Annons
Göran Kropp har varit en stor inspirationskälla för Uppsalastudenten Marcus Aspsjö, som 21 juni ger sig ut på ett årslångt äventyr tillsammans med kompisen Jonathan Ljungqvist.
Foto: Lina Svensk

Kajak, ben och rullskidor över vatten, land och öken


Ett år, tre kontinenter och hundratals mil genom extrema terränger – Uppsalastudenten Marcus Aspsjö tar studieuppehåll och lämnar böckerna bakom sig för att ge sig ut på sitt livs resa.

Det var en jordenruntresa efter ett år i det militära som gav blodad tand.
24-årige sjuksköterskestudenten Marcus Aspsjö har sedan dess genomfört två större äventyr – det ena en cykelstrapats från Lidköping till Tanzania och det andra en vandring tvärs över Island på 17 dagar. Och i sommar är det dags för nästa stora eskapad – the year of adventure, som Marcus Aspsjö och hans reskompanjon Jonathan Ljungqvist har valt att kalla det. Under ett år kommer de att paddla från Sverige till Istanbul, vandra 100 mil genom Indien och åka rullskidor genom Australien, från Sydney till Perth.
Idén till äventyrsåret kläcktes redan under cykelresan till Tanzania 2013, när äventyrsduon låg sjuk under några veckor i Etiopien.
– Det var då vi förstod att vi var fast i äventyrandet och började snacka om att vi ville göra mer, säger Marcus Aspsjö.
Den första etappen går av stapeln 21 juni i Helsingborg med kajaker som ska föra dem via Europas floder ända ner till Istanbul, vilket de räknar med kommer att ta ungefär 4 månader.
– Vi är ju inga erfarna paddlare direkt – jag fick just min kajak – så vi kommer att träna på det en del nu efter att terminen har tagit slut till dess att vi påbörjar resan, säger Marcus Aspsjö.
Resplanen har arbetats fram under ungefär ett år och under den tiden har de båda vännerna också övat upp sin fysik. Men trots rigorös träningsregim räknar Marcus ändå med att den första veckan på varje deläventyr kommer att vara väldigt jobbig.
– …innan man har kommit in i rätt teknik, men slitstyrkan övas upp ganska snabbt allteftersom.
Mellan varje deläventyr kommer Marcus och Jonathan att åka hem till Sverige korta perioder för att träffa familj och vänner och för att äta och vila upp sig.

För en icke-frälst är det inte helt lätt att förstå varför man frivilligt utsätter sitt psyke och sin kropp för den påfrestning det innebär att ta sig från punkt A till punkt B på diverse olika fortskaffningsmedel av varierande bekvämlighet, genom såväl brännande hetta som piskande skyfall och motiga vindar. Och det verkar inte vara helt lätt att sätta fingret på, ens för den inbitna.
– Det är lite svårt att förklara, men när jag får en idé som den här är det nästan omöjligt att släppa den förrän den är genomförd. Sedan gillar jag utmaningar också Säger Marcus.
Men förutom att vara givande på ett personligt plan kommer de också under resans gång att samla in pengar till ett välgörenhetsprojekt som arbetar för att minska barnarbete i Indien.
– Pengarna samlar vi in genom föreläsningar och via ett facebook-event. Det hela får lite större mening genom insamlingen. När vi är i Indien kommer vi att besöka en eller två skolor som finns tack vare det här projektet.

Resutrustningen har Marcus och Jonathan blivit nästan helt sponsrade med från olika företag. Maten är i princip det enda vännerna kommer att behöva betala själva – tacksamt när man lever på studiestöd och -lån som Marcus gör.
På tal om studier, hinner du med att plugga mellan alla äventyr?
– Ja, det är ju en prioriteringsfråga och jag har gått in ganska hårt för studierna det senaste året just för att jag ska kunna motivera ett studieuppehåll. Men lite svårt har det ju varit att fokusera på plugget den senaste månaden när man tänker på hur nära äventyret är.
Har du något tips till andra personer som kanske, precis som du, funderar på att ta studieuppehåll för att ge sig ut på äventyr i världen?
– Om det är något du verkligen vill, så bara gör det. Studierna kommer att finnas kvar när du kommer tillbaka, så bara kör på


Annons

Annons

I Ergo och på ergo.nu kommer du att kunna följa duons äventyrsår via krönikor skrivna av Marcus Aspsjö efter varje etapp.

Den första krönikan kan du läsa här.

Läs mer

2023-11-15 11:12
Liam Mellberg är Uppsalastudenten aka matkreatören som slagit igenom på Tiktok med sina matlagningsvideos. Med bakgrund…
2023-06-20 09:39
Hon är en av Sveriges största författare inom feelgood-genren och andra boken i hennes senaste serie utkommer om en…
2023-06-05 09:35
Uppsalastudenten Maximilian Nakev von Mentzer pluggar Italienska och romandebuterar nästa vecka med boken Bortom himlen…