Kära låntagare

Hej där

Jag skriver ett brev till dig, kära låntagare och användare av biblioteket eftersom jag vill förklara lite kring hur det är tänkt att det skall fungera, biblioteket alltså. Det är ju mycket prat om att biblioteket skall vara som ett publikt vardagsrum, vilket känns som en soft beskrivning på ett utrymme som man skall dela med en hel hög andra folk. Att kalla det ett publikt vardagsrum är kanske lite överdrivet. Se det som ett publikt vardagsrum som tillhör en lite stel äldre släktning som du besökt som barn. Alla sorters beteenden är inte OK, hur du gör hemma är ditt eget val, men biblioteket är fullt av andra personer, som faktiskt är där för att använda det. Detta säger jag för att den senaste tiden har varit mycket prat om stök på bibliotek. Men jag vet ju att du, kära låntagare, inte är den som stör.

Något som jag vet har gjort dig ledsen, eller i alla fall lite besviken tidigare, är när en bok som skall stå på hyllan inte gör det. Tro mig, det gör mig besviken också. Det kommer då kanske som en chock att få reda på att det finns andra låntagare, inte du så klart, som ta ut en bok och sedan ställer in den på fel plats eller med vilje för att gömma den. Jag vet ju att du aldrig gör så, men om du någon gång blir osäker på vart en bok skall stå, de den till en bibliotekarie, vi blir jätteglada när böcker hittas. Och om du skulle hitta en bok som står fel och ger den till oss, så får du en mental guldstjärna av oss och vi kan alla minnas den fantastiska låntagaren som hittade en borttappad bok åt oss.

Jag hoppas att du har en bra dag kära låntagare,

Med vänliga hälsningar, en bibliotekarie