Annons
Lasersvärden i högsta hugg.
Foto: Bild:Privat

En öppnare nationsteater med Star Wars


I år öppnas spex- och teatervärlden på nationerna för utbytesstudenter. Den 25-27 maj sätter Östgöta nation upp pjäsen “A new hope for William Shakespeare” som utspelar sig helt på engelska.

Star Wars episod IV, uppdelad i fem akter som i en Shakespearepjäs och på 1600-talsengelska, minus specialeffekter. Så förklarar regissören Jakob Odelstad pjäsen.

– När jag började tänkte jag att jag inte kunde göra Star Wars som en pjäs då den är beroende av specialeffekter. Det går dock nbsp;alldeles utmärkt att göra om man är lite kreativ. Bra dialoger, monologer och lite komiska scener, säger han.

Förra året satte Jakob Odelstad upp pjäsen Lysistrate på Östgöta nation. Efter att av en slump snubblat över Ian Doeschers bok(se faktaruta) föddes idén att sätta upp pjäsen. I år är det dessutom 400 år sedan William Shakespeare dog och det har just kommit en ny Star Wars-film. Det gör att både Star Wars och Shakespeare är på tapeten. För att tillföra något nytt till teatervärlden på nationerna är pjäsen även på engelska.

– Jag tyckte det skulle vara kul att göra någonting på engelska, teater- och spexvärlden har stängt ute utbytesstudenter då i princip allt har varit på svenska, säger Odelstad.

Av de lite drygt tio personer som medverkar i pjäsen är hälften själva utbytesstudenter. Bland annat personen som spelar Luke.

Förutom att öppna teater- och spexvärlden för utbytesstudenter vill Odelstad även odla teatervärlden, som fortfarande är förhållandevis liten jämfört med spexvärlden. Hans motivation är att även de som inte har någon sångröst ska kunna vara med, ett moment han själv fallit på flera gånger.

– nbsp;Det känns som att jag är med och får teatervärlden att växa. Även om pjäsen inte kommer i närheten av storspexen publikmässigt, kan det börja närma sig det hållet. Förhoppningsvis fortsätter teatern växa när folk ser den här pjäsen, någon annan efter mig kanske sätter upp en ännu större nästa år.

Jakob Odelstad beskriver pjäsen som en mer extrem version av filmen.

– nbsp;Om imperiet är onda i filmen då är de ännu lite ondare i den här pjäsen. Om Hans Solo är kaxig i filmen, är han ännu lite kaxigare i pjäsen. Vi tar alla karaktärer och alla scener ett steg längre, så att det ska bli extra roligt. Vi kan aldrig konkurera med filmen i specialeffekter, det gör att vi måste dra handlingen extra långt.

Förra årets föreställning sågs av 160 personer. ett publikrekord Odelstad tror att de kan slå.

– När publiken går från föreställningen vill jag att de ska tänka “Wow, jag har aldrig tänkt att man kan se Star Wars på det här viset”.

nbsp;


Annons

Annons

A new hope for William Shakespeare - baserad på boken William Shakespeare´s Star Wars av Ian Doescher. nbsp;

Datum: 25-27 maj

Pris:60 kronor

Event

nbsp;

Läs mer

2024-04-19 13:03
Ergos skribent Ellen Cavallin har varit på V-Dalas spexgrupp Ridårarnas storspex och rekommenderar vem du ska ta med dig…
2024-01-02 09:28
24 februari kommer Edvin Törnblom till UKK med sin föreställning "Bögen är lös (i magen)". Nu har du chansen att vinna…
2023-10-24 10:19
"Dottern är en bitterljuv framställning över det en gång varade folkhemmet”, skriver Alexander Norrman om uppsättningen…