Annons
Vilket rättsligt skydd borde katten Krösus ha? detta ska juriststudenter från hela norden snart ha en tydligare åsikt om.
Foto: Ida Nordenhem

Djuridik på programmet


Nordisk vecka med Juridiska Föreningen brukar innebära teman som affärsjuridik och europarätt. I år blir det annorlunda.
– Det är aldrig någon som haft ett så här kontroversiellt tema tidigare, säger arrangören Victoria Elmgren.

En föreläsning om djurrätt sticker ut i det fullspäckade men annars ordinära programmet för Nordisk vecka. Uppsalasightseeing, fest och advokatbyråbesök – och en programpunkt där Eva Diesen från Djurens jurister bjudits in. Victoria Elmgren, internationell sekreterare för Juridiska föreningen, tror på stor uppslutning.
– Vi ska sätta upp lappar på SLU och hoppas även att utomstående kommer.

Få juriststudenter intresserar sig för djurrätt och få har därför en välformulerad åsikt om frågorna, menar Victoria Elmgren.
– Det är därför jag tycker det här är spännande och viktigt. Jag vill att fler ska skaffa sig en uppfattning. Jag lyssnar på allas åsikter, så länge man kan argumentera för sig, säger hon och jämför med att sympatisera med ett visst politiskt parti.

Bland de föreningsmedlemmarsom tyckt till har rektionerna varit blandade.
– Många tycker det ska bli intressant och roligt. Sedan har det såklart varit viss negativ respons också.
Att ämnet associeras med aktivister som släpper ut minkar gör att jurister och andra som skulle kunna föra en saklig dialog om djurs rättigheter inte orkar göra det, tror Victoria Elmgren.
– De som verkligen skulle kunna förändra situationen blir trötta på ämnet. Men jag vill uppmärksamma det och få folk att intressera sig.

Så vilka djurs rättigheter handlar det om?
– Lättast att prata om är djurrätt kopplat till sällskapsdjur. Alla som har eller har haft husdjur vet ju att de inte hade velat utsätta dem för någonting hemskt.
En fråga som till exempel Djurens jurister drivit är att djur bör ha egna försvarare i rättsprocesser.
– Det handlar till exempel om att man ska kunna fria djuren så att de kan slippa bli avlivade om de inte gjort något fel – som när de råkat bita en människa då de varit trängda eller stressade, säger Victoria Elmgren.

När det gäller köttätande är det svårare och fler aspekter inblandade, tycker hon. Victoria Elmgren diskuterar gärna ämnet fram och tillbaka.
– Man kan aldrig tvinga hela världen att sluta äta kött och ha päls. Däremot kan man ändra attityder och förbättra situationen för djuren. Det är avgörande hur de haft det under sina liv.

Ekologiskt, frigående och slakt med bedövning och utan stress är viktiga frågor, tycker hon.
– Kött får väl helt enkelt bli dyrare, om det behövs. Man ska inte producera kött om man inte kan se till att djuren slipper lida.

Överlag tror Victoria Elmgren att djuren har det rätt bra i Sverige jämfört med andra länder, men säkert också sämre än vad många konsumenter vet om.
Något problem att kombinera djurrätt och köttätande behöver inte tvunget finnas, tror Victoria Elmgren.
– Jag tycker inte det behöver vara motsägelsefullt att engagera sig för djurs rättigheter och samtidigt äta kött och ha päls, säger hon.

Men mycket inom området har Victoria Elmgren inget svar på, och hon känner att det är bäst att försöka gå in med en neutral ställning. Efter konferensen hoppas hon att hon, liksom de andra deltagarna, kan argumentera bättre för sina ståndpunkter. Framför allt hoppas hon att diskussionen tas på allvar.
– Alla får tycka vad de vill, så länge ingen skämtar bort det.


Annons

Annons

Nordisk vecka
Juridiska föreningen vid Uppsala universitet bildar med elva nordiska
systerföreningar Nordiska sekretariatet. Varje förening bjuder årligen in till Nordisk vecka och anordnar då studiebesök, föreläsningar och fest. Syftet är att stärka banden och utöka de juriststudenter internationella kontaktnät.

Uppsala bjuder in till Nordisk vecka 26–30/9. Föreläsningen med Eva Diesen från Djurens jurister äger rum 27/9 kl.14 i Brusewitzsalen på Riddartorget.

nbsp;

För mer information: maila intsek@jf-uppsala.se.

Läs mer

2024-03-26 08:41
Uppsala hamnar i biottenskiktet i en ny ranking över de bästa studentstäderna i Sverige 2024, enligt en undersökning av…
2024-03-25 08:45
En man har vid två tillfällen, 5 och 6 mars, ofredat kvinnor sexuellt på campus Engelska parken. Det rapporterar UNT…
2024-03-18 11:10
I januari tillsattes en arbetsgrupp som ska utreda förutsättningarna för att flytta om verksamheten inom Campus Gamla…