Annons
Annons
Alva Cedergren (t.v.) och Klara van Blaricum (t.h.) vill att Uppsala studentkår sätter större press på Uppsala universitet för att de ska ta sitt ansvar i klimatfrågan.
Foto: Privat

Klimatet är viktigare än fler mikrovågsugnar


Vi behöver mer än någonsin en stark enad studentröst, för att stå emot klimathot, faktaresistens och högerextremism, skriver representanter för kårpartiet S-studenter.

Den som vill inspirera andra att ändra på sina vanor och sitt levnadssätt måste själv vara beredd att gå före och visa vägen. Nu är det dags för Uppsala universitet att göra just det. Över hälften av de 100 000 ton koldioxid svenska myndigheter släppte ut 2017 kom från utbildningsdepartementet, och Uppsala universitet befann sig i topp tre bland svenska universitet. S-studenter vill se en kår som kräver att universitetet tar sitt ansvar för att rädda vår planet.

Elever och studenter organiserar sig världen över för en klimatomställning. Uppsala studentkår har under året, när den styrts av Uppsala universitets studenter (UUS) och Allians för Kåren (AFK) inte lyssnat. Det är hög tid att lämna över rodret till studenter som på allvar brinner för en progressiv framtid – inte godtyckligt lägger hundratusentals av medlemmarnas pengar på interna organisationsutredningar som inte leder någon vart. Klimatet kan inte vänta.

S-studenter vill se radikal klimatomställning av Uppsala universitet. Vi vill att universitetet når ett nettonollutsläpp av växthusgaser senast 2022. Då krävs att tjänsteresor blir flygfria, både i kåren och på universitetet, att varuinköpen förändras och att lokalanvändning ses över. Vi vill att ett hållbarhetsperspektiv ska implementeras i alla utbildningar, att studentlitteraturen i högre grad blir digital och att universitetets holdingbolag får tydliga direktiv om att inte bara divestera, utan att bara investera i bolag som tydligt arbetar för en långsiktigt hållbar utveckling. Vi kommer också pressa på för att universitetet ska instifta ett klimatstipendium till en student som gjort en särskild insats för miljön eller klimatet.

En röst på S-studenter är en röst på studenter som vill mer än att öka mängden mikrovågsugnar på campus. Vi vill ha en grön högskola för alla. Uppsala studentkår och studentrörelsen i Sverige har mycket i backspegeln att vara stolta över. Studentrörelsen har tidigare värnat om hela studentlivet, inte bara studielivet, och drivit på för att göra universiteten tillgängliga för alla. Nu behövs återigen en studentkår som kliver fram. Vi har gjort det förr - och vi kan göra det igen.

Om vi istället får en studentkår med inflytande från klimatförnekare i Heimdal vore det förödande för Uppsalas studentliv. Vi behöver mer än någonsin en stark enad studentröst, för att stå emot klimathot, faktaresistens och högerextremism och för att fortsätta arbetet mot ett jämlikt studentliv. För det krävs en studentkår som vill vara mer än ett elevråd, som inte är rädd för att vara politisk.

Alva Cedergren
Ordförande för Laboremus
Klara van Blaricum
Partiledare för kårpartiet S-studenter


Annons

Annons

Läs mer

2019-10-28 13:42
”Att rösta på ett opolitiskt parti eller kandidat är att köpa grisen i säcken”, skriver representanter för Laboremus som…
2019-10-28 11:04
Studenter mår psykiskt sämre än andra grupper i samhället och allt fler studenter och doktorander drabbas av psykisk…
2019-10-01 10:54
”Att ha varit engagerad i föreningar, utskott eller styrelser väger i många fall lika tungt som att ha höga betyg”,…