Litterära fäder

En lista på litterära fäder

 • Muminpappa
  Har en fin hatt och ett äventyrligt ungdomsliv. Ärligt talat så är Muminpappa en av de litterära papporna jag skulle vilja ha själv, fast mest för att Muminhuset är supercool och Mumindalen verkar så mysig att bo i. Vill man läsa in Tove Janssons liv i hennes skapelse så sägs Muminpappa vara baserad på hennes egen far.
  Mumintrollen
 • Mr Bennet
  En annan litterär far som satt avtryck är Mr Bennet i Jane Austens Stolthet och Fördom. Fastän hans döttrar kommer att lämnas fattiga så verkar han ta det mesta med god ro. Sävligt står han ut med det hushållet hittar på. Kanske inte den bäste pappan i världen (han låter yngsta dottern åka till Bath), men onekligen Elizabeth Bennets favoritförälder.
  Herr
 • Mannen/Pappan
  I Cormac McCarthys Vägen så möter vi en man och en pojke. Vi vet inte om det är far och son, men de kämpar sig igenom ett post-apokalyptiskt landskap på väg söder ut. Målet är att överleva, men hur är mannen osäker på. Han gör i alla fall det bästa han kan av situationen för sig och sin son.
  The

Tre litterära fäder, tre olika sorters böcker. Grattis på fars dag alla pappor. Vem är din favorit bland de litterära fäderna?