Annons
Annons
Ingrid Broman, stationschef på Studentradion, och Kalle Laxgård, jubileumsbokens redaktör.
Foto: Johann Bernövall

Jubileumsbok tar form


I april nästa år firar Studentradion i Uppsala 30 år. Detta firas bland annat med att föreningen berättar sin historia i en reportagebok. Att det har hänt en del både med samhället och med radiomediet sedan 1984 märks på materialet.

En kall höstkväll träffar Ergo bokens redaktör, journalisten Kalle Laxgård och stationschefen Ingrid Broman i radions lokaler i Ekonomikum. Kalle Laxgård berättar om hur han hittade hit.
– Jag började på radion 2006, tror jag det var. Det verkade spännande, jag hade hört att man fick göra vad man ville, säger han och fortsätter:
– Jag hade hållit på med mycket trams innan, bland annat amatörfilmer.
Studentradion blev, som han uttrycker det, ”ytterligare en arena att bre ut sig på” och med en vän gjorde han både humorprogram och en ”mastodontlik” radioteater, innan det blev dags att flytta till Göteborg för journalistikstudier.

Var det din idé att göra en jubileumsbok?
– Det var absolut inte min, utan den föddes i samband med att trettioårsjubileumet kom upp. En kille som heter Niklas Norén sa nbsp; att ”man kanske kan göra en bok?”. Jag tänkte ”visst, det blir säkert kanon men det kommer aldrig att ske”. Men så en dag kom han och sa ”kolla på det här Jag har en skitstor påse pengar, nu ska vi göra bok säger Kalle Laxgård.

Bland annat Uppsala Studentkår, Folkuniversitetet och Uppsala kommun har bidragit till den påse med pengar som gjort boken möjlig. I maj i år satte arbetet igång. Ingrid Broman:
– Då hade vi fått ihop tillräckligt för att börja fundera över författare och redaktör och gå vidare därifrån. Vi kikade på lite olika alternativ för redaktörsrollen och med så mycket erfarenhet av bokbranschen, journalistik och radioengagemang så passar ju Kalle väldigt bra.

Ingrid Broman gör sitt andra år som stationschef på Studentradion. Hon har för tillfället studieuppehåll och lägger hundra procent av sin tid på radion.
Att tacka ja till uppdraget var ingen självklarhet för Kalle Laxgård som till vardags arbetar i Stockholm, på tidningen Svensk Bokhandel.
– Eftersom jag redan jobbade svinmycket så kände jag ”nja”, men så kom jag att tänka på hur mycket roligt man haft och hur mycket drama som utspelat sig under tiden här. Det måste finnas tillräckligt med stories från de här trettio åren för att göra en bra bok, och det fick mig att tacka ja.

Och det har du inte ångrat en sekund?
– Inte än, säger han och skrattar.
Det första man tog itu med var att fixa skribenter, exakt vilka det blir är inte hundra procent klart i dagsläget då arbetet med boken fortfarande är i full gång. Men en handfull blir det, och alla har gemensamt att de varit aktiva vid radion och att de idag är yrkesverksamma journalister. Musikskribenten Ellinor Skagegård är ett namn som kan avslöjas redan nu. Tidigare nämnda Niklas Norén, nu på Sveriges Radio, är en annan.

Som stationschef tar Ingrid Broman del av det pågående arbetet, bland annat så intervjuas gamla entusiaster för bokens räkning.
– Det är häftigt Vi träffade bland annat de som hade det första konstituerande årsmötet för Studentradion 1984. Man märkte direkt att de inte tänkt på radion på många år, men när de fick frågor om den tiden mindes de en massa berättelser. Det var kul att höra om vilken skillnad det är mot idag, hur man klippte kassettband istället för med datorer som nu. Och folk klagar nu på hur svårt det är att klippa... Det fanns inte internet Det är en härlig historieskrivning på det sättet också.

Boken kommer inte att vara en för föreningar sedvanlig bygdegårdsbok utan reportagebaserad, tematiskt indelad i kapitel. Till exempel ett om hur musiken har utvecklats genom åren och ett som berättar om vilka kändisar som varit involverade vid Studentradion.
– Jag jobbade ett år på reportagetidningen Filter, så jag försöker applicera deras tänk på boken. Visst kommer det vara studentradio-nörderi i kvadrat men allt kommer att berättas i sitt sammanhang. Till exempel så dök ju Studentradion inte plötsligt bara upp, utan det var närradiolagen som gjorde det möjligt, berättar Kalle Laxgård.

Han gör tydligt att man fortfarande är på ”idéstadiet” och han har precis fått in det första utkastet. Men visionen är klar:
– Om man vill vara lite pretentiös kan man säga att det kommer att vara en samtidsskildring.
Förutom boken kan radioentusiasterna se fram emot en sittning, en sprakande jubileumsmiddag som ska gå av stapeln i april 2014. Också den är lite ”luddig i kanterna” i dagsläget men planeringen är igång.
– Vi har via alumnföreningen skickat ut inbjudningar till över tusen personer som har varit aktiva här tidigare. Det har varit ett himla grävjobb att gå igenom alla pärmar efter alla namn och sen försöka leta upp alla, berättar Ingrid Broman.

Målet är att samla 300 personer – och så många som möjligt utöver de som är aktiva idag. Veckan innan planeras en releasefest för själva boken.


Annons

Annons

REPORTAGEBOKEN

Boken kommer att säljas via on-demand printing, det vill säga att boken trycks utifrån efterfrågan. Den kostar 150 kronor och går att förbeställa på http://www.usaf.se/jubileumsboken/

Läs mer

2019-11-25 11:40
I sin bok "Strindbergs lilla röda" har Alexandra Borg och Nina Ulmaja intagit två manliga bastioner – Strindberg och…
2019-10-28 15:41
Sveriges mesta gourmet Edward Blom är aktuell med en ny bok där han avhandlar livets små och stora väsentligheter. Ergo…
2019-10-01 15:47
I ett allt mer splittrat samhälle har våldsskildringar i fiktionen kommit att bli ett av få teman som väcker intresse…