Annons
Annons
Plussa på ditt kulturella kapital och lär dig mer om din hemstad genom att besöka några av Uppsalas museer.
Foto: Kollage: Lina Svensk

Uppsalas museer


Vi har till slut äntrat säsongen när uteserveringarna sover och en picknick i parken lockar ungefär lika mycket som ett studiebesök på en fästingfarm. Så vad ska man hitta på undervisningsfria dagar när man inte vill eller behöver plugga och man kollat igenom samtliga hyfsat kvalitativa serier på Netflix, HBO och SVT play? Varför inte ta tillfället i akt och göra det man aldrig gör - turista i sin egen stad Vi guidar er till några av Uppsalas museer. Perfekt för studiestinna studenter som behöver lite perspektiv på tillvaron eller som vill plussa på sitt kulturella kapital.

Medicinhistoriska museet
Eva Lagerwalls väg 8

Öppettider: Tisdagar och torsdagar, 13-17, samt vissa helger
Inträde: Gratis för alla
Typ av museum: Medicinhistoriskt (duh)
Tidsåtgång: Runt en timme
Miljö: Vackert hus beläget mitt i ett bostadsområde, lätt att missa om man inte har ögonen med sig. Var tidigare en del av Ulleråkers sjukhus. Inuti är det lite som att vara hemma hos en hoarder nischad på medicinska tingestar – på ett bra sätt
Positivt: Väldigt mycket att titta på – medicinska instrument och foton på behandlingar man inte hade en aning om har funnits (sträckbänk för personer med puckelrygg exempelvis). Man får verkligen perspektiv på hur långt läkekonsten har kommit och känner tacksamhet för det. En tillfällig utställning med videoverk (FRAGILE av Mervi Junkkonen om flyktingars berättelser om trauma, uppbrott och identitet) är väl integrerad med den permanenta utställningen och vacker om än lite ångestframkallande. Finns möjlighet att tillverka sin egen senap
Negativt: Man blir inte lotsad genom museet på ett naturligt sätt varken rumsmässigt eller kronologiskt. De olika delarna av utställningen känns lite godtyckligt uppdelade och det är inte helt enkelt att ta till sig informationen om utställningsobjekten om man inte kan medicinskt lingo. Av ett museum som ligger i gamla mentalsjukhus-lokaler hade man förväntat sig mer information om behandlingen av psykiskt sjuka. Vi ser något som liknar en tvångströja/tvångstäcke, men i övrigt finns här mest skomakarverktyg och broderier – sådant som de psykiskt sjuka sysselsattes med.
Vem passar det?: De med intresse för medicinska kuriositeter och medicinstudenter (passar absolut inte för personer som är rädda för doktorn).
Barnvänligt?: Nej
Museishop: Det finns lite vykort och några böcker som säkert passar för de med medicinskt intresse.

_______________________


Uppsala konstmuseum

Uppsala slott

Öppettider: Tis-sön, 11.30-16
Inträde: Gratis för alla
Typ av museum: Gammal och ny konst
Tidsåtgång: Runt en timme
Miljö: stämningsfull slottsmiljö, mycket rymd, väluttänkt disposition av verken och belysning som lyfter fram konsten på bästa möjliga sätt.
Positivt: Inbjudande stämning som gör att man gärna dröjer sig kvar i utställningssalarna. Flera av rummen har bekväma möblemang (högar av Fatboy-puffar framför det temporära videoverket) och bord med böcker och information där man kan ta det lugnt mellan varven. Verken känns väldigt väl valda. Kan särskilt rekommendera Lars Arrhenius verk “A-Z” på översta våningen där de visar verk ur museets samling, samt det tillfälligt besökande videoverket “With history in a room filled with people with funny names 4” av den thailändske konstnären Korakrit Arunanondchai.
Negativt: Lite svårt att lokalisera utställningarna. Vi irrade runt i flera rum där stolar stod staplade och som kändes mer som konferenslokaler än utställningshallar innan vi hittade rätt. Fick lite “var det allt?”-känsla när vi hade gått igenom allt, kanske för att de befann sig lite mellan utställningar. Hade också gärna sett att det var mer struktur på hur konsten presenterades – tematiskt eller kronologiskt.
Vem passar det?: Den som är eller vill framstå som kulturell och den som bara letar efter en lugn och avslappnande miljö. Passar även för den som vill få perspektiv på sin studieångest – farmförallt videokonstverket påminner om att vår tid är knapp och att det finns annat att oroa sig över än ett dåligt betyg på tentan.
Barnvänligt?: Majoriteten är inte det, men överst finns en interaktiv utställning med Bergman-tema där barn och vuxna kan måla och pyssla. Mysigt utrymme.
Museishop: Liten men välsorterad med böcker, keramik och diverse presentartiklar. En av testpersonerna gick därifrån med en vacker glaserad skål.

_______________________

Upplandsmuseet
S:t Eriks torg 10

Öppettider: Tis–sön, 12–17
Inträde: Gratis för alla
Typ av museum: Lokalhistoriskt
Tidsåtgång: 30-60 minuter
Miljö: Ett klassiskt 80-90-talsmuseum, barnanpassat och ganska slitet. När vi var där pågick en högljudd renovering av två av utställningsutrymmena, men den är förhoppningsvis klar snart.
Positivt: Mycket att titta på och mycket att läsa om för den som vill. Utställningarna följer en logisk disposition. Många interaktiva moment. Särskilt intressant är det fornhistoriska rummet där varje epok har en tillhörande ljudberättelse. Bäst är Bergman-utställningen högst upp med Nina Sandströms vackra kostymer hämtade ur Dramatens uppsättning av Fanny och Alexander.
Negativt: Mycket av den permanenta utställningen känns sliten och omodern – vi snackar inte de historiska objekten som ska vara slitna och omoderna utan presentationen av dem. Lite som ett barnbibliotek när man var ung – otäcka dockor och bortskrapad färg på montrar och väggar. Här vill man inte vara fast när mörkret faller
Vem passar det?: Barnfamiljer och turister från andra städer och länder.
Barnvänligt?: Ja, men just nu är utställningarna riktade specifikt till barn under konstruktion.
Museishop: Ganska stor och bra spridning på tema. Här kan den som vill köpa presenter till hela tjocka släkten på ett och samma ställe.

_______________________

nbsp;

Gustavianum
Akademigatan 3

Öppettider: Tis–sön, 11–16
Inträde: 50 kr för vuxna, gratis för alla under 19 år, samt anställda och studenter vid Uppsala universitet.
Typ av museum: Vetenskapshistoriskt/universitetsmuseum
Tidsåtgång: 1-2 timmar
Miljö: Gammal universitetsmiljö, den äldsta bevarade universitetsbyggnaden i Uppsala faktiskt. Rymligt, väldisponerat och vackert upplysta utställningar. Känns modernt.
Positivt: Stort Här har de tänkt till presentationsmässigt och det känns som att man blir logiskt runtlotsad genom salarna och de olika utställningarna har väldigt olika prägel. Här finns något för de flesta och objekten är väldigt vackert presenterade. De lyckas verkligen visa upp UU från sin bästa sida Särskilt spännande är Augsburgska skåpet (tingeltangelälskares våta dröm) och Anatomiska teatern.
Negativt: Hade gärna sett mer interaktivitet när det finns så mycket potential för det. Den tillfälliga utställningen “Drömmen om det exakta” om 1800-talets mätrevolution inom naturvetenskapen hade varit perfekt för lite interaktion.
Vem passar det?: De allra flesta. Känns väldigt all-roundigt. Ett bra ställe att ta med besökande släktingar och vänner till.
Barnvänligt?: Nja, kanske om man har lite äldre barn.
Museishop: Bra De har mycket officiell Uppsala- och UU-merch. Kul att ge bort till en hemresande intiskompis till exempel.

_______________________

Skattkammaren
Domkyrkan (Ingen gatuadress. Vet ni inte var Domkyrkan ligger får ni underkänt i Uppsalakunskap)

Öppettider: Tis–sön, 11–16, söndag/helgdag, 12.30-16
Inträde: 50 kr för vuxna, gratis för barn under 17 år
Typ av museum: Kyrkoskatter
Tidsåtgång: 20-40 minuter
Miljö: Inuti ett kyrktorn
Positivt: De många pråliga objekten – kronor, kräklor, kalkar, kåpor och mässhakar – är väldigt fördelaktigt presenterade i sina montrar, vilket behövs för att man ska kunna ta in deras detaljrikedom och vackra material. Med sig upp i tornet får man en ficklampa för att ytterligare kunna studera objekten noga (montrarna är sparsamt upplysta) vilket gör att det känns som att man är på skattjakt. Flera objekt, som en ädelstensbeklädd nattvardskalk skänkt till kyrkan av drottning Kristina, genererar högljudda “wow” från besökspatrullen.
Negativt: Utställningen är liten och även om man är en “duktig” museibesökare och läser samtliga texter om objekten i häftet man får med sig så går det ganska snabbt att ta sig igenom den. Det känns också som en miss att de inte har åtminstone ett fönster man kan titta ut genom när man äntligen får chansen att åka upp i ett kyrktorn (fönstren är övertäckta. Gissningsvis för att minimera ljusinsläpp som skulle kunna skada de gamla textilierna).
Vem passar det?: De som gillar bling, detaljerade textilier och/eller ficklampor. De flesta med andra ord.
Barnvänligt?: Själva utställningen är kanske inte jätterolig för yngre barn (om de inte gillar gamla svärd och pråliga kronor), men bara det faktum att man får gå runt i ett torn och lysa med ficklampa räcker nog för att underhålla de flesta barn åtminstone en halvtimme.
Museishop: Mycket lyktor och Jesus-merch. Kul att de har lite självdistans och säljer Jesusplåster och Jesustvål man kan tvätta bort sina synder med. Finns även fina snöglober med Uppsalamotiv.

_______________________


Evolutionsmuseet

Norbyvägen 22 (Paleontologen) och Villavägen 9 (Zoologen)

Öppettider: Tis–sön, 12–16
Inträde: 50 kr för vuxna, gratis för barn till och med 17, samt anställda och studenter vid Uppsala universitet
Typ av museum: Naturhistoriskt
Tidsåtgång: 1-2 timmar
Miljö: Klassisk museimiljö i universitetsbyggnader. Zoologen är nyligen återinvigd efter renovering och väldigt fräscht, medan Paleontologen har mer 90-talsvibbar.
Positivt: Imponerande samlingar på både Zoologen och Paleontologen, vem kunde ana att det finns så här imponerande dinosaurieskelett i lilla Uppsala? Lätt att fastna och botanisera bland de många värdigt uppstoppade djuren på Zoologen och den som gillar sjuka varelser i sprit har mycket att hämta på övervåningen här.
Negativt: Lite väl mycket 90-talsvibbar på Paleontologen. Med en så stor och välbevarad samling borde man verkligen presentera dem bättre och anstränga sig mer med ljussättningen. Zoologen har fantastisk presentation, men vi saknade möjlighet att sitta ner och observera. Hade också gärna sett att det fanns mer information om exemplaren, i synnerhet otäckheterna i sprit.
Vem passar det?: Egentligen alla, men kanske framför allt de med intresse för djurliv och fossiler.
Barnvänligt?: Ja Särskilt Paleontologen är väldigt barnvänlig med en stor pysselhörna och barnanpassade hörnor i utställningssalarna.
Museishop: En dröm för den som gillar dinosaurier Stora som små.

_______________________

Bror Hjorths hus
Norbyvägen 26

Öppettider: Tors-sön, 12–16
Inträde: Gratis för alla
Typ av museum: Konst – målningar och skulpturer
Tidsåtgång: Runt en timme
Miljö: Bror Hjorths eget hem och ateljé med tillbyggt galleri.
Positivt: Det känns väldigt speciellt och trevligt att få gå runt i huset där många av Hjorths konstverk blev till. Flera av hans verktyg ligger framme, vilket ger intrycket av att konstnären fortfarande är där och jobbar på sina verk om nätterna när ingen ser, fast han har varit död i 50 år. Här får man också se Hjorths bredd som konstnär – från nätta blyertsskisser till grovyxade helkroppsstatyer i massivt trä. Den temporära utställningen med Sara Lundbergs originalmålningar som visas just nu är helt fantastisk om man gillar barnboksillustrationer. Det är väldigt varm och hjärtlig stämning bland besökarna, inte sådär stelt och pretentiöst som det kan bli på många museer.
Negativt: Bror Hjorths konst är helt klart en vattendelare. Gillar man inte statyer med tillyxat könshår och andra ekivoka träskulpturer har man inte mycket att hämta i den permanenta utställningen. Hade också gärna sett att det fanns mer information om Hjorths liv att tillgå, när man ändå är inne i hans hem.
Vem passar det?: De flesta, så länge man inte ogillar Hjorths konst, men då kan man ändå ha behållning av de besökande utställningarna som byts ut med jämna mellanrum.
Barnvänligt?: Absolut I källaren finns en konstnärsverkstad där barnen kan skapa sina egna konstverk och den tillfälliga utställningen är väldigt barnvänlig. Finns även en läshörna där de barnböcker Sara Lundberg illustrerat finns att titta i.
Museishop: Liten, men väldigt mysig Finns många konstnärsböcker, vykort, konstnärsattiraljer och andra småsaker som lämpar sig som presenter till konstnärssjälar.


Fotnot: Besökspatrullen är medveten om att det finns fler museum i Uppsala än de som listas här. Vi valde de som var mest lättillgängliga för oss.


Annons

Annons

Läs mer

2020-10-19 13:19
Kan ens ex verkligen kräva att man säljer den före detta gemensamma bostaden när man gör slut? Konsument Uppsala svarar…
2020-10-06 09:40
Att handla second hand är bra för både miljö och plånbok, men när det gäller konsumenträttigheter kan du som köpare…
2020-09-25 14:05
Panikångestattacker, lättare gympapass och nitiskt färgsorterade karameller – som tentamensvakt får du se mycket av hur…