Annons
Minns du största händelserna i Ergo 2014?
Foto: Per Enström

Året med Ergo


Kriser, frackaktioner och kontroversiella fjäderskrudar har kantat året på Ergoredaktionen. Vi guidar er till några av årets mest lästa och uppseendeväckande artiklar.

1
Frack eller långklänning? Valet är ditt Könstillhörighet spelar ingen roll vid de flesta svenska universitet – Uppsala inkluderat – konstaterar Ergo i en granskning av högtidsklädkoder i januari. Trots det dröjer det inte längre än till april förrän Ergo kontaktas av Gotlands nations fanbärande student Ellika Lindström, som fått ett argt brev från fanbärarkonventets presidium sedan hon valt att bära frack under reccemottagningen. ”Omyndigförklarande och nedlåtande”, menade Ellika Lindström.
Frackaktionen gav dock resultat då Kuratorskonventet efteråt beslutade att plocka bort skrivningarna om damer och herrar i ceremoniinstruktionerna och därmed gjorde den könsneutral.

2
Ergo firar 90 år (hurra ) genom att intervjua ett antal forna medarbetare från tidningen. Christina Jutterström, svt:s före detta VD, programledare Anders Holmberg samt DN:s kulturredaktions medarbetare Jan Eklund fanns med i skaran. Den sistnämnde mindes bland annat den, under 80-talet, kåraktiva Anders Borg som en ”kul kille”.
Kul kille i all ära, men någon vidare imponerande karriär som kårpolitiker kan vår före detta finansminister inte skryta med då han endast satt på ordförandeposten en kort period 1989… under sommaren – en period då varken kår eller universitet, som bekant, gör särskilt många knyck.

3
I mars rapporterar Ergo och många andra medier om den så kallade ”rektorskrisen”. En skrivelse med krav om rektor Eva Åkessons avgång hade lämnats in till universitetsstyrelsen undertecknad de tre vice rektorerna och dekanerna från samtliga fakulteter utom två. Åkesson ansågs vara ”olämplig för uppdraget”. Exakt vari konsistoriets kritik låg förtäljer inte historien, och vi står ännu ovissa. Men idag verkar krisen i alla fall vara över och rektor har, åtminstone officiellt, fått fortsatt förtroende.

4
Ergo avslöjar en ytterligare kris i april, men denna gång är det psykologiska institutionen som hamnat i stormens öga. Tre personer i institutionens ledning avgår till följd av allvarliga arbetsmiljöproblem. En av ledningspersonerna ska ha utsatt en av medarbetarna för systematisk mobbning, trakasserier och diskriminering. I onyktert tillstånd (utanför jobbet) ska ledningspersonen dessutom ha refererat till en av sina medarbetare som ”bögjävel” och frågat en annan ”varför du bara handleder negrer”. Efter ledningspersonernas avgång, lades utredningen av fallet ner. Den främst kritiserade ledningspersonen sa dock i ett mejl till Ergo att ledningen inte avgick på grund av de anklagelser de fått, utan därför att för stor fokus hamnat på enskilda personer istället för på arbetsmiljön över lag.

5
Fi-studenter fick stora framgångar i årets kårval och håvade in hela tolv av de total 41 mandaten – att jämföra med de sex mandat de fick 2013 – och blev därmed det största kårpartiet. Kul siffror för Fi-studenter, mindre kul siffror för valdeltagandet över lag då endast 7,8 procent av de röstberättigade röstade i valet, vilket är det lägsta sedan kårobligatoriet avskaffades 2010 då endast 6,9 procent röstade.
Uppseendeväckande är att Fi-studenter efter valet beslutade att inte kandidera till vare sig ordförandepost eller som styrelseledamöter sedan de upplevt att kårens organisation kändes konservativ och inte överensstämde med Fi-studenters syn på hur makt bör fördelas, vilket de skrev i ett öppet brev. Till ordförande och viceordförande valdes Caisa Lycken (Gröna studenter) respektive Miranda Cox (Vänsterns studentförbund).

6
”Avsaknad av riktlinjer får konsekvenser” – så lyder en av rubrikerna i sista numret av Ergo innan sommaruppehållet. Kåren saknar riktlinjer vad gäller hantering av heltidsarvoderade kåraktiva som blir sjuka, och konsekvenserna är bland andra att kårens studiebevakare kan bli utan ersättning om de blir sjuka en längre tid. Några skriftliga riktlinjer för de arvoderades förutsättningar har inte funnits sedan 2008/09. Att man har rätt till sjukpenning som heltidsarvoderad verkar nästan ingen på kåren veta om, inte ens den dåvarande vice ordföranden Alexandra Abde: ”Jag tror inte nödvändigtvis att det behöver stå i papper vad man ska göra om man råkar illa ut, utan att man istället pratar om det och vet var man kan vända sig. Det är alltid upp till individen själv.”

7
Ergo avslöjar i början av höstterminen att enheten för lika villkor – de som hanterar antidiskrimineringsfrågor på universitetet – läggs ner. ”En nedprioritering” av lika villkorsarbetet menar flera av de universitetsanställda som Ergo talar med. I oktober, när lika villkorsenhetens fyra heltidstjänsters arbete sprids ut på två lika villkorsexperter och en hr-strateg som ägnar 50 procent av sin tid åt området, befaras frågorna flyttas längre från studenterna. Universitetets personaldirektör, Stina Nyström, menar dock att den nya modellen kommer att ge bättre förutsättningar för det långsiktiga lika villkorsarbetet, samtidigt som budgeten stramas åt – ”man måste se det större perspektivet” menar hon.

8
För höga levnadskostnader, dåliga utsikter för arbete vid sidan av studierna och otillgängligt kurators- och psykologstöd är några av de aspekter som internationella studenter finner undermåliga vid Uppsala universitet enligt en internationell studie. I september påbörjar Ergo en reportageserie för att försöka få reda på hur våra internationella studenter egentligen har det. I samma nummer träffar vi en av Sveriges omkring 30 personer som studerar vid Sveriges universitet – från fängelset. Och vår frilansare Fredrik Thor tar reda på varför universitetet har valt att inrätta tre MOOCs, massive open online courses.

9
Ergos krogpatrull besparar alla veliga nationsburgarjägare besväret att än en gång trampa vatten någonstans mellan Svartmangatan och Svandammshallarna i väntan på att den eviga frågan ”var fan ska vi käka då?” besvarats; Värmlands nation får utnämnandet ”nationsvärldens bästa köttburgare” i Ergos Battle of the burgers. Vinnare i vegburgarkategorin blir V-Dala och bäst tillbehör hittar ni på Stocken. Dessutom får ni veta att en humanistisk teater (hörsal) ska börja byggas på engelska parken i början av 2015 och att en del studenter tar ADHD-medicin för att prestera bättre studiemässigt.

10
I slutet av november följer vi med två av Ergos frilansare på ljusfestivalen ”Allt ljus på Uppsala” och ta del av de bästa installationerna. Ida Forsgren skriver om doktoranders undervisningssituation och får reda på att många måste undervisa mer än de 20 procent av sin tjänst som är det lagen tillåter. ”Budgetbesked oklara tills nyligen för Uppsala universitet” var rubriken till en annan nyhet i november, men sedan regeringens budget fallit och alliansens antagit får Ergo tillfälle att återkomma med vidare rapporter.

På webben
Ni var många som klickade er in på ergo.nu under det gångna året – 168 523 unika besökare för att vara mer specifik. 409 212 besökte oss i cyberspace totalt. Dessutom gick vår facebooksida från 700 gilla-markeringar till att passera 1 000.
En sammanfattning av året på webben hittar du här


Annons

Annons

Läs mer

2024-02-27 09:10
Inför det kommande segmentet i Ergo, “Psykologstudenten svarar”, får vi följa med studentpanelen på ett besök på deras…
2024-01-29 09:07
Hur är det egentligen att studera vid Uppsala universitet med funktionsnedsättning? Vad fungerar, vad fungerar inte…
2024-01-02 09:17
Uppsala är en av de största studentstäderna i landet, men rödlistas år efter år på bostadsmarknaden. Laila Abdi på…