Annons

Kampen om kroppen


Kost i Ergo. Dietiststudenterna Ylva Törner och Maria Wirén skriver om mat och hälsa i Ergo hela våren.

Vi fick ett mejl som påminde oss om hur komplext ämnet mat och näring är och att det alltid finns de som ser mer problem än glädje med detta. Visst kan det vara problematiskt. Idag kan man i en och samma tidning hitta recept på lyxig chokladdessert jämte recept på viktnedgång. Man ska laga fantastisk mat men för allt i världen inte äta den. Det här är en motsättning som kan göra oss förvirrade och uppgivna. Vilka av alla cirkulerande krav och förväntningar ska man egentligen ta till sig? Att försöka leva upp till idealet av människan som har allt under kontroll måste anses vara omänskligt.
Mat har både kulturella, sociala och psykologiska värden. Vi äter av en mängd anledningar, för att vi är hungriga, för att vi är glada eller ledsna eller för att det råkar stå mat framför oss. Vad vi väljer att äta är starkt förknippat med vår bakgrund och vår livsstil. Mat är något personligt och individuellt. Ett naturligt förhållningssätt till mat innebär dock att man väljer att äta det man tycker om och mår bra av utan att tänka överdrivet mycket på eventuella konsekvenser.
Faran med massan av de krävande budskap som ropar till oss från mediabruset är att vi riskerar att förlora den naturliga relationen till mat. Det kan göra att i stället för att ge vår kropp det den behöver börjar vi se den som ett projekt och en kamp som kan vinnas eller förloras. Samhällets syn på övervikt är idag nedslående krass och karaktäriseras av fördomar som att överviktiga inte bryr sig om sitt utseende, är lata och har tappat kontrollen. När kraven har växt sig övermäktiga och målet är total kontroll över livet och kroppen blir övervikt helt uteslutet. Detta kan leda till att man börjar sätta upp förbud och hårda regler för vad, hur eller när man får äta.

Det är viktigt att vara tillåtande mot både kroppen och huvudet för att inte riskera att fastna i en negativ spiral. Ibland känns det som att man behöver en snitslad bana genom livsmedelsaffären och alla tips och råd för att hitta rätt och undvika fallgropar. I själva verket behöver det inte vara så komplicerat. Det finns många som vill berätta för dig vad som är bäst att äta. Medicinskt vet vi vad man behöver för att vara frisk och må bra. Det är viktigt, men det finns svängrum. Vi är alla olika och till stor del vet du vad du behöver för att fungera och må så bra som möjligt. Mat är en av alla de pusselbitar som behövs för balans i livet. Låt den vara en källa till glädje, njutning och gemenskap och ett verktyg för att få energi till att klara av livets övriga utmaningar.

Behöver du någon att prata med?
Studenthälsan 018-15 50 50, www.sh.uu.se
Anorexi/bulimi-kontakt 08-20 72 14, http://www.abkontakt.se/

Fråga dietiststudenterna

Är det någon mening med att stå över energirik mat så som hamburgare och pizza även om man inte har viktproblem?

Att äta överdrivet mycket energi i en och samma måltid kan innebära en belastning för kroppen. Efter maten stiger halten av näringsämnen i blodet och dessa ska hamna i kroppens celler. Fett ger mer än dubbelt så mycket energi som kolhydrater och protein, och måltider med mycket fett i tar längre tid för kroppen att bryta ned.
Det finns ingen anledning att undvika hamburgare och pizza helt, snarare bör det handla om att begränsa mängderna. Försök äta så mycket att du blir behagligt mätt, och varken känner dig småhungrig eller proppmätt efter måltiden.

Vad finns det för belägg för att det är bra att äta på bestämda tider på dagen?

Man vet att vår kropp har en dygnsrytm, en inbyggd klocka som styrs av dagsljuset och som påverkar frisättningen av olika hormoner. Dessa hormoner styr bland annat känslan av hunger, vakenhet och trötthet. Efter varje måltid tar det omkring fyra timmar innan magen är tom och vi är hungriga igen. Därför rekommenderas det att äta var 3-4 timme för att undvika för stark hunger. Man har sett att oregelbundna måltidsvanor innebär en stress för kroppen, så det är bra att försöka äta så regelbundet man kan.

Har du en fråga till Ergos dietister? Maila: kost.ergo@gmail.com


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-24 09:53
Verksamhetsårets sista fullmäktigesammanträde innan konstituerande fullmäktige bjuder på oklar stämning, långa…
2024-04-21 19:55
Ikväll klockan 20.00 stängde röstningen för Kårvalet 2024. Ta del av resultatet nedan. 
2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…