Annons
Nyöppnade Hamberg community centers lokaler är i huvudsak ämnade för områdets hyresgäster, men även folk utifrån är välkomna att delta i aktiviteter och låna utrymmet för eget bruk.
Foto: Per Enström

Flogstas öppna vardagsrum


Yoga, matlagning, filmvisning och brädspel är några av de aktiviteter som står på schemat i hus 45A i Flogsta. Ergo har besökt nyöppnade Hamberg community center som står till allmänhetens förfogande fem dagar i veckan.

Den 7 september – kvällssolen lyser svagt in i fönstret. Det luktar mat, någonting med curry och vitlök. Per Tjäder tar fram tallrikar och ställer kastrullerna på bordet. Han och två andra Flogstabor har lagat grönsaksgryta med bulgur. Det är en vanlig söndagskväll i det nyöppnade community centret i studentkvarteret Hamberg, mer känt som Flogsta låghus. Yogagruppen har precis blivit klara med sitt pass. De blir bjudna på middag, några stannar och sätter sig i sofforna i det stora köket.
Hus 45A ligger omringat av Flogsta låghus röd-blåa fasader. Det finns ett stort rum och några mindre, ett kök och en terrass, med utsikt över en gräsmatta och en lekplats. Från början var det en vanlig samlingslokal som hyresgästföreningen hyrde ut till privatpersoner. Redan då använde några grupper lokalen regelbundet, som initiativet Flogsta vegetariska måndagar och den öppna yoga-gruppen. Men att få nycklarna till huset var omständligt.
– Det var mycket byråkrati som gjorde huset i praktiken otillgängligt, säger Kasper Englund som bor ett stenkast från 45:an.
Tillsammans med Per Tjäder och några personer till drev han frågan att göra huset till en offentlig mötesplats där folk kan hänga, plugga, prata, laga mat och starta egna grupper och aktiviteter.
Efter några månaders planeringstid och förhandlingar med hyresgästföreningen öppnades Hamberg community center, även kallat aktivitetshuset, den första juni i år. Nu finns det bilder på väggarna, fler soffor, en studsmatta ute på gräset. I det lilla biljardrummet inreddes en free shop där alla kan lämna och ta med grejer. Några kläder, en rosa glitterhatt och olika småprylar ligger i hyllan. I ett hörn samlas olika verktyg som kan lånas ut.

En rad regelbundna aktiviteter är redan i gång och i hallen finns en stor tavla där folk har skrivit upp fler idéer: syjunta, filosofi-café, bokcirkel, tyst-häng-grupp, skratt-terapi, dansworkshops. Uppsala Cykelförening har anordnat en station för sina uthyrningsbara lastcyklar vid 45:an och en öppen cykelverkstad planeras. Dessutom anordnas det spontana evenemang då och då.
– En gång hade vi en biljardkväll som var väldigt kul, och vi kollade på fotbolls-VM-finalen tillsammans, berättar Kasper Englund.
Tanken är att vem som helst kan starta en grupp eller ordna enskilda event.
– Vi ville skapa ett rum där folk själva kan ta initiativ. Alla är fria att göra vad de vill, men samtidigt är alla tillsammans ansvariga för att ta hand om huset, säger Per Tjäder.
Det innebär också att hjälpas åt med städningen på torsdagar. Sedan överlämnas huset varje torsdag till hyresgästföreningen, som förvaltar en rad lokaler i Hamberg. Fredagar och lördagar kan lokalen fortfarande bokas för privata fester. Hyresgästföreningens ordförande, Petter Persson, tycker att community centret fungerar bra.
– Vi har bara fått positiv feedback från folk som bor runt det.
Kasper Englund, Per Tjäder och två personer till bildar den officiellt ansvariga arbetsgruppen. Framöver skulle de gärna vilja ha öppet sju dagar i veckan, dessutom diskuterar man möjligheterna att installera ett system med passerkort som kan spridas till fler personer:
– Då skulle det vara mycket lättare att hålla huset öppet hela tiden. Nu har vi bara två nycklar, säger Kasper Englund. På dörren hänger en lapp med hans mobilnummer, så att folk kan ringa honom och hämta nyckeln ifall det är stängt.
Utöver den officiella arbetsgruppen engagerar sig just nu mellan tio och tjugo personer aktivt för centret. Då och då anordnas planeringsmöten där vem som helst får delta. Och även om lokalen är främst till för de som bor i Hamberg betonar Kasper Englund att alla är mycket välkomna:
– Det ligger ju bara i allas intresse. Om folk utifrån kommer hit så blir det mer populärt bland folk i Hamberg också.
Dessutom vill de gärna locka de som bor i Hamberg mer permanent: förutom studenterna finns det en del äldre personer och barnfamiljer med gamla livstidskontrakt.
– Annars är det är svårt att driva sådant i ett område där folk bara bor i några år, säger Kasper Englund.
Han tror att det skulle få folk att känna mer anknytning till Hamberg om de skulle veta mer om historien kring platsen. En idé är därför att göra en utställning om Hambergs historia.
– Om man pratar med folk som har bott här på 70- och 80-talet får man veta att det fanns en jazzklubb här och en ungdomsgård. Många flyktingar från Chile flyttade hit och Hamberg präglades av tankar om solidaritet.
I denna anda ska community centret skapa mer samhörighet i Hamberg, genom en plats där folk kan träffas och känna sig hemma.

20 september – när Ergo för andra gången besöker hus 45A i Flogsta inleder community centret höstterminen med ett re-opening party. Några har tagit med sina instrument och jammar. I köket hörs det en blandning av svenska och engelska, lite tyska och spanska, och i bakgrunden Michael Jackson ur högtalarna. Folk sitter på soffor, stolar och golvet, några pratar ihop sig om att starta en meditationsgrupp, någon annan berättar om en bildterapi som ska äga rum onsdagskvällar och om planer på en skrivcirkel. Även idag blir det en stor gryta, matvete och hembakat bröd, i Hambergs offentliga vardagsrum.


Annons

Annons

Hamberg community center

Beslutet att öppna HCC togs av Hyresgästföreningen. Centret ligger på Flogstavägen 45A och är vanligtvis öppet från kl 14 fram till kvällen söndagar till onsdagar samt torsdag förmiddagar. Alla är välkomna.

Regelbundna aktiviteter:
Filmkvällar: söndagar 20.30
Skrivarcirkel: söndagar 18
Öppet möte: söndagar 15
Yoga: söndagar och tisdagar 18
Vegetariskt folkkök: måndagar 18.30 och onsdagar 13 och 17
Meditation: onsdagar 07 – 07.30
Bordsspel: onsdagar 18
Bildterapi: onsdagar 18
Pannkakor och städning: torsdagar 11

Mer information om HCC och aktuella evenemang finns på facebooksidan (”Hamberg Community Center”) och på bloggen (45ahamberg.wordpress.com).

Här finns fler foton från community centrets re-opening party

Läs mer

2024-04-22 14:00
Flertalet cyberattacker, Ryssland som hot och inträdet till Nato - förutsättningarna för Sverige har ändrats. Den 7 mars…
2024-02-27 09:10
Inför det kommande segmentet i Ergo, “Psykologstudenten svarar”, får vi följa med studentpanelen på ett besök på deras…
2024-01-29 09:07
Hur är det egentligen att studera vid Uppsala universitet med funktionsnedsättning? Vad fungerar, vad fungerar inte…