Annons
Annons
New public management präglar universitet – ett system rektor Eva Åkesson accepter, menar en av hennes kritiker.
Foto: Ida Nordenhem

En vd – inte en rektor


Universitetet behöver en lyssnande människa, menar Jan Lindegren, dekan vid historisk-filosofiska fakulteten, som tycker rektor Eva Åkesson står för ett New public management-system som bland annat slår mot studenterna.

För en vecka sedan kom det fram att röster om avgångskrav höjts mot rektor Eva Åkesson. Men vad kritiken handlar om har varit oklart. Nu förklarar Jan Lindegren, en av dekanerna som undertecknat avgångskravet, hans syn på frågan.

I en skrivelse till ledamöter och prefekter i historisk-filosofiska fakultetsnämnden, skriver Jan Lindegren att ”sprickan i ledningen inte har ett smack att göra de spekulationer som har framförts i pressen och de än mer fantasifulla åsikter som torgförs i sociala media”. I stället handlar det, enligt honom, om meningsskiljaktigheter gällande vad en rektor ska och inte ska göra.

Kritiken mot Eva Åkesson är i grunden även kritik mot det New public management-system som han menar präglar universitetet. Att i stället för att fördela resurserna utifrån vad för studier och forskning man tycker universitetet borde bedriva prioritertas det som är ekonomiskt lönsamt – ett system han menar rektor Eva Åkesson står bakom.
– Det här riskerar att slå sönder hela universitetet. Rektor har inte förstått konsekvenserna av systemet, säger Jan Lindegren, som anser att en rektor måste driva universitetet sett från ett helhetsperspektiv.

Även studentkårens konsistorieledamöter får viss kritik. I skrivelsen kan man läsa: ”märkligt nog förefaller studentkårens representanter i konsistoriet att ha varit nöjda med detta fördelningssystem, trots att huvuddelen av alla studenter drabbas i form av minskande resurser till sina respektive ämnen.”
– Ja, jag tycker det är märkligt med tanke på hur studenter protesterat mot det här.

Om rektor nu skulle avgå, vad är det som säger att det inte skulle tillsättas en rektor med liknande värderingar, som de du menar Eva Åkesson har?
– Det finns en möjlighet till det. Men jag kan tänka mig att en ny rektor skulle vara lite mer lyssnande och att man också får en bättre rekryteringsproccss. Nu är det som om man rekryterat en vd. Men en rektor är inte en vd – det är det som är problemet. Universitetet behöver en lyssnande människa och en som har förmåga att värdera argument, säger Jan Lindegren.
– Men du har alldeles rätt. Jag tror faktiskt att de flesta universitetsrektorer inte är lämpliga för att vara det. Och det är obehagligt.

Han menar att det är viktigt att föra samma kamp som nu om det skulle visa sig att en sådan rektor rekryteras.
– Saker och ting kanske ändrar sig. Vem vet? Regeringen backade ju med förslaget om högskolestiftelser. Jag tror att New public management har passerat sitt bäst-före-datum.


Annons

Annons

Läs mer

2020-01-27 16:11
I mitten av januari stals sex röda flaggor från stängerna utanför Ekonomikum. Det är dock inte första gången någon får…
2020-01-23 16:31
Nästan tolv gånger studiemedlet för en heltidsstuderande tjänar den person som håvar in mest kosing per månad före skatt…
2020-01-23 14:10
I veckan rapporterade media om genusforskare som tystas efter hot. I artiklarna och inslagen målades det upp en mörk…