Annons
Uppvärmningen innan repetitionerna kan börja. En sorts förenklad kamp som handlar om att lyckas slå den andre på vaderna.
Foto: Sandra Gunnarsson

Kritiska undertoner i Uplandsspex


En tv-kanal befinner sig i kris, folk avskedas och praktikanten kämpar i motvind när hon försöker få dem att sända ”riktiga nyheter”. En hel del mediekritik – och humor – väntas när Uplands sätter upp höstens spex.

Ett tiotal skådisar springer runt och försöker slå varandra på vaderna. Efteråt ställer de sig i en ring och andas med magstöd. Uppvärmningen är klar och repet kan börja. Vissa scener har de redan övat på tre gånger, medan andra inte har spelats upp alls. Men då är det också drygt en och en halv vecka kvar till premiären. Och det handlar endast om att öva in sina repliker, några improviserade omstarter blir det inte tal om.

– Nej, jag ville inte göra ett omstartsspex eftersom det ökar flamsigheten. Jag vill hålla kvar stämningar och låta folk uthärda pinsamma tystnader, säger regissören Emil Yaroslav Andersson.

Spexet handlar om den fiktiva ”kanal 42”, en tv-kanal som befinner sig i kris. Tittarsiffrorna sjunker och en konkurent försöker sabotera för kanalen. Genom en serie förinspelade TV-program får tittarna följa hur krisen förvärras och stridigheter uppstår. Samtidigt dyker den naiva praktikanten Patricia upp och vill rädda världen.

– Hon kritiserar kanalen för att de inte gör riktiga nyheter som för henne handlar om hemska saker, lidande och kriser. Hon är upprörd över att den nuvarande rapporteringen bara handlar om att sälja, med nakenbilder på kändisar till exempel, säger Lina Degreus som spelar Patricia.

Storyn känns igen från verkligheten där kvalitetsjournalistik i allt större utsträckning försvinner i mediabruset bland kändisskvaller och kattklipp. Och det är också regissörens tanke.

– Ja spexet innehåller en del mediekritik och satir. Jag har skrivit manus tillsammans med en kompis och försökt skildra hur samhället ser ut in absurdum. Men för humorns skull har jag fått tona ner kritiken lite, berättar Emil Yaroslav Andersson.

Men riskerar inte budskapet att gå förlorat i spexformen, som av många uppfattas som lite töntig och flamsig?

– Nej, jag tycker inte att det är töntigt, men jag är medveten om att det kan uppfattas så. Många gånger är de ju spex samhällskritiska, det krävs bara att man har de glasögonen på, säger Lina Degreus.

Hon tycker heller inte att man ska underskatta spex som underhållningsform. Bara för att de görs av studenter, betyder inte det att de är mindre begåvade än professionella skådisar.

– Jag har sett många proffsföreställningar som ska vara humoristiska, men jag har oftast varit mer nöjd när jag sett studentspex, säger hon. nbsp; nbsp;

Det är inte några rookies som Ergo intervjuar, utan har båda varit aktiva i Ett teknat spex som är ett av Uppsalas största. Men för Emil Yaroslav Andersson är det första gången han tar sig an teaterformen som regissör.

– Det svåraste har varit att veta hur man ska disponera tiden. Hur mycket ska man lägga på karaktärsutveckling respektive scenrepetitioner? På lördag drar vi igång vår repvecka och förhoppningsvis kommer mycket av magin ske där, säger han.

Trots att det är ett relativt litet spex som sätts upp har skådisarna valts ut med omsorg. Efter en audition där runt trettio personer fick visa upp sina sång- och skådespelartalanger, valde Emil Yaroslav Andersson ut tio sökande. Bland dessa är det fyra som aldrig har deltagit i något spex tidigare. Detta har dock inte varit något problem. Lina Degreus som tidigare regisserat och skådespelat, menar att det är en av behållningarna med spex – att alla lär av varandra.

– Oavsett om man är erfaren eller inte är man ju alltid ny inför rollen och manuset som ska övas in, säger Lina Degreus. nbsp;

nbsp;


Annons

Annons

nbsp;

Fakta

Uplandsspexet “OCH NU ÄR DET DAGS FÖR…” eller En wallrafflande historia visas:

Fredag 20 november kl 19.30
Lördag 21 november kl 15.00
Lördag 21 november kl 19.30
Söndag 22 november kl 15.00
Söndag 22 november kl 19.30

Studerande: 60 kr
Arbetande människor: 100 kr
Stödbiljett: 200 kr

Här kan du läsa mer om spexet. nbsp;

nbsp;

Läs mer

2024-01-02 09:28
24 februari kommer Edvin Törnblom till UKK med sin föreställning "Bögen är lös (i magen)". Nu har du chansen att vinna…
2023-10-24 10:19
"Dottern är en bitterljuv framställning över det en gång varade folkhemmet”, skriver Alexander Norrman om uppsättningen…
2023-09-11 12:41
Ergos nya skribent Nils Czernich har varit på nypremiären av föreställningen "Vansinnets historia", på Uppsala…