Annons
Ständigt utbud på ragg blir destruktivt för en del. Genom ett tolvstegsprogram har det blivit möjligt för Katja att undvika dejtingsidor – någonting som en gång kändes omöjligt.
Foto: Illustration: Lina Svensk

Kärlekstörst utom kontroll


Många delar av studentlivet kan vara svåra att hantera för den med ett kärleks- eller sexmissbruk. Ergo har träffat en tidigare Uppsalastudent som nu går mot en ny tillvaro genom ett tolvstegsprogram.

Studietiden skulle kunna ha varit en period då man skaffar vänner för livet, men så blev det inte för Katja, en tidigare Uppsalastudent. Istället kretsade allt kring ragg och kärlek – på ett sätt som blev omöjligt att kontrollera.

Sex- och kärleksberoende (se faktaruta) förstör ofta vänskapsrelationer. Den ständiga jakten, och den negativa spiral som sätts igång med tomheten efteråt, tar över allt. Vänner reduceras till konkurrenter om uppmärksamheten.
– Det är sorgligt hur mycket tid och pengar jag lagt ner på att få bekräftelse. Och alla förlorade vänskaper. Det är mycket man försakar, säger Katja.

Liknande berättelser finns från andra studenter och tidigare studenter som Katja träffat genom det tolvstegsprogram hon går för att ta kontroll över sina relationsmönster. En del av det kan handla om att genomströmningen på folk är ganska extrem i studentlivet: ständigt nya personer på fester, i boenden och på kurser.
– En student har till exempel berättat om hur det var med alla nya killar som kom till korridoren – hon triggades direkt varje gång.

Katja har alltid – långt innan studietiden – haft destruktiva relationsmönster och ett problemfyllt förhållande till mäns uppmärksamhet. Tidigt var hon imponerad av nbsp; dem och sökte bekräftelse, även från vuxna män.
– Det blir ett sätt att kompensera för brist på när- och trygghet, berättar hon.

Beroendeproblematiken ser olika ut från person till person: allt från porrmissbruk och oförmåga att vara trogen en person fast man vill det, till att tröttna på en relation så snart någonting känns för tryggt och hela tiden söka nya kickar: allt finns representerat i stödgrupperna. För Katjas del insåg hon att hon behövde hjälp efter att i flera år stannat kvar i en relation hon ville lämna, enbart för att hon inte klarade av otryggheten.

Att det inte pratas så mycket om när sex och kärlek inte längre är någonting positivt utan tvärt om destruktivt, tror hon beror på att man tar avstånd från allt som skulle kunna låta som moralpanik. Att mötas med oförstående är vanligt, berättar Katja, och i studentkretsar kan ett missbruk gå väldigt långt innan någon reagerar.
– Vänner kunde komma med positiva kommentarer som ”vad lätt du har det ”, när det kanske inte alls var så bra för mig.

Kretsen hon berättar om beroendet för är ganska liten – de närmaste vännerna och familjen vet. Hon önskar det vore enklare att prata om, att stigmat inte skulle vara så stort. I USA ser det till exempel delvis annorlunda ut – sexmissbruk räknas oftare som ett missbruk likt andra. Här har hon stött på stor okunskap även från professionellt håll.
– En psykolog sa att jag bara skulle skärpa mig, låta relationer utvecklas normalt istället.

Tolvstegsprogrammet som Katja följer är hämtat från anonyma alkoholister och innehåller religiösa inslag – som att lägga sin vilja i händerna på Gud. Men tolkningsutrymmet är ganska stort: Katja är till exempel agnostiker – andra i grupperna är ateister eller troende.
– Många översätter det till ”en kraft” eller till ”gruppen”, säger hon.

Just nu är hon i tionde steget. Som med andra missbruk blir man inte ”frisk”, menar hon, men man kan lära sig hantera situationen. Mycket som kändes omöjligt – som att undvika dejtingsidor och lämna relationer – har blivit görbart. Att inte längre befinna sig i studentlivet utan istället ha fler fasta punkter när de kommer till boende och jobb gör det också enklare.

I Uppsala finns två lokalgrupper som följer programmet, och flera studenter finns bland deltagarna. Katjas gissning är dock att man når ut till långt ifrån alla som skulle behöva stöd.


Katja heter egentligen någonting annat.


Annons

Annons

Några kännetecken på sex- och kärleksberoende enligt DBK Sverige – Europas största och äldsta behandlingsverksamhet för problemen.
•Att konstant leta efter en sexuell partner eller ny romans, ha svårt eller inte kunna vara ensam eller lämna destruktiva relationer.
•Att konstant välja partners som är destruktiva eller känslomässigt otillgängliga
•Att använda sex, förförelse och intrigerande för att kroka eller hålla kvar en partner
•Att använda sex eller romantisk intensitet för att stå ut med svåra upplevelser eller jobbiga känslor
•Att missa viktiga familjemässiga, sociala eller arbetsmässiga händelser för att kunna underhålla ett sexuellt rus eller romantisk relation
•Att vara frånvarande eller olycklig när man är i en relation och att känna sig desperat och ensam när man inte är i en relation
•Att undvika sex eller relationer under långa tidsperioder för att ”lösa problemet”
•Att förväxla sexuella upplevelser och romantisk intensitet med kärlek.


Läs mer på dbksverige.se.

SLAA, anonyma sex- och kärleksberoende, grundades i USA på 1970-talet och arbetar med ett tolvstegsprogram. På slaa.se finns självtest, mer info och kontaktuppgifter till bland annat Uppsalagrupperna.

Läs mer

2024-02-27 09:10
Inför det kommande segmentet i Ergo, “Psykologstudenten svarar”, får vi följa med studentpanelen på ett besök på deras…
2024-01-29 09:07
Hur är det egentligen att studera vid Uppsala universitet med funktionsnedsättning? Vad fungerar, vad fungerar inte…
2024-01-02 09:17
Uppsala är en av de största studentstäderna i landet, men rödlistas år efter år på bostadsmarknaden. Laila Abdi på…