Annons
Carl Nyström skulle inte ha velat byta fotbollen mot plugget, eller tvärt om. Istället tar han en omtenta ibland, och missar någon korridorsfest.
Foto: Ida Forsgren

Elitidrott och heltidsstudier: ”Dä ordnar sig”


Kanske är du en av dem som någon gång svurit över det hurtiga löpargänget som i gryningen joggat förbi då du själv är på väg hem efter en kväll på nationen. Idrottaren och studenten kan ibland kännas som varandras motpoler, där den förstnämnda verkar leva ett liv långt från gasquer, tentaångest och akademiska högskolepoäng. Men det finns vissa undantag. I tredje delen av Ergos artikelserie ”Ett annorlunda studentliv” får vi möta Carl Nyström, som tillhör den grupp studenter som förenar elitidrottande med heltidsstudier.

Carl Nyström är lagkapten i fotbollslaget Sirius som spelar i Superettan. Dessutom är han en nästan färdigexad gymnasielärare i historia och samhällskunskap. Intresset för fotboll grundades redan under barndomen, där uppväxten i värmländska Sunne till stor del präglades av idrotten och familjens breda sportintresse. nbsp; Samtidigt har det varit viktigt för Carl att vara öppen för nya intryck, att inte bara fokusera på sporten. nbsp;
– Jag kände att jag inte bara vill spela fotboll, jag vill plugga också. Så det blev perfekt att flytta till Uppsala och få möjlighet leva i båda världarna, förklarar Carl Nyström och tillägger:
– Jag tilltalas av den gemenskap som fotbollen ger, det är en speciell känsla att tillhöra ett lag. Men sedan gillar jag också det akademiska, att få utbyte med människor som inte alls intresserar sig för sport. Då kan man prata om helt andra saker, vilket är jätteskönt.

Carl menar att skillnaden mellan de båda världarna också hjälper honom mentalt. Om det exempelvis gått dåligt på en match använder han studierna som ett sätt att koppla bort tankarna på fotbollen – och vice versa. Genom sina studier på lärarprogrammet har han lärt sig uppskatta de tvära kasten: han kan fokusera på studierna på förmiddagen (”du vet, sitta och läsa om Max Weber i tre timmar”) för att efter lunch åka till träningen och gå in i en helt annan roll (”du vet, fotboll är nördigt som fan”).

Kombinationen heltidsstudier och elitidrottande är dock inte alltid ett liv på rosor. Under tävlingssäsong avsätter Carl Nyström under veckan två till fyra timmar om dagen till träning – och sedan är det match på helgerna. Om träningen krockar med en tenta har det ibland gått att hoppa ett pass, men när det gäller match så känner han att det inte går att byta ut. Då handlar det om att han har en plats i laget som han vill behålla och ett ansvar gentemot lagkamraterna. Då tycker då det är värt att ”ta en omtenta.”
– Det har varit kämpigt i perioder då jag har missat mycket på universitetet. Det är en känsla av att hela tiden ligga efter. Det har tagit ett halvår längre att ta examen, och jag har fortfarande en rest kvar på uppsatsen.

Samtidigt skulle jag inte vilja byta ut det ena med de andra.

Skämtsamt säger Carl att han lever efter det värmländska ordspråket ”Dä ordnar sig” – att han när det är mycket försöker vara lugn och ta en sak i taget.
Känner du delaktighet i studentlivet eller finns det saker du upplever att du missar?
– Jag känner väl inte lika många inom Uppsala studentliv som andra. Samtidigt har jag ju fått det sociala från fotbollen istället. Det går inte heller att vara full tre dagar i veckan och vissa tentafester har jag stannat hemma ifrån. Jag är inte så mycket för att festa och vara full. Jag kan dansa nykter, är det bra musik så är det inga problem.

Carl antyder också att det finns en mental skillnad mellan honom och vissa andra studenter. Han har varit på korridorfester och upplevt att han måste förklara mycket vad det innebär att hålla på med sport.
– Vissa satsar på en bra utbildning med bra betyg för att i framtiden få ett jobb med bra lön. De förstår inte varför jag prioriterar bort plugg för att spela fotboll. I deras öron låter det konstigt, de undrar ”varför njuter du inte av studentlivet?”, förklarar Carl.

Som svar brukar han gå in lite djupare på varför han idrottar. Detta genom att förklara vad det är med sporten som tilltalar, hur underbart det är att vinna och att det faktiskt är hårt jobb med träning varje dag.
– Det är lätt att få en tråkighetsstämpel på sig. Men då har jag tänkt såhär: ”Jag bestämmer över mitt liv och jag vet varför jag gör det här. Om jag då uppfattas om en tråkmåns, ja då får det väl vara så.” Det handlar om att vara säker i sig själv. Dessutom har det för mig handlat om ekonomi, jag har ansträngt mig för att kunna försörja mig på sporten och får ju faktiskt betalt för att spela fotboll. Då blir det mer tyngd i det också.

Förutom sitt engagemang i själva idrotten har Carl Nyström också varit studentrepresentant i den arbetsgrupp som lagt fram förslag på hur Uppsala universitet kan förbättra möjligheterna för elitidrottande studenter (detta går att läsa om i Ergo 2 2015, eller på ergo.nu). nbsp; Genom arbetsgruppen genomfördes förra året en enkätundersökning för att se hur många som håller på med sport på elitnivå vi sidan av studierna.
– Det visade sig vara väldigt många som pluggar och samtidigt håller på med elitidrott, inom alla möjliga sporter. Det var jättekul att se att det finns fler än jag i Uppsala som vet hur det är, säger Carl.

Anledningen till att han engagerade sig i arbetsgruppen är framför allt att han tycker Uppsala universitet ibland tänker för akademiskt. Han tror att om till exempel kursupplägg var mer flexibla, skulle universitetet locka flera som vill kombinera studier med sport.
– Det känns ofta som att man måste förklara sig för lärare – eller ibland nästan försvara sig. Jag förstår ju dem också, men det är tungt att få en restuppgift om du missar ett obligatoriskt seminarium som är tre gånger så jobbig som om du hade varit på nämnda seminarium. Helt plötsligt ligger du back direkt. Istället kanske det borde finnas uppsamlingsheat för de som har träning dagtid. Det skulle också hjälpa att ha mentorer som är personer med tidigare erfarenhet av att plugga och idrotta samtidigt. Dessutom skulle stipendium eller möjlighet till ekonomiskt stöd göra mycket. Det är inte så lätt att både ha råd med kurslitteratur och betala sportrelaterade kostnader som träningsläger och annat.

Det låter som en bra lösning för alla sportfantaster, men jag kan inte låta bli att undra om det kanske finns andra grupper som känner att de borde få samma förmåner som elitidrottarna.

Carl tror att det säkert stämmer och tar personer som satsar på musiken vid sidan av studierna som exempel. Han säger att han hyllar de som håller på med andra saker vid sidan av.
– Du ska ju klara av det du gör, men om du sedan spelar i ett band eller vad som helst så är ju det fantastiskt.
Men varför ska just ni elitidrottare få mer resurser?
– Dels för att det är något som är så stort i samhället, dels för att det är något som skulle gynna både universitetet och Uppsala stad. De förslag vi har lagt fram är heller inte något som gör att det kommer bli så mycket lättare att vara elitidrottande student, utan är snarare ett sätt att förhindra att utbildningen tar tio år, istället för fem år som den borde, svarar Carl. 
Han tillägger att han inte tror andra studenter skulle bry sig så mycket om han och andra elitidrottande studenter skulle få skriva tentor vid andra tillfällen. Han tillägger:

– Visst, sedan som du säger så finns det kanske andra nischer eller grupper som borde prioriteras. I så fall hoppas jag att det finns sätt för dem också.

Avslutningsvis måste jag fråga: hur kommer det sig att du valde att plugga lärare inom historia och samhällskunskap och inte idrottslärare?
– Det beslutet bygger på att jag kände att fick nog med idrott ändå. Jag vill slippa ha joggingdojor på mig för en gångs skull. Jag ser fram emot att få klä upp mig när jag går till jobbet.


Annons

Annons

ETT ANNORLUNDA STUDENTLIV

Del 1. 100 pendlingsminuter om dagen. Ingenjörsstudenten Fredrik Pettersson pendlar från Avesta och ska, när intervjun görs, när som helst bli förälder.

Del 2. De tjugo procenten. Vi träffar två av de studenter som varvar plugg med blöjbyte och hämtning på dagis. Hur får de vardagen att gå ihop?

Läs mer

2024-02-27 09:10
Inför det kommande segmentet i Ergo, “Psykologstudenten svarar”, får vi följa med studentpanelen på ett besök på deras…
2024-01-29 09:07
Hur är det egentligen att studera vid Uppsala universitet med funktionsnedsättning? Vad fungerar, vad fungerar inte…
2024-01-02 09:17
Uppsala är en av de största studentstäderna i landet, men rödlistas år efter år på bostadsmarknaden. Laila Abdi på…