Annons
Annons

Uppsala storsatsar mot droger


– Alla här har ett brinnande intresse för forskning om droger. Kompetenserna måste komma närmare varandra och det är avsikten med U-fold, säger Fred Nyberg, professor i beroendeforskning vid Uppsala universitet, som är initiativtagare till Uppsalas nya satsning mot droger.

Professor Fred Nyberg presenterade under onsdagen den nya unika satsningen mot droger, U-fold, i universitetsaulan. U-fold är ett Uppsalabaserat nätverk för forskning om läkemedels- och drogberoende. Uppsala universitet, länsstyrelsen, Uppsala läns landsting, Uppsala kommun, polisen och flera andra organisationer är med och bidrar med kunskap i projektet. Syftet är att forskning, praktik och vårdtagare ska komma närmare varandra. nbsp;

I Uppsala finns gott om forskning om läkemedels- och drogberoende. nbsp; Metadonkliniken och Centrum för polisforskning finns här, liksom Sveriges enda farmaceutiska fakultet, med ledande forskning om anabola steroider och beroendemekanismer.

Flera välkända namn
är på plats för att tala om samarbetet, bland annat Lars Nylén, tidigare chef för kriminalvården och världens främsta metadonforskare Mary Jeanne Kreek från Rockefeller University. Christina Åkerman, generaldirektör på Läkemedelsverket, är också här.
– U-fold är en stor kunskapskälla att ösa ur, säger hon.

Åke Pålshammar vid instutitionen för psykologi står ibland själv framme vid podiet och föreläser. Men idag är han här för att lyssna.
– Det här är ett enormt bra initiativ. Det är viktigt att man samarbetar, så att inte universitetet blir en lekstuga för sig. Vi måste börja dra in fler.

Åke Pålshammar är särskilt intresserad av en fråga som han hoppas kommer att diskuteras i U-fold.
– Jag vill bevaka om någon kommer att ta upp det som kallas otrygg anknytning, säger han.

Otrygg anknytning innebär nbsp; avsaknad av en inre trygghet. Det i sin tur kan leda till att personen ifråga börjar med droger, eller förleds att hamna i ett drogträsk. Drogen blir en slags trygghet.
– Förändringar i tonårshjärnan är viktiga att beakta, då de har kopplingar till otrygg anknytning, säger Åke Pålshammar.

Nästa U-fold-evenemang,
som bland annat arrangeras av Centrum för polisforskning, äger rum den 26 oktober, kl 11–18, och den 27 oktober kl 9–12, på Museum Gustavianum. Aktuell drogforskning, missbruk och åtgärder står på schemat.

nbsp;

nbsp;


Annons

Annons

NÅGOT OM DROGER

300 000 barn lever i en familj där missbruk förekommer.
En heroinist kostar samhället omkring 2 miljoner kronor om året.
En lina kokain skövlar en kvadratmeter regnskog.

Läs mer

2024-07-11 13:34
Torsdag den 11 juli kom antagningsbeskedet för de som sökt kurser och utbildningar till höstterminen 2024. Vid Uppsala…
2024-07-08 12:09
AI-användning i studentarbeten har diskuterats hett de senaste åren. Nu lanseras nya AI-verktyg som påstår sig kunna…
2024-07-01 11:17
Enligt den senaste undersökningen från Eurostudent så upplever en tredjedel av studenter vid svenska lärosäten psykisk…