Foto: ErgoarkivetDe något klumpiga rånarna sprejar tårgas på vägen ut från Carolina. Dåvarande kårordföranden får tårgas i lungorna och ögonen men får snabbt åka hem efter en kontroll på Akademiska sjukhuset.

#TBT: När Silverbibeln stals

Studenter försöker stoppa maskerade män beväpnade med hammare, och kårordföranden blir sprejad med tårgas. I dagens Throwback thursday går vi tjugo år tillbaka i tiden, till den 5 april 1995, när Silverbibeln stals i en smash and grab-kupp på Carolina Rediviva.

Silverbibeln

Codex argenteus – "Silverboken", är Sveriges dyrast bokskatt och en av världens mest berömda handskrifter. Den skrevs i början på 500-talet i Italien. Skrifterna är en nedteckning av de fyra evangelierna på gotiskt språk. Läs mer om Silverbibeln eller bläddra i den här!

FLER #TBT

2014-01-29: 1990: När Ekonomikum blev rökfritt

2014-12-11: 1975: Ekonomikum byggs

2014-11-27: 2004 Nytt campus: Engelska parken

2014-11-20: 1984: Homosexuella studenter trakasseras

2014-11-06: 1954: Kvinnliga Akademikers förening

2014-10-30: 1974: Barnpassning för mammor hos kåren

2014-10-23: 1994: EU-debatt bland studenterna

Vilket år eller ämne vill du läsa om? Hör av dig till webbred@ergo.us.uu.se

1995 blir kårvalet något mer dramatiskt än vad det brukar vara. Det är en aprildag strax efter lunch. Samtidigt som olika representanter för kårpartierna försöker få folk att rösta i entrén på Carolina Rediviva blir den stora kulturklenoden Silverbibeln stulen. Eller i alla fall delar av den. 

Två maskerade män krossar glaset till montern i visningsrummet där ett dubbelblad av bibeln från 500-talet ligger. Det och silverpärmen från 1600-talet som också finns i montern slängs ned i en attachéväska och männen flyr ut ur byggnaden. Enligt dåvarande överbibliotekarie Thomas Tottie ska någon student ha skrikit: "Så får ni inte göra. Den är fruktansvärt dyrbar!"

Mitt i dramat finns dåvarande ordförande för Uppsala studentkår, Sofia Murhem. Hon hör hur glaset krossas inne i visningsrummet, och hinner inte själv undan när de maskerade männen springer ut med bytet i händerna. En av dem håller en hammare i handen.
– Den grönklädde hade också någonting i händerna – nu efteråt har jag förstått att det var tårgasbehållare. Innan han sprang ut stannade han och sprejade tårgas efter sig. Det var först då som jag förstod att det var allvar, ända till dess hade det verkat som ett oerhört dumt och korkat spex, berättar hon efteråt för Ergo.

Det är fler som tycker att rånarna är korkade. En Ergoskribent kallar dem för "Tårgastöntarna" och skriver att tjuvarna torde få det väldigt svårt att sälja bytet. Bladet är också bara ett av de troligen ursprungliga 336. 

Kuppen blir mycket omskriven och polisen arbetar frenetiskt med att lösa fallet. Uppsala universitet utlyser en belöning på 100 000 kronor till den som kan ge upplysningar om vart bladet och pärmen tagit vägen. Fyra veckor senare ringer en anonym källa till universitetets säkerhetschef och meddelar att bytet finns i postbox 198 på Stockholms central. Exakt 30 dagar efter kuppen återfår polisen bladet och pärmen, utan större skador. "Återfört inom ordinarie lånetid" skojar överbibliotekarien.

Efter ett spaningsarbete taget som ur en film, där bland annat två sotare funnit bevismaterial i en skorsten på en adress i Stockholm, grips en person som döms för bland annat grovt häleri. Men vem som egentligen var uppdragsgivare är inte känt – åtminstone inte för allmänheten.