Annons
Ella Brodin läser statsvetenskap och är tredjenamn på listan, Gustav Sundell är doktorand och andranamn på listan. Personlig sak: Studentmössa. ”För att vi värnar om studenterna på Uppsala universitet”.
Foto: Ida Nordenhem

Uppsala universitets studenter


Ergo träffar kandidaterna Ella Brodin och Gustav Sundell och reder ut: Vad vill Uppsala universitets studenter (UUS)?

Hur mår ni som kårparti?
GS: Vi är nöjda med året som gått. Vi lyckades driva igenom vår viktigaste fråga: att vi avsade oss kårstatusen för teknatfakulteten, så att UTN kunde bli formell kår.

EB: En annan framgång var studentrepresentantutbildningen. Det var en viktig fråga för oss och den har vi genomfört.

Vad kommer ni att driva i år?
GS: Vi har börjat arbetet med att alla studenter ska få tillgång till alla campus.
EB: Det har blivit lite bättre öppetider. Vi hoppas det ska bli ännu bättre.
GS: Vi vill se en decentraliserad kår där engagemanget kommer nerifrån. Vi är inte nöjda med mängden studieplatser och arbetsmiljörapporten som släpptes visar att många studenter är stressade. Det kan vara en viktig sak att driva nästa år – vad vi ska göra år stressen.

Vad kan ni göra åt den?
GS: Det handlar bland annat om utbildningskvalitet – på vissa utbildningar kanske det krävs mer lärarledd tid, på andra kanske det istället behövs mer tid för reflektion.

Hur vet väljaren vilken politik den får när den röstar på UUS?
GS: Vi är ju ett parti som driver studentfrågor. Vi sätter studenten och vad den behöver i fokus.

Men finns det något som är objektivt bra för studenterna?
GS: Till viss del finns det något som är objektivt bra för till exempel distansstudenter, för studenter med barn eller studenter som pluggar på studietunga utbildningar…
EB: Jag tror studenter har mer gemensamt än tvärtom. Det handlar om att ideologiska intressen inte ska ta överhanden för vad som är bra för studenter. Jag upplever ofta att det är väldigt mycket jag håller med de andra partierna om. Det är väldigt få skillnader.

Men om det inte är någon skillnad kan man ju lika gärna rösta på ett annat parti…?
EB: Nej. Andra partier kanske har mer fokus på nationellt lobbyarbete, medan vi tycker att det är viktigt att SFS tar större roll där. Vi vill hålla oss till konkreta frågor där vi kan påverka mer, och ha fokus mot Uppsala universitet. Dessutom förlitar vi oss på åsiktsdokumenten och dessa förändras väldigt lite beroende på vilka som sitter vid makten.
GS: Uppsala studentkår har ju en tyngd som påverkansorgan och är en stark röst i samhällsdebatten. Det är inget vi har tappat bara för att UUS driver kåren.


Annons

Annons

FIRAR 50 ÅR

Uppsala universitets studenter har funnits sedan 1964. I februari i år firade de 50 år som kårparti. UUS är största parti i kårfullmäktige med 17 mandat. Partiet innehar även de båda presidieposterna.

KÅRVALET 2014

Mer information om kårvalet och hur du röstar hittar du nbsp;här.

Läs mer

2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…
2024-04-09 08:35
Efter januaris aktion rörande situationen på Engelska parkens Matikum har nu beskedet kommit - då får studenterna sitta…
2024-04-08 08:19
Tisdagen den sista april vibrerar vårluften i Uppsala. Under morgonen väntas drygt 40 000 personer anlända till Uppsala…