En skräddarsydd karriär

Fett jobb. En utbildning kan öppna upp för en mängd olika karriärer. Ergos Beatrice Erkers hälsade på den före detta uppsalastudenten Karin Victor som hittat sina drömjobb på Uppsala stadsteater.

Sen, ska bara, snart – PANIK

Jobbigt på alla sätt. Varför är det så svårt att börja plugga i god tid? I detta reportage tar Ergo ett samlat grepp om det sinkande studentsyndromet prokrastinering. Krävs pistolhot eller finns det andra sätt?

Macchiarini-effekten

Fusk. Antalet anmälningar om oredlighet i forskning har ökat markant sedan Macchiarini-skandalen uppdagades 2015. Men hur sköts oredlighetsutredningarna vid Uppsala universitet – kan man lita på att de är rättssäkra? Alla tycks inte vara helt övertygade.

Sätter snurr på kulturarvet

Folk. "Många har fördomar om att folkdans ska vara gammaldags och mossigt men det är ingenting jag märkt av". Ergo hälsade på studenternas folkdansförening Pilochorus som förvaltat och förnyat sedan 1880.

Hästkrafter sedan 1663

Ridning. De förvaltar en tradition med anor – Helena Bjurbom begav sig till Akademistallet och träffade några av höstens ridstipendiater.

Rör sig framåt med driv

Energi. Sugen på att starta eget? Ergo har träffat tre Uppsalastudenter som tänkt kreativt och skapat sina egna jobb.

”Utbildning är ingen handelsvara”

Reportage. "De följer inte de riktlinjer som finns, de har dåliga faciliteter och är inte ens godkända av hälsoministeriet" – Sri Lankas läkarstudenter i utdragen strejk mot privatisering.

Krigarkvinnan som klev in i verkligheten

Arkeologi. Hon levde ett kringresande liv och när hon dog vid 30 års ålder begravdes hon som en högt uppsatt krigare. Det är vad vi vet om vikingakvinnan från Birka, men spekulationerna är många.

Uppsalas enda lejon, en älg på väg mot frysen och dinosaurier på export

I gömmorna. Fem miljoner föremål, så många finns samlade på Evolutionsbiologiskt centrum. Ergo fick en rundtur på området och träffade bland andra "Thunbergs lejon". En levande gåva från kungen som tyvärr inte trivdes speciellt bra i Botaniska trädgården där han fick bo då det begav sig i början på 1800-talet.

Det våras för cykelmek

På besök. Ergo besökte cykelverkstaden Kabyssen och fick tips om hur du själv kan rusta upp din cykel inför den annalkande våren.

Syndicate content