Annons
Läkarstudenten Ida Eriksson och konst- och språkvetaren Anna Lindmark har trots intensiva universitetsstudier valt att fortsätta med fiolen, inom två vitt spridda genrer.
Foto: Beatrice Jägerup

Musikaliska studenters guide till Uppsala


Oräknerliga studenter genom århundradena har gett utlopp för sin musikaliska talang i Uppsala. Nybörjare eller proffs spelar ingen roll – det finns mängder av möjligheter att engagera sig. Ergo har träffat några som vågat.

V-Dala spelmanslag blev inkörsport till symfoniorkester

Ida Eriksson och Anna Lindmark är ursprungligen från Hälsingland och började spela fiol i nioårsåldern. Innan studierna i Uppsala kände de inte varandra, men tack vare musiken har de blivit goda vänner. V-Dala spelmanslag skulle bli deras första möte med Uppsalas kulturliv. Alla får vara med, oavsett nivå. På repetitionerna jammar man tillsammans och hjälper varandra att lära sig folkmusiklåtar från hela Sverige.
– Vi repar varje torsdagskväll och man kan börja när man vill, det spelar ingen roll om det är mitt i terminen, säger Ida Eriksson. Det är roligt, fritt och kravlöst

Spelmanslagets musikaliska fokus ligger på dansvänligheten. Ett återkommande arrangemang är EPTU – en spel och danskväll med inbokade artister, öppen scen, fika och dans. De ställer också varje år upp i studentspelmanslags–VM på Linköpings Folkmusiksfestival, som man vunnit hela tre gånger, senast 2013.
Spelmanslaget blev sedan inkörsporten till Kungliga Akademiska Kapellet, Uppsala universitets officiella symfoniorkester. Med anor från 1600-talet är det en av Nordens äldsta. De spelar vid universitets högtidsdagar, som professorsinstallationer och recentiorsmottagningar, och har även två egna större projekt varje termin. Verdis Requiem och Mahlers femte symfoni är några verk som framförts de senaste åren. På de större projekten medverkar 80-90 musiker, främst svenska och utländska studenter. Även gymnasieelever, alumner och pensionärer är välkomna – äldsta medlemmen är närmare 80 år. nbsp;

Innan man får börja i orkestern måste man provspela, vilket fick Anna Lindmark och Ida Eriksson att tveka – de trodde att det skulle vara för svårt. Men efter att några vänner i spelmanslaget, som också var aktiva orkestermedlemmar, övertalat dem sökte de till slut. Ett val de inte ångrat. nbsp;

Visserligen innebär konserterna att man får offra både sena kvällar och helger, men det är inte enbart dåligt. Anna Lindmark berättar att hennes första projekt var en stor operakonsert med mycket repetitionstid.
– Ja, det var krävande, säger hon. Men när man arbetar så nära tillsammans får man snabbt bra sammanhållning.
– Sen måste man inte vara med på allt, till exempel om det är mycket i skolan, fortsätter Ida Eriksson. Fast missar man ett längre projekt känns det väldigt tomt efter ett tag Känslan och helheten med en samspelt orkester är otroligt häftig.

Vad gäller de bästa minnena inom orkestern och spelmanslaget är de rörande överens. Nästan varje år arrangeras en utlandsturné, oftast i en form av utbyte med lokala föreningar. Italien, Japan, Irland, Norge... Listan på besökta länder kan göras lång och det är definitivt årens höjdpunkter.
– Resorna, vännerna och att man får utvecklas som både person och musiker, det är det som gör det värt att fortsätta.

nbsp;

God tune – ger energi

Ida Wernevik och Agnes Valdemarsson läser fjärde terminen juridik och har det senaste halvåret sjungit med gospelkören God Tune. Hur går det ihop, kan man fråga sig. Studierna på juristprogrammet är ju beryktat hårda.
– Jag har alltid hållit på med musik och att sjunga är ett skönt sätt att fly vardagen, säger Ida Wernevik om varför hon valde att börja i kören. God Tune är prestigelöst och väldigt lättillgängligt. Man slipper intagningsprov och får sjunga i ett helt annat forum än i nationsvärlden.
Agnes Valdemarsson håller med.
– Här sjunger man verkligen bara för sin egen skull.

Gospel är framförallt lovsånger som sjungs med mycket känsla och kraft. Reglerna är få och ”det är bara att släppa loss”. Sångerna sjungs på engelska och repas in helt utan noter, vilket gör att inlärningen tar lite längre tid. Under höstterminen gjorde kören ett framträdande, på våren är ytterligare ett inplanerat. Men när det väl nalkas konsert, då sitter låtarna som en smäck.
nbsp;– När alla 40, ibland 50 personer, sjunger med inlevelse är det mäktigt.
Måste man vara kristen för att vara med i en kyrkokör?
Absolut inte, blir det enhälliga svaret. Kören är öppen för alla.
nbsp;– God Tune ger mer energi än vad det tar, säger Agnes Valdemarsson. Tycker man om att sjunga är det verkligen värt att prova

nbsp;

Kastades in direkt hos Hornboskapen

Klockan är strax efter 19 en tisdagskväll och på Södermanlands– Nerikes nation fylls snart Tom Paulis rum – högst upp i nationens torn – av toner. Men inte av tunga basgångar, utan av bleckblås och slagverk. Och en piccoloflöjts energiska vibrato.

Sedan 1843 har Hornboskapen förgyllt nationens gasquer, recentiormottagningen och andra festliga evenemang med glittrande marschmusik och sång.
Ikväll är cirka femton entusiastiska medlemmar på plats för repetitionen. En av dem är Mats Larsson som studerar sin femte termin historia. Han köpte sin trumpet ett år innan han gick med i orkestern, men att han var nybörjare var aldrig ett problem.
– Jag kastades in i det direkt. Redan efter några veckor fick jag vara med på en spelning och sedan var jag fast.
Är det inte nervöst att uppträda när man är så pass ny på ett instrument?
– Jag har stöd från de andra trumpetisterna och är aldrig ensam, säger han med ett leende. Sedan lär man sig spela mer eller mindre på vissa ställen.

Bland medlemmarna är det många som har samma erfarenhet som Mats Larsson. Ungefär hälften har spelat sedan barnsben, men däremellan finns musiker på alla nivåer. Det som håller dem samman är gemenskapen och musikglädjen.
– Har man suget, behövs inget annat


Annons

Annons

Rikt utbud
Göteborgs: Guldkören (guldkoren@goteborgsnation.se), Musikpub (biblio@goteborgsnation.se)
V-Dala
: Kruthornen amp; Letta Gardet, blåsorkester + dansgrupp (khlg@v-dala.se), Spelmanslag (spelmanslaget@v-dala.se), V-Dala kören (koren@v-dala.se), Samba são Miguel (sambaorkester - samban@v-dala.se), Spexgrupp (spexet@v-dala.se)
Gästrike-Hälsningland
: kör, ScenGHångarna (spexgrupp), (- Sighstinska Kapellet, storband, ej aktivt med möjligheten att starta upp)
Östgöta: Nationsbandet Kapellet (kapellet@ostgotanation.se), Sånggripen (sanggripen@ostgotanation.se), kör, spexgrupp (spex@ostgotanation.se)
Norrland
: Attraktionsorkestern (show - ordforande@attra.nu), Salongsorkestern (klassisk orkester - ordf@salongsorkestern.org), Svenska Showorkestern Phontrattarne (info@phontrattarne.com), Norrlandskören (ordf@norrlandskoren.se), Chorus Virorum (manskör - chorus.virorum@gmail.com), Norrlands Nations SpexEnsemble (spexrex@nonsensspex.se)
Västgöta
: nationskör (ordforande@vgkoren.se), manskör (ordf@vgmk.se), damkör (vgdk@vastgotanation.se ), Kantatgruppen – gasqueunderhållning
Gotlands
: manskör (gotlandsmanskor@gmail.com)
Snerikes: Snerikekören (choir@snerikes.se), Hornboskapen (hornboskapen@gmail.com), bleckblåsorkester, spe
Smålands: damkör (smolandskoren@gmail.com), herrkör/ensemble (herrensemblen@live.com), Glasblåsarna (glasblasarna@gmail.com)
Värmlands
: Nationskör nbsp;
Uplands: Wijkmanska blecket (wb.ordforande@gmail.com), blåsorkester, Discordia (damkör – korledare@uplandsnation.se), spexgrupp (erhaos@gmail.com, kalaskristian@gmail.com)
Stockholms: Erato (damkör – eratosndk@stockholms.se), spexgrupp (spex@stockholms.se)
Kalmar
: nationskör, blandbandscirkel, musikdiskussion, Lyssna (open mic)

Mer information hittar du på nationernas hemsidor eller genom att kontakta respektive 1q.

Utomnations
Körer
- God Tune, gospelkör
- La Capella, damkör
- Orphei Drängar, manskör
- Uppsala Kammarkör
- Allmänna Sången
- Schola Cantorum

(lista över alla Upplands körer)

Orkestrar
Tupplurarna Diffraktionsbandet Rockford Kungliga Akademiska Kapellet, Uppsala University Jazz orchestra, Glansbandet, Dragskåpet, Solskensorkestern Uppsala Blåsarsinfonetta

Spex Ett teknat spex

Läs mer

2024-02-27 09:10
Inför det kommande segmentet i Ergo, “Psykologstudenten svarar”, får vi följa med studentpanelen på ett besök på deras…
2024-01-29 09:07
Hur är det egentligen att studera vid Uppsala universitet med funktionsnedsättning? Vad fungerar, vad fungerar inte…
2024-01-02 09:17
Uppsala är en av de största studentstäderna i landet, men rödlistas år efter år på bostadsmarknaden. Laila Abdi på…