Annons
Annons

Fler röstade i kårvalet


Valets vinnare var två – Uppsala universitets studenter och Gröna studenter, som båda gick framåt och ökade med två mandat. Valdeltagandet steg oväntat med tre procentenheter till 9,9 procent och stämningen var överlag väldigt god under valvakan.

nbsp;

Mandatfördelningen efter årets val till kårfullmäktige ser något annorlunda ut jämfört med förra året, då det var relativt jämnt mellan de nio partierna som ställde upp. Uppsala universitets studenter fick flest röster och ökade med två mandat till elva mandat och blir således det klart största partiet i fullmäktige. Nästan lika bra gick det för Gröna studenter som även de ökade med två mandat och får sju mandat i fullmäktige.

– Det känns väldigt roligt att det gick bra, men framförallt är det roligt att valdeltagandet ökat, säger Gröna studenters partiombud Fatma Aksal.

Från förra årets siffra på 6,9 procent steg antalet röster med tre procentenheter till 9,9 procent i årets val, något som valutskottets ordförande Jens Isaksson känner sig nöjd med.

– Vi är jätteglada över det ökade valdeltagandet, även om det fortfarande är väldigt lågt – vi har satsat på att synas mer ute på campus i år och har haft fler valinformatörer ute. Vi har också satt upp fler affischer och delat ut fler broschyrer jämfört med tidigare år, säger Jens Isaksson.

Det är inte bara valutskottet som lagt i en högre växel – även partierna har ansträngt sig, menar han.

– Vissa av partierna har blivit bättre på att marknadsföra sig, vilket avspeglas i siffrorna. Många har gjort ett jättebra jobb.

Ett parti som det gick mindre bra för i valet är enfrågepartiet Rädda Carolina. Det skiljde bara fyra röster mellan Rädda Carolina och Centerstudenter, men det räckte för att Centerstudenter skulle få två mandat medan Rädda Carolina åkte ut ur fullmäktige. Vänsterns studentförbund och Feministiskt studentinitiativ ligger kvar på fem mandat och Moderata studenter Uppsala på fyra, men S-studenter och Piratstudenterna backar båda ett mandat till fyra, respektive tre mandat.

För att öka valdeltagandet ytterligare nästa år har Jens Isaksson och de andra i valutskottet ett antal idéer. Inte minst att uppmana kårfullmäktige att faktiskt välja ett valutskott redan i september – i år valdes ordföranden först i januari och det var inte förrän då valutskottet kom igång. nbsp;

– Jag tror framförallt att det vore bra om man fick en bättre kontinuitet i verksamheten. Valutskottet byts ut varje år och vi tror att en bättre överlämning är a och o. Vi ska sätta oss ner och diskutera vad vi kunde ha gjort bättre och annorlunda – dokumentera det och lämna det vidare till nästa valutskott. Dela med oss av våra erfarenheter helt enkelt, säger Jens Isaksson.

nbsp;


Annons

Annons

nbsp;

VALRESULTATET

nbsp;

Antal röstberättigade: 21 947

Totalt antal röster: 2 162 (9,9 )

Totalt antal personröster: 1 506

nbsp;

Mandatfördelning (förra årets siffror inom parentes)

Uppsala universitets studenter (UUS): 11 (9)

Gröna studenter (GS): 7 (5)

Vänsterns studentförbund (VSF): 5 (5)

Feministiskt studentinitiativ (FI): 5 (5)

S-studenter (S): 4 (5)

Moderata studenter Uppsala (MST): 4 (4)

Piratstudenterna (PS): 3 (4)

Centerstudenter (CS): 2 (2)

Rädda Carolina (RC): 0 (2)

nbsp;

nbsp;

Flest personkryss i varje parti

Fredrik Pettersson (UUS): 64

Magnus Olofsson (GS): 34

Joanna Korbutiak (VSF): 44

Hilda W. Dahlin och Jenny Jakobsson (FI): 28

Yasmin Hussein (S): 31

Eric Lennerth (MST): 31

Lukas Klingsbo (PS): 50

Kristina Lindberg (CS): 19

Karolina Andersdotter (RC): 26

nbsp;

Läs mer

2021-05-12 18:18
Grönt ljus för att etablera stödmedlemskap och en ny och fräsch värdegrund – det var propositionerna som röstades igenom…
2021-05-12 11:00
Huset på Banérgatan i Kåbo med dryga trettiotalet lägenheter ska säljas. Anledningen enligt VD Lisa Jacobsson är att…
2021-05-10 15:47
Nu börjar sommarlovet närma sig och med det även sommarjobbet. Ergo gav sig ut i den efterlängtade vårluften för att…