Lånetider och låntagare

Det här med lånetider. Det är en av de vanligaste frågarna en bibliotekarie får i informationsdisken. Ofta rör det sig om frågor som, hur lång tid är det kvar på mitt lån? Eller: kan jag förlänga lånet? Eller; Vad betyder kurslån? Men frågan framför alla andra är: När behöver jag lämna tillbaka boken jag fått krav på? Så snart som möjligt är ju givetvis det rätta svaret, men man har ju några dagar på sig innan man får en bot.

Allvarligt talat så känns det för mig som bibliotekarie som en lite tråkig fråga. Biblioteken är till för alla användare och en lånad bok är ju det, lånad. Det är en fråga om att vara schysst mot nästa låntagare i kön. Vilket får mig osökt att komma in på den näst vanligaste kategorin av frågor, som är på temat när kommer min bok jag beställt? Man vill ju då svara så snabbt som möjligt, men handen på hjärtat, vem har inte haft en bok lite för länge?

Så en liten uppmaning från mig, snälla lämna igen böckerna som ni har lånat så snabbt som möjligt. För nästa gång är det du som beställt en bok och det sägs ju att karma is a bitch.