Annons
Björn Edgren, Isabelle Billstein, Måns Rantzer och Lina Degréus – till vardags läkar- civilingenjörs- och psykologstudenter.
Foto: Johann Bernövall

Wild wild spex


Kulturkrockar, spänning och en skrattframkallande show. Det är lite av vad man kan förvänta sig av årets upplaga av Ett teknat spex. Ergo kikade förbi en repetition och träffade några av de studenter som arbetar med föreställningen.

I den vilda västern är det oroliga tider. Vid floden Little Bighorn, eller Lilla Storhornet som är spexets titel, blossar det upp ett krig mellan indianhövdingen Sitting Bull och den girige presidentaspiranten general Custer.

Regissören Lina Degréus sitter på en stol i replokalen vid Polacksbacken och det har hunnit bli kväll efter en lång eftermiddag med rep. Hon förklarar entusiastiskt storyn.
– Den har sin grund i det historiska slaget vid Little Bighorn.

Elektriciteten är nyss upptäckt och general Custer planerar att bli president med hjälp utav den – men då står indianerna i vägen, berättar hon.

Kulturkrocken är oundviklig och till slut uppstår två läger längst med floden – de onda och de goda.

Det är första gången som Lina Degreús håller i trådarna på Ett teknat spex och under repetitionerna, som innefattar ett trettiotal personer, är det framförallt en sak hon tycker är svårt.
– Att verkligen tro på slutprodukten när man är mitt i arbetet. Att våga tro att vi kommer få ihop det. Det är väldigt många delar som ska fungera med sång, dans och teater, säger hon innan hon poängterar att arbetet med spexet framförallt är otroligt roligt.

Vilka som är just onda och goda blir, som sig bör i ett spex, allt mer oklart ju längre historien pågår. Vem är egentligen vän med vem? En medverkande vars karaktär, åtminstone på pappret, är ”god” är Björn Edgren som spelar Sitting Bull.
– Min rollkaraktär är först och främst en fadersfigur och ledare. Den är nog den största grejen för mig att jobba med, att göra den delen av honom trovärdig, berättar han.

Vid sin sida har Sitting Bull den dynamiska duon Buffalo Bill och Anna Ek. Två estetiska typer som helst av allt vill slippa kriga och istället starta en cirkus. Skådespelarna Måns Rantzer och Isabelle Billstein berättar:
– De är lite som syskon. Åtminstone bästa vänner, säger Isabelle Billstein som spelar Anna Ek.
– Det är en utmaning att försöka hitta deras olikheter eftersom de är så lika. Sedan så är det lite ovanligt med karaktärer av olika kön som har en helt asexuell-relation. Det kan vara lätt att saker tolkas sexuellt, fast det inte alls är fallet, fyller Måns Rantzer i.

Studentspex präglas ofta av interna skämt och en aktiv publik som kräver omstarter. Även om man genom improvisationslekar repeterar omstarter menar de inblandade att Ett teknat spex skiljer sig från mängden.
– För det första är vi inte kopplade till någon nation. Vi sätter upp den på Reginateatern. Manuset är inte heller präglat av internhumor utan det ska vara roligt för vem som helst, säger Lina Degréus.
– De som söker sig hit kommer ju från alla möjliga utbildningar och nationer. Några är inte ens studenter.

Målet är att göra ren rolig teaterpjäs helt enkelt, fastlår Björn Edgren som utöver sina insatser på scen också ingår i den fyra personer starka manusgruppen.
Vad kan gemene student få ut av spexet?
– Jag hoppas och tror att det ska vara så roligt att man får träningsvärk i magmusklerna av skratt och så oväntat att man efteråt tänker ”vad var det som hände?”, säger Lina Degréus och skrattar.


Annons

Annons

Spelas på Regina

Den 24 april är det premiär på Reginateatern för Lilla Storhornet. Fram till 27/4 ges sammanlagt 6 föreställningar.

Läs mer

2024-01-02 09:28
24 februari kommer Edvin Törnblom till UKK med sin föreställning "Bögen är lös (i magen)". Nu har du chansen att vinna…
2023-10-24 10:19
"Dottern är en bitterljuv framställning över det en gång varade folkhemmet”, skriver Alexander Norrman om uppsättningen…
2023-09-11 12:41
Ergos nya skribent Nils Czernich har varit på nypremiären av föreställningen "Vansinnets historia", på Uppsala…