Annons
Studenterna Emma Bäckström, Daniel Fjellborg och Martin Wiklund utgör humorgruppen Hela Baletten och har tidigare varit aktiva i bland annat Studentradion 98,9 och spexgrupper.
Foto: Torun Sandström

En kvick och vitsig balett


Hela Baletten
9 november 2016 på Reginateatern

Utanför är det kallt och snön faller tungt, men Reginateatern är full av värme. Stämningen är god bland publiken i väntan på att få se Hela Baletten – en humorgrupp bestående av tre Uppsalastudenter, Emma Bäckström, Martin Wiklund och Daniel Fjellborg, som nu tagit språnget upp på scen. Publiken varierar i ålder, från ungdomar till pensionärer, och många har tagit med sig fika att avnjuta under föreställningen. Spänningen är hög när scenen plötsligt lyses upp och tre studenter, alla iförda balettkjolar, kommer in på scen. nbsp; nbsp;
Vad som följer är fyrtio fantastiska minuter av humor som berör allt från politiska budskap till ren fars där skämten är både ordvitsar och smarta punchlines och de tre skådespelarna tar på sig flera roller än man trodde var möjligt på så kort tid. Dötid existerar inte ens – sketcherna avlöper varandra i en rasande fart. Genom hela föreställningen finns en stark återkoppling till tidigare sketcher, vilket gör hela upplevelsen mer sammanhängande.
Hela Balettens tidigare erfarenhet som radiohumorgrupp märks tydligt genom hela föreställningen, inte bara genom avsaknaden av rekvisita utan även genom deras många specialtillverkade ljudeffekter på scen. Men scenen tillför även mycket som radiomediet inte kan förmedla, inte minst genom de många dansnummer som dyker upp, alla genomförda med lätthet och humoristisk känsla. Sångerna som ofta hör till dansen sätter guldkant på det hela.
Den satiriska humorn är vad jag uppskattar mest med humorföreställningar och Hela Baletten gör det bättre än de flesta. De olika nivåerna i sketcherna gör föreställningen extra vass. Ena stunden sitter jag och skrattar åt tanken att Harry Potter skulle vara mytoman, i andra åt att Mulle Meck bygger murar. Att driva lite med norrmän skadar heller aldrig och garanterar skratt från en svensk publik. Blandningen av allvarliga och mer lätta ämnen gör att stämningen aldrig blir för tung.
En fråga ställdes både i början och slutet av föreställningen: ”Vad hände egentligen den där kvällen på Reginateatern?” Svaret är någonting väl genomfört, någonting tänkvärt och – kanske viktigast av allt – någonting kul.


Annons

Annons

Föreställningen går även att se den 16 november kl. 19 på Reginateaterns kaféscen.

Biljettpris: ord 90 kr (plus serviceavgift 10 kr); ungd t o m 26/student 50 kr

Läs mer

2024-01-02 09:28
24 februari kommer Edvin Törnblom till UKK med sin föreställning "Bögen är lös (i magen)". Nu har du chansen att vinna…
2023-10-24 10:19
"Dottern är en bitterljuv framställning över det en gång varade folkhemmet”, skriver Alexander Norrman om uppsättningen…
2023-09-11 12:41
Ergos nya skribent Nils Czernich har varit på nypremiären av föreställningen "Vansinnets historia", på Uppsala…