Annons

Vi har nog räddat ganska många uppsatser


Varje uppsats som blir klar är en bra affär för universitetet, om man ska räkna. Många handledare skickar sina studenter till språkverkstaden när de märker att det behövs.

Sonja Entzenberg och hennes kollegor på Språkverkstaden känner till att tjänster som Fredrik Jörgensens erbjuds. De stöter även på extremerna av det här: studenter som köper hela texter. Det kan vara någon som tidigare behövt stöd men som sedan kommit till sin lärare med helt felfria texter. När de ställts mot väggen har de erkänt att någon annan skrivit och att de betalat.
– Någon gång var det till och med en som marknadsförde den här typen av tjänster på vår anslagstavla med frågan ”är du trött på Språkverstaden?”, säger Sonja Entzenberg och skrattar lite åt fräckheten.

Hos Språkverkstaden kan man få språklig handledning på samma text vid tre tillfällen. Ibland söker sig studenterna dit själva, ibland ”skickas” de snarare av sina handledare.
– Vi har nog räddat ganska många uppsatsprojekt, genom att få igång studenternas skrivprocess, gissar Sonja Entzenberg, och tillägger att långt ifrån alla som skulle behöva det söker upp dem.

Hur mycket institutionerna gör för att stödja studenterna om det ser ut som att den ordinarie handledningen inte kommer att räcka till skiljer sig åt mycket, berättar Sonja Entzenberg.
Är det vanligt att handledare lägger ner mer tid än de avlönas för när de handleder studenter som behöver extra hjälp?
– Absolut. Men det finns också institutioner med många uppsatsskrivande studenter där de är väldigt hårda. Man får sina handledningstimmar och that’s it.

Lärosätenas anslag är delvis beroende av studenternas prestationer. För att anta en humaniorastudent får Uppsala universitet 29 140 kronor – om den dessutom tar sina poäng får de ytterligare 19 777. För en student på teknat är motsvarande siffra 51 753 + 43 644 kronor. För en lärarstudent är mer än halva ersättningen kopplad till om poängen tas eller inte.
Det borde ju vara en viktig fråga för universitetet även rent ekonomiskt att få igenom studenterna?
– Ja. Varje uppsats som blir klar är ju en bra affär för universitetet, om man nu ska räkna.

Namnet till trots engagerar sig Språkverkstaden i mer än det språkliga i uppsatserna. Ofta är det ju inte där hindret finns, utan i teori, metod, studieteknik eller någonting annat.
– Vi diskuterar alltid problemformuleringen, vilken undersökning det är tänkt att studenten ska göra, säger Sonja Entzenberg, och tillägger att de däremot inte kan gå in och hjälpa till med särskilt mycket ämnesspecifika kunskaper.

Sonja Entzenberg ser en del risker med att ta genvägar till examen. Missar man skrivprocessen missar man också tankeprocessen, menar hon. Och en privat uppsatshandledare tror hon kan tendera att ta över för mycket istället för att låta studenten gå igenom varje nödvändigt steg.
Hur ser du på att det över huvud taget finns en marknad för privat uppsatshandledning?
– I den bästa av världar ska inte det behövas. Undervisningen ska förbereda studenterna på att skriva vetenskapliga texter. Men med tanke på att våra studentgrupper är ofta stora och heterogena är det svårt att lägga undervisningen på rätt nivå i alla lägen. Vi förväntar oss vissa kunskaper som inte alltid finns där och då funderar man på vad skolutbildningen gett dem.


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-22 14:00
Flertalet cyberattacker, Ryssland som hot och inträdet till Nato - förutsättningarna för Sverige har ändrats. Den 7 mars…
2024-02-27 09:10
Inför det kommande segmentet i Ergo, “Psykologstudenten svarar”, får vi följa med studentpanelen på ett besök på deras…
2024-01-29 09:07
Hur är det egentligen att studera vid Uppsala universitet med funktionsnedsättning? Vad fungerar, vad fungerar inte…