Foto: Lina Svensk”Jag tänker faktiskt ta av mig kavajen – den var bara för skådespelet och jag vill inte förstärka någon nidbild av juriststudenter som jag inte kan identifiera mig med”, säger Morgan innan fotot tas.

Juriststudenten Morgan

Foto: Lina SvenskFem snabba:

Bästa studieplatsen?
Hemma
Bästa sättet att koppla bort studierna?
Träning
Tråkigaste kursboken?
Fordran och skuld
Lunchlåda eller köpt lunch?
Köpt
Största guilty pleasure?
Savage Garden

Det är en vecka kvar till påsk. Solen som gassar på innergården mellan Östgöta nations bostäder ingjuter falsk förhoppning i de som tänker att stundande äggjakt kanske kan ske utomhus i år. Vid ett bord sitter några studenter och samtalar på engelska och ser på medan jag förvirrat letar efter rätt husnummer.
Det är ett halvår sedan jag träffade Morgan Sjövall sist, ett knappt stenkast härifrån, i puben på ovan nämnda nation. Då var han klädd i skinnjacka med solglasögon hängandes i t-shirtringningen. När han nu öppnar dörren till korridoren han flyttade till i november ser han mer ut som en typisk juriststudent. Iförd kavaj.
– Nej, alltså jag är fortfarande läderjacka och jeans. Kavajen har jag bara på mig för att vi hade rättegångsspel under seminariet nyss, försäkrar han när vi slår oss ner i hans nystädade rum.
Att flytta från Solna där han bodde med sin bror var en stor omställning, berättar Morgan. Men ett visst vemod och den chockerande insikten om ”hur jävla mycket grejer man har” till trots säger han att det har varit ett av de viktigaste stegen han har tagit i sitt liv.
– Jag har alltid sett mig som en självständig person, men nu finns liksom ingen backup – jag måste fixa käk själv, för om inte jag gör det så finns det inget att äta.

Flytten är inte det enda som inneburit en stor omställning för Morgan. Sina fasta rutiner för mat, träning plugg och sömn, som han berättade om senast vi sågs, har till viss del fått stryka på foten i takt med att studiebördan har blivit tyngre.
– Jag har tvingats bli mer flexibel i mina rutiner. Numera går jag inte upp klockan fem och tränar. Sju är en ganska bra sweet spot för att gå upp och tränar gör jag för det mesta på kvällen mellan åtta och tio.
Första terminen blev det en hel del festande och nationsbesök, men Morgan menar att han har blivit smartare när det gäller att anpassa fritidsaktiviteter och socialiserande med vänner efter hur studieschemat ser ut. Hur han känner inför studierna över lag kan variera från vecka till vecka.
– Om man jämför med den här terminen och den förra så känner jag mig dubbelt så säker på att juridiken är något jag faktiskt kan vara bra på, men jag kan inte säga med all säkerhet att det är som jurist jag vill jobba i framtiden. Det är tuffa studier, men också väldigt roliga när man lägger manken till.
Att det var rätt val att flytta till Uppsala tycks det dock inte råda några som helst tvivel om. Redan efter två månader som uppsalabo kändes det som att ha varit här i två år, säger Morgan. Under några veckor provade han också på att vara nationsengagerad.
– Jag kände att tiden inte riktigt räckte till dessvärre. Jag jobbade ett pass på Tages pub och det var extremt kul att stå i bar, men jag kände att det inte gick att kombinera med den höga studietakten. Kanske att jag skulle kunna ta studieuppehåll en termin framöver och jobba som ämbetsman däremot.
Musiken, som är ett av Morgans stora intressen, har också den lagts halvt på is.
– Men en kul grej är att en kompis håller på att utveckla ett app-spel, Funky Fish Forward, som jag gör musiken till. Ganska kul och slumpmässigt ändå att man börjar plugga juridik och lägger musiken åt sidan en stund och sedan träffar en kursare som vill att man gör musik till hans spel.

Den största förändringen mellan nu och för sex månader sedan tycker Morgan är att han har funnit sig till ro i tillvaron.
– Förra terminen var allt nytt – man skulle gå till den där baren ”för där finns de bästa drinkarna” eller till den där klubben, och så vidare. Men nu känner jag mig väldigt mycket lugnare. Så är det nog för de flesta.