Annons
Annons
Prins Daniel, som själv varit egenföretagare, delade ut priset.
Foto: Elisa Amorelli

Modig och rörd vinnare


En fullsatt universitetsaula, några av Sveriges främsta entreprenörer, samt självaste prins Daniel deltog i Anders Wall föreläsningens 10-års jubileum.

Ambitioner, företagsamhet, karismatiskt ledarskap och pengar. Det är, enligt nbsp;Björn Wahlroos, styrelseordförande för Nordea, det viktigaste för ett lyckat eget företagande. Han var en av de fem inbjudna gästtalarna under onsdagseftermiddagen, som var helt i företagsamhetens tecken med många, och långa, inspirerande tal. Tidigt fylldes universitetsaulan av förväntansfulla studenter och särskilt inbjudna gäster. Det var en högtidlig stämning i aulan och applåderna var många när Anders Wall själv intog scenen för att hålla dagens första tal. Det var fyllt av lovord om Uppsala och passionen han själv känner för entreprenörskapet. Han passade även på att välkomna prins Daniel, som själv varit egenföretagare.

Ett återkommande ämne under eftermiddagen var vikten av mod. Modet att bygga kultur, jobba i team, hitta nya tillvägagångssätt och prova nya saker. En person som visat sig ha dessa egenskaper är Kajsa Asplund, som tilldelades utmärkelsen ”årets Uppsalastudent”, ett pris som uppmuntrat framgångsrika studenter under 13 års tid. Förutom äran vann Kajsa Asplund även ett stipendium på 100 000 kronor.
– Det känns helt fantastiskt, det är en oerhörd ära och jag kan fortfarande inte förstå att det hänt, säger hon efter att ha fått en kram av prinsen uppe på scenen.

Hon höll även ett rörande, personligt tal och tackade institutionen för psykologi, sin pappa för självdisciplinen och sin mamma, som hon hoppades såg ner på henne från himlen.
– Jag vill att hon förstår att det jag gör, gör jag också för henne, avslutar hon talet.

Efter tilldelningen av priset fick Ergo chansen att prata med vinnaren, som var rörd till tårar av alla gratulationer. Hon medgav att hon varit väldigt nervös hela dagen och aldrig stått inför så stor publik tidigare. Nervös, men lycklig. För prispengarna vill hon fortsätta utveckla ett stressprogram för chefer, ett projekt som tidigare varit hennes examensarbete.


Annons

Annons

Enligt motiveringen har Kajsa Asplund visat prov på mångsidighet, driv och entreprenörskap. Hon har vid sidan av framgångsrika studier byggt upp föreningen Psykologdagen Uppsala, som syftar till att föra psykologistudenter och näringsliv närmare varandra genom en arbetsmarknadsmässa. nbsp; Hon har på olika sätt omsatt kunskaper från sin utbildning till tjänster i näringslivet. Bland annat har hon initierat nya projekt inom sitt arbete vid konsult- och utbildningsföretaget Psykologfabriken AB (grundat av Årets Uppsalastudent 2010, Hoa Ly). Kajsa har även varit engagerad i utbildningsfrågor, bland annat i institutionsstyrelsen, och arbetat ideellt inom Röda Korset.

Kajsa Asplund är den tredje psyologistudenten på fem år som får motta priset.

Priset delas ut på dagens Anders Wall-föreläsning och består av ett stipendium på 100 000 kronor.

TIDIGARE VINNARE

Johan Gärdebo (2012)
Johan Bengtsson (2011)
Hoa Ly (2010)
Rebecca Andersson (2009)
Niklas Elofsson (2008)
Johan Lundin (2007)
Martin Svensson (2006)
Pär Höglund (2005)
Lisa Landerhjelm (2004)
Mina Anger (2003)
Mikael Åberg (2002)
Lovisa Lovmar (2001)
Sandra Friberg (2000)

Läs mer

2020-09-17 13:54
Skulle du fortsätta plugga om du blev ekonomiskt oberoende? Svaret tycks vara ganska självklart om man får tro de…
2020-09-15 13:48
Två smittkluster på läkarprogrammet och enskilda covidfall på andra kurser. Nu tre veckor in på terminen konstateras att…
2020-09-14 11:26
En verklig berättelse som också kan läsas som en spännande kriminalhistoria. Karin Hassan Jansson och Jonas Lindström…