Annons
Ungerska universitet utbildar många läkare som inte kommer stanna och arbeta i landet.
Foto: Martin Sundberg

Dyra studier men billigt att leva


Att komma in på psykolog- eller läkarprogrammet i Sverige kan vara svårt för den som inte har toppbetyg från gymnasiet eller har lyckats få full poäng på högskoleprovet. Antalet svenskar som söker sig till utlandet för att studera på universitet har därför ökat de senaste åren. I en av Europas kanske vackraste städer, Budapest, kryllar det av svenskar som valt att lämna sina familjer och vänner för att kunna utbilda sig till drömyrket. Homan Navaee och Elisabet Pasztor är två av dem.

Det känns som en svensk högsommardag trots att det bara är slutet av mars. Jag står och njuter i solen utanför en tunnelbanestation i Budapests åttonde distrikt. Lukten från avgaser blandas med doften av nylagad langos. Området jag befinner mig i var tidigare ökänt för sin kriminalitet, men har under de senaste åren genomgått en förändring. Hippa caféer och restauranger har öppnat. Många byggnader har totalrenoverats. Den gamla eran då prostitution och försäljning av narkotika skedde helt öppet är som bortblåst.

Plötsligt plingar det till i min mobil. Det är från Homan som jag har stämt träff med. ”Är det du som står med den där skumma ryggsäcken? Vet inte om jag kan lita på dig.” Jag tittar mig omkring. Eftersom jag aldrig har träffat Homan tidigare har jag ingen aning om hur han ser ut. I min förvirring känner jag plötsligt att någon knackar mig på ryggen. Jag vänder mig om och ser en kille i 30-års åldern med beigea chinos och en grön skjorta. Han flinar stort.
– Tjena mannen. Du blev inte sur för att jag skojade lite, frågar han skrattande.

Vi slår oss ner i närheten av huvudcampus till universitet där Homan studerar. Han är inne på sitt sista år på läkarlinjen. Jag tar en färskpressad apelsinjuice och Homan beställer en kaffe. Notan hamnar på 600 Ungerska forint, cirka 20 kronor.
– Haha ja, det är ju en av de bästa sakerna med att bo här. Även om terminsavgiften inte är gratis så går priserna på mat och nöje i Ungern inte att jämför med de svenska, säger Homan.

Han kom till Ungern för nästan sex år sedan. Efter att ha lämnat hemstaden Umeå för att först arbeta som dykinstruktör i den grekiska övärlden och sedan några år inom restaurangbranschen i Norge kände han att det var dags att utbilda sig.
– Jag visste att jag ville läsa till läkare men var också helt införstådd med att jag inte skulle bli antagen till något av de svenska universiteten. Jag hade inte tillräckligt bra betyg. Alternativen som fanns då var antingen att försöka få maxpoäng på högskoleprovet eller söka sig utomlands. Eftersom jag alltid har varit äventyrslysten av mig lockade det andra alternativet mer, berättar Homan.

Efter att ha kollat runt på olika lärosäten bestämde han sig till slut för Semmelweis Universitet i Budapest.
– Det kändes som ett bra universitet. Jag hade aldrig varit i staden tidigare men däremot hört mycket bra om den, säger Homan.

Homan är en av få svenska studenter i staden som verkligen lärt sig det ungerska språket och integrerat sig i kulturen. Redan efter två veckor i Budapest träffade han sin ungerska flickvän. Idag bor de tillsammans i en lägenhet i utkanten av staden.
– Jag fick en helt annan syn på landet, kulturen och människorna här efter att jag hade lärt mig språket. Bara saker som att kunna småprata med personer i mataffären eller på stan bidrar till en helt annan känsla av gemenskap och tillhörighet. Jag har insett under mina år i Budapest att det tar mycket tid och energi att integreras i ett nytt land.

Sedan fyra år tillbaka har Homan arbetat som lärarassistent på universitetet och de senaste två åren har han även undervisat egna klasser. Han menar att det finns gott om möjligheter i Ungern för den som visar framfötterna. Däremot får den som väljer att ta sin utbildning i landet vara beredd på vissa omställningar.
– Undervisningen är definitivt annorlunda än i Sverige. Den största skillnaden är antagligen att vi läser flera ämnen på samma gång och tentar sedan av alla under examensperioden.

I juli tar Homan äntligen sin examen och planerar då att flytta tillbaka till Sverige för att arbeta på ett sjukhus utanför Göteborg.
– Även om det kommer att bli sorgligt att ta farväl av Ungern ser jag fram emot att komma hem till Sverige. Lönerna och arbetsvillkoren är så pass mycket bättre att det inte är värt att arbeta i Ungern efter utbildningen. Dessutom, till skillnad från vissa andra yrken, får vi enkelt översatt utbildningen från Ungern och blir legitimerade läkare när vi flyttar tillbaka till Sverige.

Två dagar senare befinner jag mig i hjärtat av Budapest. På torget vid den majestätiska Basilikan vimlar det av turister från världens alla hörn. Jag möter jag upp Elisabet Pasztor, 21, utanför ett av de större caféerna. Hon studerar sitt första år på kandidatprogrammet i psykologi på Eötvös Lórand Universitetet och är, tillsammans med sin norska klasskamrat Ane, mitt inne i pluggandet för ett prov i socialpsykologi dagen efter.
– Det är alltid lite nervöst inför en examen här, jag är inte riktigt van vid det ungerska systemet med flersvarsfrågor, men man vänjer sig vid det, säger Elisabet.

Intresset för psykologi fick hon redan i gymnasiet efter att ha tagit kurserna Psykologi 1 och 2. Efter studenten pluggade hon på Komvux och arbetade på dagis i ett år innan hon valde att flytta ned till den ungerska huvudstaden. Eftersom båda hennes föräldrar är från landet och hon talar språket hyfsat bra tror hon att omställningen var lättare för henne än för många andra.
– Jag har tillbringat mycket tid i staden under min uppväxt och har även familj här som har hjälpt mig med allt det praktiska, berättar Elisabet.

I hennes klass går runt 50-60 studenter från hela världen. Dock är den absolut största majoriteten från Norge.
– Norrmännen får sin utbildning godkänd direkt när de kommer tillbaka. I Sverige fungerar det inte lika enkelt.

Som det ser ut nu är det svårt att få en praktiktjänst och legitimation direkt i Sverige efter att man har gjort färdigt utbildningen i Ungern. Det beror främst på att socialstyrelsen inte godkänner den helt. Däremot kan man göra sin praktik i Norge och få legitimation i Sverige direkt efter. Det är lite snurrigt men jag hoppas att det finns bättre lösningar när jag förhoppningsvis tar min examen om fyra år.

Efter en halvtimmes pratstund låter jag Elisabet och Ane återgå till pluggandet. Jag köper en femkronors pizzaslice och slår mig ned på Basilikakyrkans trappa där folk i alla åldrar har samlats. Dagens sista solstrålar värmer mitt ansikte samtidigt som tonerna från romska gatumusikanter ekar över torget. Framför mig sträcker sig en lång gågata ned till Donaufloden. Ett stenkast bort ligger parlamentet som ser ut att vara hämtat från en sagobok. Budapest är verkligen en stad som kan charma vem som helst.


Annons

Annons

Svenska studenter i Ungern
Antal svenska studenter i landet: 335, varav 175 i Budapest. (CSN 2014/2015)
Vanligaste städerna: Budapest, Pécs, Debrecen, Szeged
Terminsavgift för utbildning: Mellan 40 nbsp;000 och 70 nbsp;000 SEK per termin beroende på inriktning och universitet.
Vanligaste utbildningarna: Läkare, veterinär, psykolog, tandläkare

Läs mer

2024-02-27 09:10
Inför det kommande segmentet i Ergo, “Psykologstudenten svarar”, får vi följa med studentpanelen på ett besök på deras…
2024-01-29 09:07
Hur är det egentligen att studera vid Uppsala universitet med funktionsnedsättning? Vad fungerar, vad fungerar inte…
2024-01-02 09:17
Uppsala är en av de största studentstäderna i landet, men rödlistas år efter år på bostadsmarknaden. Laila Abdi på…