Annons
Annons

Jämställdhet eller manshat?


På fredag hålls en studiecirkel om jämställdhet och manshat, och på måndag uppmanar Feministiskt studentinitiativ alla genusintresserade att delta vid bloggaren Pär Ströms besök på Uppsala stadsbibliotek. Ergo har pratat med Jessica Engwall från Feministiskt studentinitiativ.

Jessica Engwall, Feministiskt studentinitiativ, varför uppmanar ni era medlemmar och andra att delta vid Uppsala mansjours föreläsning med Pär Ström?
– Pär Ström får väldigt mycket uppmärksamhet i media som den stora motpolen mot feminismen. Han ska inte få komma hit obemärkt utan att det blir någon diskussion. Om det är många som kommer så blir det många olika världsbilder och perspektiv som kommer fram och då blir det en intressantare diskussion.

Vem är Pär Ström enligt dig?

– Han är antifeminist och en person som har ett sätt att se på världen som kanske inte så många delar. Det visar sig till exempel genom att det är väldigt ofta som han får komma fram i media som en motpol mot feminismen – det finns inte så många andra som representerar de åsikterna. Han är också en person som drar nytta av den högervåg som drar genom Europa. Genom att flyta på den vågen så fungerar hans världsbild – att se feminismen som ett hot istället för en lösning.

Vad vill ni uppnå med detta?
– Det handlar inte på något sätt om att försöka övertyga Pär Ström, han har sin bild klar. Däremot vill vi få till en mer vetenskaplig och empirisk debatt. Det handlar om att samhället bygger på strukturer som fördelar makt olika och ojämlikt mellan grupper, man kan inte komma och tycka olika saker bara utifrån egna erfarenheter. Personliga erfarenheter är viktiga, men det går inte att endast utgå ifrån sig själv eller låta subjektivt tyckande vara grunden för jämställdhetsdebatten, vilket Pär Ström ofta gör.

Vad är det som ni tycker är så problematiskt med hans åsikter?

– Det är problematiskt att han ofta tar resultat ur sitt sammanhang när han använder sig av forskning, men jag skulle säga att det som är mest problematiskt är hans sätt att inte se de patriarkala strukturerna i samhället och att han baserar sitt resonemang på subjektivt tyckande. Han vill att det ska bli jämställt och det vill ju vi också, men orsakerna och vägen dit som vi ser är olika. Det är därför också kul att få chans att granska hans argument och se vilka premisser hans argument bygger på.

Är du med och ordnar fredagens studiecirkel som har titeln ”Sann jämställdhet eller manshat”, och är vem som helst välkommen?

– nbsp;Nej, studiecirkeln ordnas av den nystartade Genusföreningen vid Uppsala universitet. Det kommer att vara många olika människor, personer som är intresserade av genus, politik och av Pär Ströms argumentation. De är väldigt välkomnande, folk från olika fakulteter kommer att delta – det blir en blandad kompott.

Vad hoppas ni att måndagens diskussioner ska leda till?

– Det är ju alltid roligt att diskutera genus. Vi vill inte att det ska bli någon slags pajkastning utan snarare ha konkreta frågor och kunna föra ett samtal och en vetenskapligt grundad diskussion. Pär Ström vet förmodligen vad han tycker och tänker så då vill vi höra det och få svar på några av de frågor som uppstår när man läser hans blogg eller böcker. Vi vill att det ska vara en nyanserad debatt, inte bara det antifeministiska som lyfts fram.

Här hittar du tid och plats för föreläsningen http://www.facebook.com/ /events/296668253735138/


Annons

Annons


nbsp;

Läs mer

2022-05-30 17:13
Synskadade studenten Ida-Maria Engberg flyttade till Uppsala för att på riktigt kunna ta del av studentlivet i stan, men…
2022-05-20 15:02
Efter en rejäl grillning kunde ett nytt styre väljas till Uppsala studentkår. Man röstade också igenom en…
2022-05-16 14:40
Plötsligt en dag hängde en piratflagga vid en av universitets flaggstänger. En polisanmälan om egenmäktigt förfarande…