Annons
Annons
Studenter visar sitt stöd i sociala medier.
Foto: Sara Borsiin

Handlar om att utrycka vårt stöd


Ett ögonblick...
Karolina Andersdotter, kårengagerad och tidigare förste kurator på V-Dala nation, som varit med och startat hashtaggen hejaeva på twitter och facebook.

Varför en hashtagg?
– För mig är det ett sätt att visa stöd för rektors goda arbete. Den mediala stormen kring allt det här har blivit väldigt konstig med en person som är utsatt utan att man vet varför. Jag antar att det finns fler anledningar till kritiken än det som framförts. Men för alla som står utanför ser det väldigt konstigt ut, samtidigt som det känns obefogat.

Som du påpekar har vi än så länge knapphändig information om vad kritiken handlar om. Vad är det ni stöttar?
– Uppsala studentkårs ordförande har uttryckt det bra om hennes engagemang för studentinflytandet och hur hon gjort andra bra saker för studenterna.
– Jag tycker hon är en bra förebild och en mycket mer intressant rektor än sin föregångare. Hon verkar ju faktiskt vilja göra något. På ett sätt kan jag tänka att då vara externt rekryterad och kvinna är i det här fallet en av de största synderna man kan göra.

Hashtaggen används till större del av kåraktiva och tidigare engagerade, fram tills att det rapporterats om den i lokalmedia en handfull sådana. Vad säger gemene student om det här?
– Man har ingen aning om vad det är som händer. Som student möter man rektor väldigt sällan. Du ser henne kanske i media eller läser hennes rektorsblogg. Därför blir det så konstigt med den vaga informationen vi får. Folk är förvirrade och förvånade och vill veta vad det är hon faktiskt har gjort.

Tror du att studentengagemang, likt det här, kan göra någon skillnad?
– Jag vet inte. För mig handlar det om att uttrycka stöd för Eva, ungefär som studentkårerna har gjort. Samtidigt är det ett sätt för oss att samla debatten under en och samma hashtagg.

nbsp;


Annons

Annons

DETTA HAR HÄNT

Onsdag 12 februari framkom uppgiften att vice rektorerna vid Uppsala universitet är starkt kritiska till rektor Eva Åkesson och vill se henne avgå omedelbart.

Grunden till kritiken är ännu oklar, men det ska handla om olika syn på styrning och ledning av universitetet, samt rektorns personliga egenskaper och lämplighet. Rektor ska ha tagit del av kritiken i december 2013.

Röster har höjts om kritikernas tillvägagångsättet. Ställföreträdande vice rektor Helena Danielson har sagt till Upsala nya tidning att de riktlinjer som universitetet har för konflikthantering inte har följts.

Studentkårerna i Uppsala har gemensamt gått ut och sagt att de har fortsatt förtroende för Eva Åkesson. nbsp;

Läs mer

2020-01-27 16:11
I mitten av januari stals sex röda flaggor från stängerna utanför Ekonomikum. Det är dock inte första gången någon får…
2020-01-23 16:31
Nästan tolv gånger studiemedlet för en heltidsstuderande tjänar den person som håvar in mest kosing per månad före skatt…
2020-01-23 14:10
I veckan rapporterade media om genusforskare som tystas efter hot. I artiklarna och inslagen målades det upp en mörk…