Lycklig – hur då?

Vårt mående. Alla strävar väl efter att må bra. Men hur ska man leva för att uppnå lycka? Är jobb eller frihet lösningen? Filosof Folke Tersman gav oss några goda råd på vägen och passade även på att berätta varför man sällan blir lycklig av en trissvinst och varför forskare vid Uppsala universitet oftast väljer status framför lön.

Kroniskt sjuk– ett deltidsjobb

Autoimmun sjukdom. Hon har får kämpa mot trötthet, smärta och att inte tas på allvar i vården. Men studenten "Nina" som har MS lever ändå ett ganska vanligt studentliv.

Hellre kramar än ryggdunk

Killsnack. Efter #metoo har det blivit svårare för män att se trakasserier och sexism som något som handlar om andra än en själv. Tre Uppsalastudenter som är engagerade i Män för jämställdhet berättar att intresset för föreningens samtalsgrupper har exploderat.

Taggad på växter

På expedition. Vilka växter ska man satsa på om man vill få in lite mer grönska i sitt studentrum? Annika Vinnersten, intendent på Botaniska trädgården tog med Ergo på en rundtur bland stora och små – mer eller mindre lättskötta varianter. Vi fick också lära oss mer om löss, fula träd och spritväxter.

Om konsten att sköta konsten

Så funkar det. En av Sveriges största och äldsta konstsamlingar finns vid Uppsala universitet. Universitetsantikvarie Mikael Ahlund berättar om formidabla herrar, vävda kvinnor och en provokation på Ekonomikum.

Kämpar mot duktigheten

Uppsalabördiga tecknaren Nina Hemmingsson har vunnit en stor publik med sina bitska och storögda figurer, men är inte ute efter att ge folk vad de vill ha. Just nu ställer hon ut på Bror Hjorths hus. Läs mer

En skräddarsydd karriär

Fett jobb. En utbildning kan öppna upp för en mängd olika karriärer. Ergos Beatrice Erkers hälsade på den före detta uppsalastudenten Karin Victor som hittat sina drömjobb på Uppsala stadsteater.

Sen, ska bara, snart – PANIK

Jobbigt på alla sätt. Varför är det så svårt att börja plugga i god tid? I detta reportage tar Ergo ett samlat grepp om det sinkande studentsyndromet prokrastinering. Krävs pistolhot eller finns det andra sätt?

Macchiarini-effekten

Fusk. Antalet anmälningar om oredlighet i forskning har ökat markant sedan Macchiarini-skandalen uppdagades 2015. Men hur sköts oredlighetsutredningarna vid Uppsala universitet – kan man lita på att de är rättssäkra? Alla tycks inte vara helt övertygade.

Sätter snurr på kulturarvet

Folk. "Många har fördomar om att folkdans ska vara gammaldags och mossigt men det är ingenting jag märkt av". Ergo hälsade på studenternas folkdansförening Pilochorus som förvaltat och förnyat sedan 1880.

Syndicate content