Att läsa en bok, två böcker, tre böcker ...

En gång i tiden var jag en ytterst seriemonogam läsare. När jag bestämt mig för att läsa en bok, så gjorde jag det. Dessutom läste jag alltid ut boken, oavsett hur bra eller dålig jag tyckte den var. Så är det inte längre. Just nu ligger det tre böcker på mitt nattduksbord, två på mitt skrivbord och några står i en bokhylla, som jag läser mer eller mindre samtidigt. Jag tänker nu ge mig ut på lite filosofiska vatten och fundera på lässtilar och hur de kanske värderas olika. Alltså helt spekulativt.

Jag tror att det sätt att läsa som värderas högst är nog att man läser en bok i taget, det känns som det var det som skolan lärde ut, det har nog inte ändrats. Barn har en bänkbok som de skall läsa under lässtunder och liknande. En bok i taget, varken mer eller mindre. Jag har under min utbildning till bibliotekarie hört att det finns personer i barns närhet (pedagorer, föräldrar eller kanske till och med bibliotekarier) som säger att man bara får låna en bok i taget. Jag tror att det är bättre att låta både barn och vuxna välja fritt hur de läser. Om det passar en bättre att läsa tre böcker samtidigt, varför inte? Sen det här med att man alltid skall läsa klart boken kommer nog också från skolan.

Orsaken till att jag läser många böcker samtidigt just nu och att jag slutar läsa en bok som jag inte gillar är enkel. Jag ser läsning som ett nöje och då är det definitivt trevligare att läsa det jag känner för just nu än något som jag tvingar mig igen. Och livet är dessutom för kort för att läsa böcker som man inte gillar.

Vad har du för lässtil?