Annons
En timme svenska – en timme vilket annat språk som helst.
Foto: Robert Englund

Språkbarriärer bryts på Uppsalingo


Varje onsdag öppnar Gotlands Nation dörrarna för alla som vill lära sig ett nytt språk. Uppsalingo är ett språkutbyte där svenska studenter kan öva på något från den uppsjö av språk som erbjuds i utbyte mot att lära ut svenska till universitets internationella studenter.

Upplägget är enkelt. Varje bord har en lapp med ett språk skrivet på sig. Det kan till exempel vara franska, tyska eller mandarin. Deltagarna slår sig till ro vid det bord där deras språk talas, kanske med en öl eller en bit mat. När alla är på plats föreslås ett ämne som man kan prata om. Under den första timmen pratar deltagarna svenska för att sedan byta språk.

När jag kliver in på Gotlands Nation är samtalen redan i full gång. Kvällens ämne: Äktenskap. I vimlet sitter John Nellfors, en av Uppsalingos arrangörer, och putsar på sin tyska. Olof Fägerstam, som också är med och arrangerar mötet, talar redan tyska och persiska och håller just nu på att lära sig ryska några bord bort.

Uppsalingo har funnits i flera år och arrangörerna John Nellfors, Olof Fägerstam och Simon Hössung Awad beskriver det som ett avslappnat forum för språk.
– Det är inte ett fikarep, men inte heller som att sitta I ett klassrum, säger Simon Hössung Awad.
– Man behöver inte vara duktig för att vara med. Alla som vill är välkomna att delta. Jag kan bara några ord på ryska, men jag kör ändå, fortsätter Olof Fägerstam.

På Uppsalingos facebooksida kan man se vilka språk som kommer talas inför varje möte eller föreslå ett nytt. Det enda som krävs är en deltagare som kan språket i fråga och en motpart som kan svenska. Listan på språken som har talats på Uppsalingo kan göras lång, men vanligtvis finns spanska, italienska, franska, tyska, japanska, kinesiska och ryska representerade.
– Esperanto har vi nog aldrig haft, det vore coolt, säger John Nellfors.

Utbytesstudenten Yunchen Sun från Kina har varit här tre gånger. Han blev tipsad av sin svensklärare.
– Jag har bara studerat svenska i sex månader vid sidan av mina studier i systemvetenskap. Nu läser jag Basic Swedish 2 på universitetet. Uppsalingo är väldigt bra träning för man får både prata och lyssna, säger han.

Yunchen Sun berättar att han tror att han hade klarat sig bra i Uppsala även utan svenska eftersom alla pratar bra engelska, men varför inte lära sig ett nytt språk?
– Svenska är ett vackert språk, för mig låter det lite som en sång. Och om jag bestämmer mig för att stanna i Sverige måste jag ju lära mig svenska. Hur som helst är det alltid kul att lära sig ett nytt språk, säger Yunchen Sun.


Annons

Annons

Gratis och utan föranmälan

Uppsalingo arrangeras varje onsdag klockan 18.30 på Gotlands Nation. Det är gratis, ingen föranmälan behövs och alla med ett nationskort är välkomna.

För att se vilka språk som finns kan man besöka Uppsalings facebooksida. Där kan man också föreslå ett nytt språk om det inte finns representerat än. Allt som krävs är en person som kan språket och en motpart som kan svenska.

Läs mer

2024-02-27 09:10
Inför det kommande segmentet i Ergo, “Psykologstudenten svarar”, får vi följa med studentpanelen på ett besök på deras…
2024-01-29 09:07
Hur är det egentligen att studera vid Uppsala universitet med funktionsnedsättning? Vad fungerar, vad fungerar inte…
2024-01-02 09:17
Uppsala är en av de största studentstäderna i landet, men rödlistas år efter år på bostadsmarknaden. Laila Abdi på…