Annons
Annons

Klassamhället ska inte synas i käften


Idag avstår många, särskilt studenter, från att besöka tandläkaren i rädsla för höga räkningar. Tänderna är en del av kroppen och därför måste tandvården jämställas med den övriga sjukvården och ingå i högkostnadsskyddet. Det är dags att tandvård slutar vara en klassfråga, skriver Jakob Stone, ordförande för socialdemokratiska studentföreningen Laboremus.

Förebyggande vård är central för att upptäcka problem i tid och hinna åtgärda dem innan de utvecklas till större bekymmer. Det är därför bra att regeringen fördubblat tandvårdsbidraget och gjort tandvård avgiftsfritt för medborgare under 23 år så att fler kan gå på regelbundna tandläkarbesök. Vi i Laboremus är stolta över det arbete som regeringen gör för att bygga ut den fria tandvården, men vi är inte nöjda. Ytterligare steg måste dock tas, att vara äldre än 23 år är ingen garanti för att ha råd med dyr tandvård. 

Sveriges förenade studentkårer kartlägger regelbundet studenters ekonomiska situation och fastslår att många studenter idag inte har möjlighet att hantera större oförutsedda utgifter. En tandläkarräkning på över tusen kronor är en typisk sådan utgift. En sådan kostnad slår givetvis hårdare mot den som inte kan få ekonomisk hjälp hemifrån. Det är inte rimligt att människor i Sverige undviker att söka den vård de behöver på grunda av ekonomisk oro. Vi gapar inte efter mer än rättvisa, nämligen att ingen ska behöva offra sin hälsa på grund av sin ekonomi.

Det offentliga åtagandet för människors trygghet måste utvidgas, vi måste gemensamt säkerställa att medborgare i Sverige inte känner sig oroliga för att exempelvis inte få tillgång till den vård de behöver. När den samlade borgerligheten vill sänka skatten för de rikaste, privatisera och slå sönder den sociala tryggheten måste vi stå upp för det som är välfärdsstaten Sverige. Den svenska modellen är värd att inte bara bevaras, utan också att utvecklas.
I högerns drömsamhälle ser sjukvården ut likt tandvården, alltså finansieras genom privata avgifter och försäkringar, istället för av det offentliga. Det ger en vård efter tjocklek på plånbok istället för efter behov. Det är oacceptabelt. Tomrummen i den borgerliga politiken ger olagade hål i våra tänder.

Den självklara utgångspunkten för oss som socialdemokrater är att samhället ska utgå från att var och en bidrar efter förmåga och att var och en får efter behov. Där endast det bästa är gott nog åt folket, inte en lyx förunnad ett litet fåtal. Tänderna är en del av kroppen och då är det dags att klassamhället slutar synas i våra leenden.

Jakob Stone

Ordförande Laboremus, Socialdemokratiska studenter i Uppsala


Annons

Annons

Läs mer

2020-05-26 10:43
"UUS ser inte att det enda som man kan göra, och som betyder något, är att ändra på fullmäktige, utan UUS jobbar med små…
2020-05-25 10:47
UU-lektor anmäls för att ha använt ett förbjudet ord. Student får repressalier efter att ha kritiserat en av SLU:s…
2020-05-20 15:45
"Det framstår som obegripligt att UUS har övergett sitt långsiktiga mål om att reformera valsystemet." Före detta…