Kungligt jazzig renässans på Norrlands nation

Spex. "Med publikens uppmaningar gör skådespelarna och bandet sitt bästa för att göra något roligt av varje situation, och när någon snubblar eller fumlar efter ord är en annan alltid redo att backa upp." Torun Sandström har sett spexet Sex drottningar och en Henrik på Norrlands nation.

Konspirationer och omstart på Teknatspex

Uppsalas stora spexnamn Teknat är tillbaka med en konspiratorisk berättelse som tar avstamp i Elsa Beskows sagor. Ergos Paulina Gustafsson har pratat med en förväntansfull ensemble. Läs mer

I samlad trupp mot premiärdag

Spexigt. Det upptrappade världsläget har agerat inspiration till årets uppsättning av Marsspexet på Stockholms nation. Filip Garpenby har besökt en av repetitionerna.

Spretig spegling av teaterns verklighet

Recension. "Överlag blir det inga kollektiva skratt, utan mest spridda fnitter. Det är lätt att tappa bort sig i de olika metanivåerna och med tanke på temat barnfattigdom är det stundvis svårt att veta om replikerna är tänkta att vara komiska eller inte." Josefin Ahlenius har sett Verklighetens folk på Uppsala stadsteater.

Språkkärlek i minutiöst familjedrama

"Det är svårt att inte helt förlora sig i språket och samtidigt tappa meningen, kontexten, i vilken de sagda orden ingår" skriver Ergos recensent Filip Garpenby som har sett "Inte i hela världen". Läs mer

Storslaget och humoristiskt i Stadsteaterns största musikalsatsning någonsin

Recension. Magdalena Sörlle har sett Uppsala stadsteaters tolkning av den klassiska musikalen Spelman på taket: "allt som händer, sjungs och sägs på scenen känns genomtänkt och träffsäkert."

En kvick och vitsig balett

Recension. Torun Sandström har sett humorshowen "Hela Baletten" på Reginateatern – "Ena stunden sitter jag och skrattar åt tanken att Harry Potter skulle vara mytoman, i andra åt att Mulle Meck bygger murar."

Aggressivt och ångestdrivet på Västgöta nation

Macbeth. Det blir mörker och korruption när Västgöta nation sätter upp Shakespeares tragedi om den skotska lorden Macbeth i klassisk tappning.

Poetiskt och smått förbannat

"Det trasiga är fult, fel och oönskat och Siri Strand och Emma Westas Rödin förmedlar den känslan på ett allvarligt, poetiskt och stundom smått förbannat sätt som lämnar åskådaren med en känsla av vemod och hopp", skriver Ergos recensent Saga Elgenstierna om föreställningen "Miss Psykisk Ohälsa" på Värmlands nation. Läs mer

En öppnare nationsteater med Star Wars

Rymdepos. I år öppnas nationsteatern för utbytesstudenter. Den 25 maj har "A new hope for William Shakespeare" premiär på Östgöta nation och pjäsen utspelar sig helt på engelska. Publiken bjuds in till en Star Wars-film med en touch av Shakespeare.

Syndicate content