Annons
Annons
Petra Cyrillus leder just nu Kondoma meras informationsarbete för att minska spridningen av könssjukdomar och antalet oönskade graviditeter bland studenter.
Foto: Jakob Meijer

Säkrare sex på agendan


Ett ögonblick…
Petra Cyrillus, vikarierande verksamhetsledare på Kondoma mera, som nu är på plats i kårhuset.

Vem är du?
– Jag tog min examen nu i januari som personalvetare. Sedan har jag läst en massa sexologikurser vid sidan av. Jag har även jobbat som informatör för Kondoma mera i över ett år. Just sexualpolitiska frågor har alltid varit hjärtefrågor så det här är verkligen ett drömjobb att få som nyexad.



Vilka frågor tycker du är viktiga för Kondoma att driva?
– Först och främst handlar mycket om att informera om säkrare sex. Sedan tror jag också att det är viktigt att vi finns till som ett självklart forum för studenter där man vågar prata om sex. Bara för att vi heter Kondoma mera finns det fler saker att göra än att dela ut kondomer.



Vad för projekt arbetar ni med just nu?
– Nu handlar en stor del av arbetet om att rekrytera nya informatörer till verksamheten. Den 8 mars kommer vi att ha en informatörsträff. Sedan planerar vi inför Sexdagarna, som i år går av stapeln i maj på Norrlands nation. Det är mycket planeringsarbete som att få tag i föreläsare och annat.


Statistiken visar att spridningen av könsjukdomar ökar, inte minst bland studenter. Något nytt på klamydiafronten?
– Jag tror att allt fler testar sig i och med att det finns hemmatester. Eftersom det blir mer tillgängligt har det blivit naturligare för män att testa sig kontinuerligt. Överlag är klamydia annars det som sprids mest, men vi ser även fler fall av gonorré, herpes och kondylom.

Vad ska ni göra för att studenter ska bli mer medvetna om riskerna?
– Jag tror att vi måste finnas ute mycket mer än vad vi har varit tidigare. Nu har vi mest sponsrat olika evenemang med kondomer. Jag tror mer på att möta studenterna, att till exempel spontant besöka nationerna under pubkvällar och klubbar för att synas.


Annons

Annons

Här kan du läsa mer om verksamheten. Just nu (t.o.m 8/3) söker Kondoma mera nya informatörer.

Läs mer

2022-05-30 17:13
Synskadade studenten Ida-Maria Engberg flyttade till Uppsala för att på riktigt kunna ta del av studentlivet i stan, men…
2022-05-20 15:02
Efter en rejäl grillning kunde ett nytt styre väljas till Uppsala studentkår. Man röstade också igenom en…
2022-05-16 14:40
Plötsligt en dag hängde en piratflagga vid en av universitets flaggstänger. En polisanmälan om egenmäktigt förfarande…