Annons
Magnus Betnér är i toppform när han besöker Uppsala med sin show Work in progress .
Foto: Helena Sandklef

Publikfriande väckarklocka


Dagsaktuell satir med perfekt komisk timing tycker Ergos recensent Hampus Pehrsson som har sett Magnus Betnérs show ”work in progress”.

Det är näst intill fullt på Uppsala stadsteater när jag kliver in på söndagskvällen. Både gamla och unga, ja, alla som gillar stand-up har samlats för att se när Magnus Betnér framför sin show Work in Progress här i Uppsala.

Det är dock inte Betnér själv som inleder kvällen, utan innan får vi träffa supporten Felicia Tomala. Det är en trevlig om än något hetsig första halvtimme när Tomala täcker både hennes egen ADD-diagnos (vilken hon själv kallar för ”ADHD för dyslektiker”) och den kvinnosyn som råder i dagens samhälle. Det är roligt och på en bra anpassad nivå för Uppsalas studenter och andra, utan att bli för mycket. Felicia Tomala är en komiker som gärna får synas mer på stand-up scenen i Sverige.

Efter pausen som följer är det äntligen dags för stunden som publiken väntat på. När Betnér stiger in på scenen jublar publiken enormt och till och med den annars lite arga och cyniska komikern drar lite på munnen när han säger hur mycket han älskar Uppsala. Sedan drar det igång, och Betnér är sannerligen i toppform.

Det som slår mig direkt är hur väl Betnér har anammat hela konceptet med ”work in progress”. Det skojas friskt om händelser som inte bara är dagsaktuella utan även väldigt relevanta i samhällsbilden. Självklart tas flyktingkrisen upp och både Sverigedemokraterna och Avpixlat får sig några rejäla kängor. Förutom detta hanteras även faktumet att SÄPO höjt säkerhetsnivån och att Gina Dirawi ska vara årets julvärd. I andra halvan av showen hanteras Facebook och dess användare. Många i publiken (även jag) känner oss nog lite träffade när det visades exempel på hur den värsta Facebookanvändaren beter sig.

Kort och gott är Magnus Betnérs föreställning en trevlig väckarklocka. Det kan vara värt att nämna att Uppsala är en väldigt tacksam stad för en komiker med sådana åsikter att framträda i, speciellt när publiken till stor del består av studenter. Men, trots detta kändes inte showen någon gång seg eller upprepande. Det märks att det är en föreställning som fått utvecklas åt vilket håll den vill under uppsikt av Betnér, och resultatet blev en blandning av helt nyskrivet och dagsaktuellt material och sådant som tagits upp så många gånger att timingen på skämten är helt perfekt. nbsp;


Annons

Annons

Fakta

Magnus Betnér – Work in progress

22 november, Uppsala stadsteater

Missade du Betners show kan du bege dig till Stockholm den 8 december där han uppträder tillsammans med Soran Ismail.

nbsp;

Läs mer

2024-01-02 09:28
24 februari kommer Edvin Törnblom till UKK med sin föreställning "Bögen är lös (i magen)". Nu har du chansen att vinna…
2023-10-24 10:19
"Dottern är en bitterljuv framställning över det en gång varade folkhemmet”, skriver Alexander Norrman om uppsättningen…
2023-09-11 12:41
Ergos nya skribent Nils Czernich har varit på nypremiären av föreställningen "Vansinnets historia", på Uppsala…