Annons

Musiken först


”Sedan jag började plugga och samtidigt satsa på musiken har jag känt att jag har den perfekta livsstilen. Jag har känt mig lycklig i det. Men det är också en period i livet som inte kommer finnas för alltid.” Så säger Elin Öberg, den musicerande uppsalastudenten som uppmärksammas i fjärde delen av Ergos artikelserie ”Ett annorlunda studentliv”.

Regnet utanför fönstren skapar ett dunkelt ljus i rummet, där väggarna är täckta av affischer. Trumset, instrument, sladdar och andra musikrelaterade attiraljer ligger utspridda över golvet. Elin Öberg ursäktar röran, innan vi sätter oss ner på varsin stol i replokalen på Ungdomens hus. Elin är 26 år gammal och kommer ursprungligen från Stockholm. År 2010 flyttade hon till Uppsala för att satsa på musiken. Hon visste först bara inte i vilken form.
– När jag var sådär 20 år gammal så tänkte jag ”vad fan, jag flyttar till Uppsala och läser musikvetenskap en termin på universitetet och försöker träffa folk att spela med”. På kursen träffade jag Moa Brandt, det klickade mellan oss på en gång. Hon var bluesgitarrist och jag hade precis börjat spela munspel, säger Elin Öberg.

Elin och Moa började ge varandra lektioner i respektive instrument. Efter ett tag bildade de bluesbandet Among Lynx, som idag, förutom dem själva, består av kontrabasisten Tove Brandt och sångerskan Evami Ringqvist. Parallellt studerar Elin Öberg heltid på kandidatprogrammet i Kultur- och samhällsanalys.
Om musiken och studierna krockar, vad kommer i första hand?
– Musiken. Det är där som jag har mest vilja. Det sista halvåret har jag känt mig så pepp och jag har verkligen vågat satsa på musiken på ett annat sätt än innan.

Förutom Among Lynx, är Elin Öberg också engagerad i projektet ”Ladies got the Blues”. Det var en projektidé som väcktes i samband med en bok skriven av Marie Selander, som handlar om hur kvinnliga bluesmusiker har glömts bort eller inte skrivits med i blueshistorien.
– Det började som en konsert, där vi hyllade gårdagens kvinnliga bluesartister med hjälp av dagens unga, kvinnliga bluesmusiker i Sverige. Eftersom det fick mycket uppmärksamhet gör vi nu också uppträdanden med ”Ladies got the blues” på bluesfestivaler, förklarar hon.

Elin Öberg upplever bluesvärlden som väldigt mansdominerad. När hon och bandet är ute på bluesställen får de ofta höra ”ni är det första helt igenom kvinnliga bandet som spelar här”.
– Tjejer blir inte tillräckligt uppmuntrade att utöva musik. Särskilt inte instrumentalister. Man kan ofta se kvinnliga sångerskor, men i banden är det bara snubbar. Så därför känns det jätteviktigt att musikintresserade, eller egentligen alla, får se att det finns kvinnliga band och uppmuntra andra tjejer till att våga satsa.

Tidsmässigt lägger Elin Öberg just nu runt fyra timmar per dag på musiken. Men då ska Among Lynx den 5 juni släppa sin första EP, vilket har intensifierat tiden som läggs på musik.
Hur känns det då att du också studerar?
– Det är väldigt stressigt. Min vardag går knappt ihop just nu, det är mycket men också otroligt häftigt. På den utbildning jag går har vi mycket egentid, så jag klarar mig ganska bra.

Elin konstaterar att det nog är skillnad om man läser exempelvis en teknisk utbildning. Hon har inte känt att hon behöver mer stöd än det hon redan får från sin institution. Beroende på hur det går med bandet, så hoppas hon det finns något sätt att i framtiden kombinera filosofi med musik.
Känner du att du går miste om saker som händer i studentlivet?
– Ja, just den sociala biten. Det finns så mycket av allting och mycket kul som händer, till exempel artister som spelar, det hinner jag inte med. Men samtidigt känner jag att det är ett val som jag har gjort, svarar Elin Öberg och tillägger efter ett tag:
– Jag vill gärna uppmuntra andra att våga tänka utanför det vanliga studentlivet. Att vara student är en bra period i livet där det finns möjlighet att satsa på vad det nu är man vill göra. Jag som inte kommer från en supermusikalsik bakgrund vågade ändå satsa på musiken samtidigt som jag pluggar. Det är möjligt.


Annons

Annons

ETT ANNORLUNDA STUDENTLIV

Del 1. 100 pendlingsminuter om dagen. Ingenjörsstudenten Fredrik Pettersson pendlar från Avesta och ska, när intervjun görs, när som helst bli förälder.

Del 2. De tjugo procenten. Vi träffar två av de studenter som varvar plugg med blöjbyte och hämtning på dagis. Hur får de vardagen att gå ihop?

Del 3. Elitidrott och heltidsstudier. Dä ordnar sig säger Carl Nyström som förrutom lärarstudent också är lagkapten i fotbollslaget Siriu.

Läs mer

2024-02-27 09:10
Inför det kommande segmentet i Ergo, “Psykologstudenten svarar”, får vi följa med studentpanelen på ett besök på deras…
2024-01-29 09:07
Hur är det egentligen att studera vid Uppsala universitet med funktionsnedsättning? Vad fungerar, vad fungerar inte…
2024-01-02 09:17
Uppsala är en av de största studentstäderna i landet, men rödlistas år efter år på bostadsmarknaden. Laila Abdi på…