Annons
Annons
Ludvig XIV med kådis.
Kanske hade peruken aldrig blivit på modet om Ludvig XIV hade haft ett stash med kådisar?
Foto: Kollage: Hyacinthe Rigaud/Wikipedia/Lina Svensk

Från renässansens syfilis till syfilisens renässans


Tappa hakan är nog ett välkänt uttryck men vad sägs om att tappa näsan? Det är faktiskt exakt vad som skedde för vissa som drabbades av syfilis innan det fanns botemedel. Syfilis har varit en modefluga liksom en dödsfälla, den blir dessutom vanligare i Uppsala.

Redan i slutet av 1400-talet påbörjade syfilis sin resa i Europa, då som en ovanlig sjukdom som gav sår på och runt könet. Förutom att resa över Atlanten på upptäcktsfärd är det mest troligt att Christofer Columbus, genom sin besättning, förde syfilis till Europa. De kan ha varit bland de första europeer som uppvisade symptom på tidig syfilis. Innan allmänheten förstod allvaret med denna sjukdom kunde det ses som hög status att visa upp till exempel ett syfilissår i pannan som då kallades “Venus krona”.
När det stod klart att det var en sjukdom som kunde vara livshotande gjorde många drabbade istället allt för att dölja sjukdomen. Den engelska kungen Henrik VIII sägs ha lidit av syfilis. Sår som kunde vara tecken på sjukdomen täcktes över. Längre fram i tiden smittades även Frankrikes kung Ludvig XIV. Han tappade hår och började använda peruk, något som då plötsligt blev högsta mode och alla oavsett om de var smittade eller ej skulle ha extravaganta peruker. Från det att Ludvig XIV förtvivlat fick se sitt hår falla till marken skulle det ta nästan 400 år innan penicillinet som kunde bota syfilis uppfanns.

I modern tid är gangstern Al Capone en mycket omskriven syfilisdrabbad. Han dog i sviterna av syfilis 1947, några år efter det att penicillinet som kunde botat honom hade upptäckts. Under tidigare århundraden hade en rad olika påstådda botemedel sålts till de som drabbats av syfilis. Ett av de mest dödliga så kallade botemedlen var kvicksilver som patienter kunde antingen andas in, smörja in på huden eller äta i tablettform.
Hur var det då med näsan? Jo förr kunde den som drabbats av syfilis få en deformerad näsa. Bakterierna angrep ansiktet vilket kunde leda till att näsryggen föll samman. Detta kallades sadelnäsa och drabbade även vissa nyfödda vars förälder hade smittat dem med syfilis. Det fanns en italiensk läkare som på 1500-talet genomförde transplantationer med hud från överarmen som sedan syddes över näsan i ett försök att täcka deras sadelnäsa. Ingreppet var inte något som var snabbt över, armen behövde nämligen hållas på plats nära näsan med hjälp av ett stativ i flera veckor medan huden växte fast. Talesättet “Allt var bättre förr” är långt ifrån aktuellt när det gäller behandling av syfilis.

Hur ser medicinering ut i nutid då? Om sjukdomen upptäcks och behandlas i tid går det att bli helt frisk.

Mot slutet av 1900-talet såg syfilis ut att helt försvinna i Sverige även om den fortsatt var vanligare utomlands. I Västeuropa har det under 2000-talet rapporterats om syfilisutbrott från olika städer och i Sverige har antalet fall ökat de senaste åren, då främst i storstadsregioner. Hur ser medicinering ut i nutid då? Om sjukdomen upptäcks och behandlas i tid går det att bli helt frisk. Idag är inte heller symtomen lika allvarliga som de var förr. Det första symptomet är vanligen ett eller flera sår där du har smittats. Om smittan inte upptäcks i tid kan den leda till svåra komplikationer många år efter smittan. Detta kan inkludera skador på hjärtat och hjärnan. Syfilis kan fortfarande överföras till foster under graviditet.

I Uppsala rapporterades inte ett enda fall av syfilis under 1997 och 1998, tyvärr inte en trend som hållit i sig. Bara under det första halvåret i år rapporterades 5 fall av syfilis i Uppsala. Även i Sverige har antalet fall av syfilis ökat de senaste åren, 2018 rapporterades 476 fall att jämföra med 2010 då 199 fall rapporterades. Då syfilis finns med i Smittskyddslagen är det alltid gratis att testa sig och få eventuell behandling.


Annons

Annons

En bakteriell sjukdom

Syfilis är en STI (sexually transmitted infection) som orsakas av bakterier. Oskyddat sex utan barriärskydd är det vanligaste sättet att bli smittad. Du kan även bli smittad genom att ha oralsex.

De första symtomen på syfilis är oftast sår där du blivit smittad, t.ex. på könsorganet, vid munnen eller runt ändtarmsöppningen. Detta är en del av tidig syfilis då du även löper risk att överföra syfilis till andra när du har sex. Efter några veckor kan syfilis sprida sig ut i blodet vilket gör att de flesta av kroppens organ kan bli infekterade.
Såren kan läka av sig själva efter ett tag och andra symtom kan även de försvinna, detta innebär inte att du är frisk. Om du inte får behandling kan du efter många år få allvarliga skador på hjärtat, hjärnan och nervsystemet. Har du obehandlad syfilis kan sjukdomen föras över via blodet och även till ditt barn om du är eller blir gravid.

Källor: varldenshistoria.se, popularhistoria.se, lakartidningen.se, 1177.se, umo.se och folkhalsomyndigheten.se

Läs mer

2019-10-01 16:54
Hur viktigt det är att skydda sig vid sex har de flesta av oss fått inpräntat sedan mellanstadieålder, ändå känner många…
2019-06-05 16:08
Vad är ett barriärskydd och vad är de bra för? Hur kan du skydda dig och finns det något för alla? Vill du vara…
2019-05-15 16:10
Kliar det på kuken? Har du råkat ha oskyddat sex på fyllan? Finns det ingen kondom för dig? Inga problem är för små…