Annons
Plats för väldigt många arbetstimmar varje dag.
Foto: Therese Jansson

Hur ser det ut med nationsengagemanget?


Tusentals arbetstimmar läggs varje månad på nationerna – ideellt eller mot några tior i timmen – på allt från att fritera pommes till att stå i garderob eller skura golv. Och eftersom så många platser ständigt måste fyllas märks det tydligt om studentengagemanget tillfälligt går ner eller riktas åt annat håll – vilket många nationer vittnar om att det just nu gör.

I en av nationernas senaste verksamhetsberättelse står det att läsa att året präglats av ständig personalbrist – och att flera andra nationer de hört av sig till vittnar om samma sak. Och även om det nya kuratelet på just den nationen verkar ha det betydligt enklare än sina företrädare med att fylla passen är det många som fortfarande kämpar.

De allra flesta som svarar på Ergos mail stämmer helt eller delvis in i att det blivit svårare att hitta personal de senaste åren. Vanligast är att ha svårt att fylla posterna som klubbverkare och ämbetsmän – och att bemanna olika kökspass.
– Särskilt svårt har det varit att hitta kockar och glasplock. Men trenden är att det de senaste fyra terminerna varit allt svårare att hitta personal även till våra mindre arrangemang, skriver en förstekurator.

En tredjekurator, som också berättar att man just nu håller på att ändra rutinerna så att valnämnden inte ska behöva ringa och jaga folk i samma utsträckning som idag, skriver:
– Det är lättare att hitta individer som vill jobba för betalning – trots att denna är tämligen låg – men det är inte alltid lätt det heller.

På några nationer är det de internationella studenternas engagemang som räddar dagen.
– Vi har generellt haft svårt med att rekrytera till ansvarstyngda poster som klubbverk, hovmästare och köksboss. Framförallt får vi kämpa en hel del med att fylla klubbverket. Vanliga jobb och servispass brukar vi ha personal till, men det är tack vare att internationella studenter trivs med att jobba hos oss. Nu har också en del internationella börjat ta ansvarsposter, vilket är jätteroligt och vad jag tycker är syftet med nationsverksamheten – att alla ska få en chans att utvecklas med sitt ämbete. Förra året var fem av sex internationella studenter i vårt klubbverk, och i princip alla gick vidare med andra ämbeten efter det. Utan våra utbytesstudenter vet jag inte riktigt vad jag hade gjort, de har i princip räddat vår verksamhet de senaste två terminerna, skriver till exempel en tredjekurator.

Teorierna om vad det skulle kunna bero på varierar.
– Det skulle även kunna bero på ett generationsskifte bland nationens aktiva eller på en trend i vad människor väljer att engagera sig i, skriver förstekuratorn för en nation där en del poster saknar folk inför nästa termin, men där det överlag inte finns problem att fylla passen.

Någonting flera lyfter fram är att det kan handla om ett allt större engagemang i kårer och programföreningar.
– Det är de som de lär känna under inspark och introduktion på sina kurser och program så kanske väcks intresset för engagemang hos dem innan de upptäcker det nationerna kan erbjuda, skriver en tredjekurator.

En som är inne på samma spår skriver:
– Jag tror inte att detta beror på att det har blivit mindre roligt att jobba eller engagera sig på nation, men snarare på att ”utbudet” av saker att engagera sig i har blivit större.

Att det handlar om utbudet av möjliga saker att engagera sig i är också den teori vi får när vi vänder oss till forskningen och frågar om folk överlag engagerar sig mindre nu. För det gör de inte, säger Johan von Essen, själv tidigare Uppsalastudent och idag docent vid nbsp;Ersta Sköndal högskola, som forskat på civilsamhället i många år.
– Det ideella engagemanget är nbsp;väldigt nbsp;konstant. Vi ser varken någon stark ned- eller uppgång under perioden 1992-2014, säger han.

Mellan 48 och 53 procent av svenskarna är engagerade ideellt – och däremellan har det svängt sedan 1992 då Ersta Sköndal högskolas befolkningsundersökningar börjar. I den statistik som han och hans kollegor tagit fram är det svårt att se hur det går för engagemanget i just studentorganisationer, då det är en så pass liten kategori att det inte går att avgöra vad som är normala eller slumpmässiga förändringar.

Däremot kan man se vilka kategorier som är på uppgång – och kanske få en ledtråd till vart folk tar vägen om engagemanget ser ut att förändras. En kategori som ökar – särskilt bland unga kvinnor – är den med socialt inriktade organisationer som Rädda barnen och Röda korset.
– Man skulle kunna fundera på om just den här gruppen, kvinnor i universitetsåldern, just nu svänger från att rikta in sitt engagemang från nationernas nöjesliv till mer sociala och politiska frågor, säger Johan von Essen.

Det är inte alla som delar erfarenheten av ett ibland sviktande engagemang.

Filosofi- och statsvetarstudenten Carl Gustav Johansson är tredjekurator och personalansvarig för den nation som antagligen har minst andel avlönade personer men som aldrig har några problem att fylla arbetspassen. På Stockholms nation är det omkring 160 personer som jobbar ideellt och på senaste landskapet när ämbetsmän skulle väljas fanns det mer än dubbelt så många sökande som uppdrag. Hur gör de för att hålla uppe engagemanget?
– Jag tror man måste sälja in bilden av att det här är en familj. Inte ”kom och jobba här ” utan ”kom och häng med oss ”, säger Carl Gustav Johansson.

Lön för nationsengagemang tror han är bäst att undvika, eftersom det bidrar till ”arbets”-känslan.
– Om man jobbar för att få 35 kronor i timmen kan man söka andra jobb istället.

För att peppa folk att engagera sig satsar man istället mycket på kick off, förfester och förmåner. De som gjort sina pass ska känna sig belönade, märka att nationen verkligen bjuder tillbaka. Till exempel genom förköp till attraktiva biljetter, möjlighet att gå före i kön in till den populära torsdagsklubben.
– För att få engagemang måste man satsa på engagemanget.

Detta, tror Carl Gustav Johansson, är någonting nationerna kan lära sig av programföreningar som Uppsalaekonomerna och juridiska föreningen, där många av Stockholms aktiva också engagerar sig.
– Jag har själv varit med och sett deras sittningar för de engagerade, och där spar de inte på krutet.

Ergo skickade frågan och en påminnelse till samtliga nationer. Av dessa har vi fått svar från tio – vars bild alltså ligger till grund för artikeln.


Annons

Annons

Läs mer

2024-02-27 09:10
Inför det kommande segmentet i Ergo, “Psykologstudenten svarar”, får vi följa med studentpanelen på ett besök på deras…
2024-01-29 09:07
Hur är det egentligen att studera vid Uppsala universitet med funktionsnedsättning? Vad fungerar, vad fungerar inte…
2024-01-02 09:17
Uppsala är en av de största studentstäderna i landet, men rödlistas år efter år på bostadsmarknaden. Laila Abdi på…