Annons
Idag har Uppsala Feministkör 32 medlemmar, och en kö på fler som vill vara med. Av platsbrist i lokalerna kan de vara max 35 personer.
Foto: Andrea Sjölund

Med sången som vapen


För mindre än ett år sedan fick systrarna Anna, Gabriella och Eva Forslund idén att starta en feministisk kör i Uppsala. I helgen sjunger den populära kören runt om i Uppsala med över 30 sångare, för att fira Internationella Kvinnodagen.

Vi sa, vi ska ta över, vi ska ta över världen, vi ska bli stora, vi ska bli mäktiga . nbsp;

Orden är Lalehs från sången Goliat, och ett av Uppsala Feministkörs mest uppskattade nummer. nbsp;
– Den är ju så fin för det första, och texten ger en gåshud varje gång, för den är så peppig och ger mycket power. Vi har andra låtar som inte är så peppiga, säger Gabriella Forslund, körens dirigent.

Tillsammans med sina två systrar Anna och Eva Forslund startade hon för ett halvår sedan Uppsala Feministkör, efter att idén kommit upp i en Facebookgrupp för feminister. (Nu har Eva Forslund flyttat ifrån Uppsala och är därför inte med vid intervjutillfället). Vid första mötet dök bara en person upp som de inte kände.
– Om hon inte hade kommit hade det inte blivit någonting, för i och med att hon kom, som var en främling, då kändes det ändå lite på riktigt. Så det är tack vare henne, Helena, som vi tog nästa steg och bestämde oss för att ha ett nytt möte, säger Anna Forslund.

Idag har kören 32 medlemmar, de flesta studenter, och en kö på fler som vill vara med. Det första giget de fick var på Grand när Barnkonventionens 25-årsjubileum firades, och sedan dess har det bara rullat på. Men att kalla sig för Uppsala Feministkör var inte helt oproblematiskt till en början. Bara att hitta rätt låtar med rätt budskap var en utmaning för kören.
– Efter några veckor insåg vi att det här kräver en massa av oss också, säger Anna Forslund.
– Ja, vad är en feministisk sång egentligen? frågar Gabriella Forslund retoriskt.

Efter diskussioner inom kören lades några grundläggande regler fast, sångerna får nbsp; till exempel inte vara våldsbejakande. Och de upptäckte att allt ifrån folkvisor till poplåtar kan ha ett feministiskt budskap. Gabriella Forslund är den som lägger stämmor på låtarna och dirigerar kören. Den senaste låten heter Ain t I A Woman. Texten är ursprungligen en del av ett tal av människorättsaktivisten Sojourner Truth, som under 1800-talet kämpade för slaveriets avskaffande och kvinnors rättigheter. Gabriella har tonsatt talet i tre stämmor.
– Vi har inget mönster i våra låtar, men det ska vara feministiskt. Ett annat exempel på en låt som vi sjunger är Ut i vår hage, men alla vet ju inte att den är feministisk, säger Anna Forslund.

Ergo: Den handlar väl om abort?
– Ja, precis, blommorna som man sjunger om har ju använts som abortmedel en gång i tiden. Därför sjunger vi den till exempel, och det är ju också en klassiska körsång som många känner till, säger Anna Forslund.

En annan låt ( Vi hittade en bok på Blåsenhus som heter Kvinnosånger ) heter Jag hatar patriarkatet av gayikonen Jan Hammarlund. Sången är betydelsefull för grundarna och är en av de låtar som står för mer svärta.
– Jag pratade med våra föräldrar om låten och sa att den var sorglig. Men då sa vår pappa Nej, men det tycker jag inte, tvärtom, jag hatar patriarkatet, men ska vi krossa det , och det är ju också sant, säger Gabriella Forslund.

Inför Internationella kvinnodagen på söndag har kören fått så många förfrågningar att sjunga på olika evenemang i stan, att de behövt tacka nej till uppdrag. Men på bland annat Missionskyrkan, Café genomfarten och Uppsala tjejjours fackeltåg dyker de upp. Därtill ett hemligt evenemang som kommer publiceras på körens hemsida på söndag.

Ergo: Det finns ju många körer i Uppsala, varför tycker ni att det behövs en feministisk kör?
– Att sjunga är ett häftigt sätt att få använda sin feminism. Vi brukar säga Vi använder sången i vår feministiska aktivism , det är vårt vapen. En behöver inte vara en som går i demonstrationståg, en kan också använda konsten och kombinera feminism med sång för att nå ut, säger Gabriella Forslund.


Annons

Annons

Läs mer om körens program på Internationella kvinnodagen här

Läs mer

2024-02-27 09:10
Inför det kommande segmentet i Ergo, “Psykologstudenten svarar”, får vi följa med studentpanelen på ett besök på deras…
2024-01-29 09:07
Hur är det egentligen att studera vid Uppsala universitet med funktionsnedsättning? Vad fungerar, vad fungerar inte…
2024-01-02 09:17
Uppsala är en av de största studentstäderna i landet, men rödlistas år efter år på bostadsmarknaden. Laila Abdi på…