"Jag vill också bara forska"

Kritik. "Det finns en föreställning om att matematiker står över frågor om lika villkor, att det bara är forskningen och forskarnas förmågor som betyder något." Doktoranden Sofia fick nog av sexism och bristande jämställdhetsarbete vid sin institution och valde att skriva ett offentligt inlägg om sina erfarenheter. Hon hoppas nu att ledningen ska börja ta lika villkors-frågor mer på allvar.

Året med Ergo

2018. Ergo ser tillbaka på det gångna året genom forskningen, studentinititativen, reportagen och konflikterna som kantat det.

En dekonstruerad jul

Tradition. Varför lyssnar vi på samma julmusik år ut och år in? Varför är julens estetik så osmaklig? Och varför sitter vi bänkade framför en reklam för Disney på julafton? Ergo har synat årets mesta högtid i sömmarna.

Redo för halloween

Klä ut. Lat, ambitiös eller mittemellan? Cecilia Böhme och Hanna Andersson berättar hur du fixar en utklädnad till helgens fest!

Det är lätt att vara serienörd i Uppsala

Samlare. Seriefantasten Olle Dahllöf har i en ny bok samlat många av de serier som filtrerats genom Uppsala från mitten av 1800-talet till idag: "Man får ha lite humor och ett open mind så hittar man ganska många serier med Uppsalakoppling."

Där Kiel och Karachi möts

Reportage. I Tyskland har man hittat en kreativ lösning på studenters bostadsbrist. Genom projektet "Wohnen für Hilfe" kan äldre hyra ut rum till studenter i utbyte mot hjälp.

På jakt efter skogens skatter

Höst. Nu skjuter svamparna upp som... eh, ja svampar ur jorden. Vi följde med svampexperten Christina Wedén ut på jakt i Stadsskogen för att lära oss mer om ätbara soppar och brunstframkallande tryfflar.

Lycklig – hur då?

Vårt mående. Alla strävar väl efter att må bra. Men hur ska man leva för att uppnå lycka? Är jobb eller frihet lösningen? Filosof Folke Tersman gav oss några goda råd på vägen och passade även på att berätta varför man sällan blir lycklig av en trissvinst och varför forskare vid Uppsala universitet oftast väljer status framför lön.

Kroniskt sjuk– ett deltidsjobb

Autoimmun sjukdom. Hon har får kämpa mot trötthet, smärta och att inte tas på allvar i vården. Men studenten "Nina" som har MS lever ändå ett ganska vanligt studentliv.

Hellre kramar än ryggdunk

Killsnack. Efter #metoo har det blivit svårare för män att se trakasserier och sexism som något som handlar om andra än en själv. Tre Uppsalastudenter som är engagerade i Män för jämställdhet berättar att intresset för föreningens samtalsgrupper har exploderat.

Syndicate content