Annons

Vad ska jag tänka på när jag blir kombo?


Jag och min kompis har flyttat in i en trea på Djäknegatan tillsammans och undrar om det finns något särskilt vi ska tänka på. Vi bor i varsitt rum men delar på vardagsrummet där vi båda har saker men TV-apparaterna har vi i sovrummen.

När man flyttar till ett eget boende kan det vara bra att överväga att skaffa en hemförsäkring. Hemförsäkringen brukar täcka det grundläggande såsom stöld av din cykel, om din dator brinner upp eller om du blir betalningsansvarig för en skada.
När två personer bor tillsammans kan försäkringen täcka båda personerna. Tänk på att du i sådana fall även är ansvarig för de personer som din kompis släpper in. Det kan innebära att ni ansvarar för skador eller stölder efter en fest gemensamt.
Enligt lag ska varje hushåll betala en avgift för radio- och tv-innehav. Med gemensamt hushåll avses att de som bor ihop delar på vardagliga sysslor och utgifter, alltså samarbetar i hemmet och har gemensam ekonomi. Det kan vara att ni delar på matkostnader. Om ni inte anses vara i ett och samma hushåll innebär det att ni är skyldiga att betala en tv-avgift per person, om ni har var sin tv.


Annons

Annons

Kårjuristerna

Har du juridiska funderingar som du har ställts inför under din studietid? Kårjuristerna är juridikstuderande och svarar på allmänna juridiska frågor. Om du har en fråga, kontakta dem via mejl: karjurist@us.uu.se, eller telefon: 018-480 31 41 på deras telefontid onsdagar 17–19. Inga frågor publiceras i Ergo utan frågeställarens tillstånd.

Läs mer

2024-03-26 08:41
Uppsala hamnar i biottenskiktet i en ny ranking över de bästa studentstäderna i Sverige 2024, enligt en undersökning av…
2024-03-25 08:45
En man har vid två tillfällen, 5 och 6 mars, ofredat kvinnor sexuellt på campus Engelska parken. Det rapporterar UNT…
2024-03-18 11:10
I januari tillsattes en arbetsgrupp som ska utreda förutsättningarna för att flytta om verksamheten inom Campus Gamla…