoningen var detta början på en mycket lyckad karriär inom akademin för Elof Sundin. Med en del hjälp från sina kursare, som Gustav Andersson kallar det. Till slut hade Elof plockat tillräckligt många poäng för att ta ut en kandidatexamen i teologi. Eftersom personnummer och personbevis inte var ett krav under denna tid för att få ut en examen, så har Elof Sundin en faktisk kandidatexamen. Efter detta lyckades Elof 1984 dessutom disputera och blev promoverad till teologie doktor in absentia, alltså i sin, föga förvånande, frånvaro. Han har därför tilldelats ett äkta doktorsdiplom, som nu hänger i Norrbyhus som studenthemmet även kallas. Förutom en gedigen akademisk karriär har Elof Sundin även hunnit med en del samhällsdebatt när han bland annat anmält tv-serien ”Halvvägs till himlen” till Domkapitlet och haft en brevutväxling med dåvarande statsminister Göran Persson om det verkligen var nödvändigt att alla personer i Sverige hade ett personnummer och folkbokföringsadress. Statsministern insisterade på att detta var nödvändigt.

Det välbevarade studenthemmet Norrbyhus byggdes under slutet av 1800-talet för att främst husera teologstudenter, vilket det gör än idag. Jag och Gustav Andersson tillbringar en längre stund i husets salong vid en stilig soffgrupp. Rummet är fyllt av tavlor i tunga guldramar. Här bor tjugotre studenter i egna rum, och så såklart Elof Sundin, husets tjugofjärde medlem. Han gör sig synlig just här, där hans doktorsdiplom pryder en av väggarna, bredvid den ståtliga kakelugnen.
Förutom doktorsdiplomet märks även Elof Sundins närvaro genom all post han får.
– Det är oftast boende eller före detta boende på Norrbyhus som skickar vykort till honom och uppdaterar honom om sina liv eller när de är på semester, berättar Gustav Andersson.
Eftersom Elof Sundin inte har något eget postfack sätts hans vykort upp på den gemensamma anslagstavlan för alla studenter att ta del av.
Förutom vykorten har det kommit andra kuvert till Elof Sundin under det senaste året, däribland gåvobevis från Stadsmissionen dit Elof vid fem tillfällen har skänkt 10 000 kronor. Under intervjun kommer en av de andra studenterna inspringande med den senaste brevskörden från Stadsmissionen som kommit med en postleverans under tiden vi pratat. Denna givmildhet är något som Gustav Andersson menar talar för Elof Sundins goda karaktär.
Elof är en tydlig figur för studenterna på Norrbyhus men även för teologstudenter generellt. Fortfarande skrivs hans namn upp på diverse kurser och fortfarande är han anmäld till varje teolog-gask under de senaste åren. Gustav Andersson berättar också att han under sin första tid vid teologiska institutionen hörde många rykten om, och referenser till, Elof Sundin. När han sedan började fråga sina äldrekursare om Elof fick han för första gången höra berättelsen om Elofs liv, om studierna, den legendariska doktorspromoveringen och hur han fortfarande dyker upp på närvarolistor på kurserna på teologen.

Elof Sundin är en ständigt närvarande person och har blivit en del i traditionerna, som ett arv från den gamla akademin till dagens studenter. Detta är något som även Teologiska studierådet vid Uppsala universitet tagit fasta på. 2011 valde man att upprätta Elof Sundins pris, en utmärkelse som skall gå till en student som ”utmärkt sig genom att främja god stämning, kamratanda eller god arbetsmiljö bland studenterna vid Teologiska institutionen”. Årets pristagare kommer tillkännages på teologgasken den 10 december. Även då finns en plats med Elof Sundins namn på. Närvarande kommer han med all säkerhet vara, även om stolen kan framstå som tom.


Annons

Annons

Läs mer

2023-11-15 11:12
Liam Mellberg är Uppsalastudenten aka matkreatören som slagit igenom på Tiktok med sina matlagningsvideos. Med bakgrund…
2023-06-20 09:39
Hon är en av Sveriges största författare inom feelgood-genren och andra boken i hennes senaste serie utkommer om en…
2023-06-05 09:35
Uppsalastudenten Maximilian Nakev von Mentzer pluggar Italienska och romandebuterar nästa vecka med boken Bortom himlen…