Annons
Annons

Hur bryter du din fasta?


Vissa klarar sig inte utan den, medan andra knappt står ut med den. Vissa ser den som en trygghet i vardagen, som ett tillfälle att ladda batterierna, ta det lugnt och umgås med familjen. Andra ser den som en jobbig och kravfylld grej som man inte har lust med, men som man vet att man borde. Några hinner inte, några orkar inte och vissa är bara inte vana vid den. Jag talar så klart om frukosten Alla har vi en relation till den, vare sig vi äter den eller inte.
Det engelska ordet för frukost är ju breakfast, vilket betyder ungefär ”att bryta fastan”. Och det är ju faktiskt just att bryta fastan man gör när man äter dagens första mål efter en natt utan födointag. Men trots att man gör något så viktigt som att bryta en fasta har frukosten tyvärr inte speciellt hög status inom matvärlden. Man träffas inte på finare restauranger med kollegor, vänner eller släkt för att äta frukost, det är inte en måltid som diskuteras bland kockar i lika stor utsträckning som lunch och middag, och frukosten består oftast inte av speciellt dyra och spännande råvaror.

Kanske beror detta på att vi är så trötta när vi ska inta frukosten att lite fil och müsli i en tallrik är lagom komplicerat, eller att vi har bråttom på väg till jobbet eller skolan, vilket gör att en god och bra frukost inte prioriteras. Kanske är vi inte tillräckligt sociala under dagens första timmar för att vilja bjuda över vänner på lite frukost eller så är det helt enkelt ganska skönt att en av dagens måltider ser likadan ut dag efter dag, så att man slipper lägga ner tid på att planera ännu en måltid.
Den engelske författaren Sir Alan P Herbert ska ha sagt att ”äktenskapets kritiska period är frukosten”. nbsp; Kanske upplevde han det som att vi ännu inte har vaknat till liv och blivit oss själva vid frukosten. Så här behöver det ju självklart inte vara, men om han hade rätt kanske vi ändå gör bäst i att inte kombinera viktiga möten, dater och släktträffar med frukosten …

Personligen är jag ett stort fan av frukosten. Den är god, mysig och ger en bra start på dagen Jag trivs väldigt bra med den typiskt svenska frukosten, men det är även kul att testa på hur andra kulturer äter. När jag pluggade i USA bjöd skolan på en chokladmuffin till frukost, i Skottland serverade vandrarhemmet vita bönor, bacon, stekt ägg och en korv som det rann fett från och i Malaysia åt befolkningen nudlar till frukost. Inget av det här föll mig riktigt i smaken, men det är ändå kul att upptäcka att fil och müsli, smörgås och gröt inte är naturliga inslag i dagens första mål för alla människor.
Det finns en del forskning om frukosten och mycket tyder på att frukostätare har hälsosammare vikt än de som hoppar över frukosten och att barn och ungdomar som äter frukost klarar sig bättre i skolan än de som inte gör det. Men förtjänar inte den måltid som har rykte om sig att vara dagens viktigaste mål lite större uppmärksamhet? Varför inte testa under några dagar att experimentera lite med sin vanliga frukost? Kanske piffa till den med något extra gott och festligt, kanske tända lite ljus när man äter, sätta på lite lugn musik i bakgrunden eller äta något helt annat än det man brukar äta till frukost. Eller varför inte göra måltiden lite mer social: bjud över några vänner och duka upp en riktig god frukost som ni äter tillsammans, eller varför inte gå och äta frukost på någon av Uppsalas nationer. Någon gång ibland kan man kanske också unna sig att äta en riktigt lyxig hotellfrukost.

De flesta äter nog sin frukost
på gammal vana, utan att reflektera över den. Har du också väldigt fasta vanor för din frukost? Kanske kan du i så fall testa att bryta en vana nästa gång du bryter din fasta och göra dagens första mål lite mer spännande

nbsp;


Annons

Annons

Elina Nilsson läser sista terminen på dietistprogrammet i Uppsala. På filibabba.blogg.se skriver hon om matglädje och en hälsosam livsstil.

Läs mer

2020-05-15 12:07
Vi visste att det skulle kunna komma till detta, men trodde nog inte på allvar att det skulle gå så långt…
2020-05-13 13:40
Efter att ha plockat ut min kandidat i höstas började jag ifrågasätta mina livsval och gick rakt in i en 23-årings…
2020-05-07 16:51
Folk har börjat dricka blekmedel som botemedel mot sjukan. Detta är Apokalypsens tredje tecken. Jag har börjat titta…