Annons
leverans
Kan du kräva ersättning för att företaget levererade senare än utlovat?
Foto: Unsplash

Konsumentkollen: Skrämd av skrymmande retur


Fel, dyr och sen leverans – när ska man själv behöva stå för kostnaden och hur länge ska man behöva vänta? Konsument Uppsala reder ut.

Fråga: Jag beställde ett par skor från ett företag via nätet. Tyvärr fick jag fel storlek. Jag kontaktade företaget som lovade att skicka nya skor mot att jag betalar returfrakten. Då jag inte ångrat köpet utan fått fel storlek undrar jag om företaget kan kräva att jag betalar returfrakten?

Svar: Nej, i detta fall kan företaget inte kräva att du ska betala returfrakten. Har företaget skickat fel storlek till dig ska du inte behöva betala för returfrakten. Kontakta företaget och informera dem om att du inte är skyldig att betala returfrakt när det är företaget som skickat fel storlek.

Fråga: Jag köpte en soffa via nätet som jag inser är alldeles för stor för min bostad. Jag kontaktade företaget för att ångra köpet. Företaget upplyste mig om att returfrakten kostar 5000 kr. För mig är det mycket pengar. Det framkom inte i avtalsvillkoren att returfrakten var så dyr. Finns det någon gräns för vad returfrakt får kosta?

Svar: Utgångspunkten är att du är skyldig att betala för returfrakten när du ångrar köpet. Men företaget måste ha gett dig information om returfraktens kostnad på rätt sätt. Om varan inte kan återsändas med post ska företaget innan köpet informera dig om kostnaden för att återsända den. I vanliga fall behöver inte företaget informera om vad det kostar att skicka tillbaka en vara. Men för varor som inte kan skickas med den vanliga posten, till exempel skrymmande varor som möbler och vitvaror, ska den faktiska kostnaden framgå. Om företaget inte vet den exakta kostnaden ska ett uppskattat belopp uppges. Anledningen till detta är att det kan vara mycket svårt för dig som konsument att ha en uppfattning om vad returfrakten av skrymmande varor kan kosta. Om företaget inte informerat dig om vare sig den faktiska kostnaden eller en uppskattad kostnad av returfrakten innan avtalet ingicks kan du alltså kräva att företaget bekostar returfrakten.

"Eftersom dina varor levererats inom den tidsram som du och företaget avtalat om kan du inte kräva någon ersättning."


Annons

Annons

Fråga: När jag näthandlade senast så var hemleverans gratis så jag valde det. Varorna skulle levererats mellan 17-21. Transportföretaget som skulle leverera paketet ringde upp mig och vi kom överens om att de skulle komma vid 17:30. De kom inte vid 17:30 utan först vid 20. Detta gjorde att jag blev sen till mitt extrajobb. Kan jag kräva ersättning för att företaget levererade senare än utlovat?

Svar: Nej, det kan du inte. Det beror på att det är med företaget du handlat varorna av som du också har avtalet om transporten. Att transportföretaget ringer upp dig och ni kommer överens om en leveranstid betraktas som en ungefärlig tid som ryms inom det angivna tidsspannet 17-21. Eftersom dina varor levererats inom den tidsram som du och företaget avtalat om kan du inte kräva någon ersättning.

Konsumentkollen

Konsument Uppsala är kommunens konsumentrådgivning som ger kostnadsfri rådgivning till boende i kommunen.
Har du en konsumentfråga du vill få svar på? Kontakta dem på telefonnummer 0187271820 vardagar eller mejla till konsumentuppsala@uppsala.se. Konsumentrådgivningen har också öppet för kortare drop-in besök. Drop-in-tider: Måndag, tisdag och onsdag 9-12, torsdag 13-16. Besöksadress: Stadshuset, Stadshusgatan 2.

Här kan du läsa tidigare spalter från Konsument Uppsala:

Så funkar drop-shipping

Funderingar kring fakturor

Alla hjärtans klag

E-företaget seriöst?

Har jag alltid ångerrätt?

Kan man lämna tillbaka årets julklapp?

Lurad över luren

Hur fyndiga är egentligen klippen?

Kan jag bli fri från gymmet?

Kvittar det med kvitto?

Noppor och oanvända böcker

Så undviker du att bli ett matsvin

Kass kvalitet på begagnad cykel

Handla hållbart

Väskor på villovägar

Om utflyttning och uthyrning

E det okej att ångra e-köp?

Ånger efter nätauktion

Greenwashing

Piratsmart

Flyttfunderingar

Vi drar inte till fjällen

Feltryckta priser och beställningsdeviser

Är jag ansvarig för borttappad retur?

Matnyttigt om matköp

Undvik att bli lurad på rean

Kan hörlurar lämnas tillbaka?

Att tänka på när du köper bil

Säljkrav från exet

Kan jag reklamera second hand-jacka?

Behövs cykelförsäkring?

Nytt på flygfronten

Stärkt konsumentskydd från 1 maj

Avbokningar i coronatider

Mer ekonomiskt med maskindisk?

Ok med prishöjning på abonnemang?

Flyttkoll

Nu är det klippt!

Läs mer

2024-04-18 09:22
KONSUMENTKOLLEN: Det här med abonnemang, mobiler och annan elektronik. Hur ska man tänka egentligen? Det gäller frågan…
2024-04-10 13:20
Studentpanelen från Psykologprogrammet på Uppsala universitet besvarar varannan torsdag vanliga studenthälsorelaterade…
2024-04-04 08:51
KONSUMENTKOLLEN. Vad är egentligen skälig hyra? Vad gör man om man hyr i andrahand och tror att man betalar för mycket…