Om böcker och mat

Som person gillar jag att läsa. Jag tror att det delvis är för min kärlek till böcker som jag dras till biblioteksyrket. Läsning är det jag har som hobby och det finns inget bättre än att sitta inne en dag som idag, när det faller snö, med en kopp te och en bra bok (speciellt när man borde plugga). Med tanke på att min hög med olästa böcker är ganska stor så vore det ju logiskt om jag läste någon av de böckerna jag har på tur, men icke. Istället har jag börjat på en episk omläsning av Harry Potter-böckerna.

Nya

Det kanske inte är så konstigt om jag tänker efter ändå, med tanke på min syn på böcker och läsning. En bra bok är som en god maträtt. Det är mättande för själen att läsa, precis som god mat mättar mer än bara magen. Sen finns det ju fler paralleller, bara för att man gillar en sorts böcker/mat så kan man ibland läsa/sätta i sig en mindre bra skrivet/lagad exemplar av sin favoritsort.

Dessutom förklarar det varför det är så svårt att välja en favoritbok. Tänk på den godaste maten du ätit, någonsin, och välj sedan ut den bästa... Omöjligt Personligen är bland den godaste maten jag ätit den mat som tillagades på ett stormkök efter en promenad i snön. Samtidigt som jag då också åt något av de äckligaste jag ätit (sönderkokta snabbmakaroner, rekomenderas inte). Dessutom inbildar jag mig att det är viktigt att blanda de böcker man läser så att hjärnan får i sig en blandad kost. Det gäller att mata fantasin med saker som får dig att utvecklas.

Jag läser just nu om Harry Potter-böckerna för att det är som att äta en favoriträtt, tillagat som jag gillar det och redo för att upptäcka nya smaker i den.