Annons
Minus tjugo ute – men inomhus ska temperaturen ligga på plus detsamma. Annars måste fastighetsägaren agera.
Foto: Mathias Eriksson

Ohälsosamt kallt i många studentlägenheter


Minst tjugo grader är en bra inomhustemperatur, enligt Folkhälsomyndigheten. Men många studenter Ergo har varit i kontakt med har haft det betydligt kyligare än så i vinter – vissa omkring femton grader och till och med mindre vid enstaka tillfällen. Lösningen tycks vara att ligga på för att verkligen få problemen åtgärdade.

Ett område där inomhustemperaturerna krupit en bra bit under Folkhälsomyndighetens rekommendationer är Hamberg – det som ofta kallas Flogsta låghus. Flera boende som hört av sig berättar om temperaturer på 15-17 grader.

– Enda gången det inte varit för kallt var mitt i sommaren, skriver en student som bott där sedan april.

– De senaste dagarna har vi haft 14-15 grader inomhus. Har felanmält, och det verkar som att de tar det på allvar.

En annan boende ger samma bild. Under årets första dagar, när en del i värmesystemet enligt fastighetsägarna havererat, var det rejält kallt, berättar han:

– I tre dagar gick jag runt med iskalla öron och näsa inomhus, med tjocka ulltofflor, tjocktröja och halsduk.

Till slut gjorde han gemensamt slag i saken med andra hyresgäster och kontaktade Studentstaden, vilket han också gjort tidigare när det varit för kallt. Det handlar om att ligga på och inte ge upp, menar han – och inte nöja sig när värden, som han uttrycker det, ”drar gardinhistorien”. Alltså: när en student som hör av sig till hyresvärden och klagar på kylan blir svaret att rummet måste vara möblerat så att ingenting står för elementen och luften kan cirkulera fritt – bland annat ska inga gardiner hänga för elementen.

– Efter att de sagt så till mig möblerade jag om och tog bort gardinen. Det blev ingen skillnad alls. Påstridig som jag är kontaktade jag därför hyresvärden igen. Denna gång luftade de elementen och bytte dessutom termostaten. Det blev betydligt varmare.

Vi ringer upp Studentstadens förvaltningschef och berättar om lägenheter med en fem grader för låg inomhustemperatur.

– Så ska det verkligen inte vara. Man måste ha respekt för vad det innebär att ha det för kallt i sin lägenhet, säger han.

Vad gör ni när någon tycker det är för kallt?

– Då agerar vi direkt, det har vi en skyldighet att göra. Det är full prioritet.

Sedan kan även 20 grader upplevas som ganska svalt, poängterar han, och när man bestämmer hur varmt det ska vara måste man även väga in miljön och ekonomin.

– Det är en balansgång, säger han.

Djäknegatans låghus, också ägda av Studentstaden, verkar inte ha samma problem med kyla. Upp till 22 grader rapporteras det om – ”mycket varmare än det varit tidigare år” och ”supervarmt” meddelar några av de boende, som också påpekar att fönstren immar igen. Men från enstaka Djäknebor låter det annorlunda:

– Hemma hos oss är det iskallt. Vi sover med kläder (byxor och tjocktröja) och vår lilla bebis får ha dubbla filtar på sig för att det inte ska bli för kallt för henne, uppger en, och ytterligare några klagar på dragiga fönster.

I Flogsta höghus är det däremot nästan uteslutande frysare som hör av sig när Ergo frågar hur de upplever temperaturen. Framför allt är det otäta fönster det klagas på.

Heimstaden, som äger Flogsta höghus, har trots det nbsp; enligt områdeschef Johan Sandberg haft det ganska lugnt i år när det kommer till köldrapporter. Färre än vanligt har hört av sig och klagat på temperaturen. ”Cirka 20 grader” ska det vara.

Vad gör ni när någon tycker det är för kallt?

– Då kommer vi ut direkt och mäter, säger Johan Sandberg.

En boende på rikshemsägda Kantorn säger sig ha haft det för kallt samtliga av sina fyra vintrar i lägenheten.

– Förklaringar jag fått genom åren innefattar allt från att jag måste räkna med att min dator värmer upp, att det är fel på mitt element men det kan man inte hjälpa och att det som vanligt alltid beror på en termostat som ingen kan råda över. Själv finner jag det för osannolikt att man inte kan ställa in områdets termostat överhuvudtaget utan ska vara nbsp;helt utelämnad till vädrets makter som det framstår som när jag ifrågasätter uppvärmningen. nbsp;

Just nu ligger temperaturen på mellan 17,5 och 18,4 grader.

– Kantorn har ju haft flera fastighetsägare men det har varit precis samma sak hela tiden sen jag flyttade in. Första vintern så fick jag ett låneelement och det har varit räddningen men det känns knappast som att det är en rimlig lösning och det känns inte bra att köra elelement hela tiden med tanke på miljön.

Rikshem, som tagit emot felanmälan, hänvisar till att hyresgästföreningen säger 18 som lägst, berättar hyresgästen.

Ungefär en köldrelaterad felanmälan om dagen har inkommit de senaste 10 dagarna, uppger Samira Mchaiter som är Rikshems regionchef i Uppsala.

Hur varmt ska det vara i era lägenheter?

– Det ska vara en medeltemperatur på 20 grader.

Innebär ”medeltemperatur” att det kan vara kallare också?

– Ja det stämmer, medeltemperaturen ska vara 20 grader och det är det vi strävar efter att hålla, det innebär givetvis att det under kortare perioder kan sjunka till det lägsta som är 18 grader.

Vad gör ni när någon anmäler att den tycker det är för kallt?

– Vår tekniker besöker rummet/lägenheten och mäter temperaturen, är den under 20 grader påbörjas felsökning och hyresgästen blir erbjuden ett låneelement under tiden.


Annons

Annons

Saxat från studentområdena

”Elementen är på max. Fortfarande kallt i rummet. Har anmält flera vintrar i rad. Påpekat att temperaturen på nätterna blir 15-16 grader. De kommer då mitt på dagen och mäter temperaturen enligt dem ’mitt i rummet’ och mailar tillbaka att temperaturen är inom godkända ramar. Medan jag läser ännu ett av deras mail svajar mina gardiner pga den kalla luften som den dåliga isoleringen släpper in. ” (Flogsta höghus)

”Definitely better than in December. It feels like they finally put the heating on its maximum capacity.” (Flogsta höghus)

”It’s freezing Have all my radiators on max and two extra blankets. The windows are really poorly isolated. I’m generally NEVER cold – till I moved to Flogsta.”

”When I lived in the high rises it was 14 degrees in my couch. But of course, where they measures (furthest from the huge window) was ’ok’. And now, in the low rises, I have 17-18 degrees inside.”

”Sitter hemma nu och det är svinkallt Har på mig fleecetröja. Sover ibland med den pga att det är så kallt.” (Flogsta höghus)

”Jag har fått hjälp av hyresvärden nu Det var tydligen 13,6 grader hos mig igår, idag är det sååå mycket bättre” (Majklockan)

Ohälsosamt med för kall inomhusmiljö

Folkhälsomyndighetens rekommendation är en inomhustemperatur på mellan 20 och 23 grader – och aldrig lägre än 18 grader. Kallare temperaturer är hälsofarligt, konstaterar de. De hyresvärdar som Ergo varit i kontakt med i Uppsala uppger alla 20 grader som den inomhustemperatur de boende ska ha som lägst. Det är hyresvärden som ska kontaktas om man tror man har det för kallt. Om man inte får den hjälp man behöver därifrån är det miljö- och hälsoskyddsförvaltningen hos kommunen.

Läs mer

2024-04-22 14:00
Flertalet cyberattacker, Ryssland som hot och inträdet till Nato - förutsättningarna för Sverige har ändrats. Den 7 mars…
2024-02-27 09:10
Inför det kommande segmentet i Ergo, “Psykologstudenten svarar”, får vi följa med studentpanelen på ett besök på deras…
2024-01-29 09:07
Hur är det egentligen att studera vid Uppsala universitet med funktionsnedsättning? Vad fungerar, vad fungerar inte…