Annons
Annons
Anna Nikolina Solander och Stina Jansson tar demonstrationen Free The Nipple till Uppsala. Nästa fredag, 2 oktober kommer de att tåga barbröstade ner för Carolinabacken.
Foto: Sandra Gunnarsson

Med bara bröst nedför Carolinabacken


Varför får endast mäns bröst synas på sociala medier? Nu kommer demonstrationen Free The Nipple till Uppsala, initierad av två studenter som kämpar för att den kvinnligt kodade kroppen ska få vistas i rummet på samma villkor som den manliga.

Under den senaste månaden har demonstranter i Stockholm, Göteborg och Malmö barbröstade vandrat fram under parollen Free The Nipple. På fredag, 2 oktober är det dags för demonstranter i Uppsala att tåga från slottsbacken till Stora torget – utan någonting på överkroppen.

– Den här demonstrationen har ju funnits i de andra större städerna. Vi tyckte det var tråkigt att ingen plockade upp det i Uppsala. Det finns ju så mycket aktivism här som ligger och gror. Så vi tänkte, varför inte – går ingen annan så blir det i alla fall vi två, berättar initiativtagaren och psykologstudenten Anna Nikolina Solander.

Syftet är att avsexualisera kvinnligt kodade bröst – göra det upp till individen om hen vill visa sig i bar överkropp eller inte. Som det ser ut i dag förväntas de som har ”kvinnobröst” att täcka över dem på stranden i badhuset eller i det offentliga rummet. Detta synliggörs framförallt på sociala medier, där sidor som Facebook och Instagram censurerar bilder där ”kvinnobröst” förekommer.

– Tar man ett kvinnligt bröst och klipper in en manlig bröstvårta ovanpå är det okej. Sociala medier tar sig friheten att koda ett kön och sedan komma med restriktioner om hur det könet ska uppträda. Det känns fånigt att vi inte har samma rättigheter att visa ett neutralt bröst om vi vill, säger Anna Nikolina Solander.

– Det primära problemet är att brösten är sexuellt kodade objekt, som inte är till för kvinnorna. I förlängningen handlar det inte bara om brösten, utan om att hela den kvinnligt kodade kroppen sexualiseras, inflikar initiativtagaren och genusstudenten Stina Jansson.

Sociala medier speglar även hur samhället ser på kvinnligt kodade bröst. År 2007 blev två kvinnor utslängda från Fyrishov för att de badade toppless. Trots att det var några år sedan är det fortfarande inte tillåtet att vistas i badhuset utan topp. Stina Johansson berättar om en liknande erfarenhet. nbsp;

– Jag har blivit tillsagd på en strand när jag badade toppless. Det var en förälder som sa att det inte var bra för deras barn att se. Jag svarade: det är väl bättre att

att de ser mina bröst än att de sitter och googlar bilder på nätet. Föräldern skakade på huvudet och flyttade sig längre bort, säger Stina Jansson.

Initiativtagarna trodde att det skulle bli svårt att rekrytera folk till Free The Nipple-demonstrationen i Uppsala. Responsen har dock varit större än vad de vågat hoppas på. I skrivande stund har 145 personer anmält att de kommer på Facebook. Det kommer att vara upp till deltagarna själva om de vill ta av sig tröjan eller behålla den på.

– Vi tycker inte att det är radikalt, men vi förstår om inte alla känner sig bekväma med att visa sina bröst. Det handlar om att stå upp för rätten att göra det, säger Anna Nikolina Solander.

Det är ju få män som går i bar överkropp i oktober, hade det inte varit bättre om ni demonstrerade i badhuset där skillnaden i bemötande blir mera tydlig? nbsp; nbsp;

– Vi gör ju det här för att sprida kampanjen och vill därför göra på samma sätt som i de andra städerna, säger Stina Jansson.

Under demonstrationen i Malmö var det en del män som stod på sidan för att filma och ta bilder.

Tror ni att budskapet kommer att gå fram. Eller blir det ytterligare ett tillfälle för män att sexualisera era kroppar?

– Vi sexualiseras i medier hela tiden. Då kan vi lika gärna visa brösten när vi gör något aktivt, när vi tar plats som subjekt. Vi hoppas också att demonstrationen kommer att leda till ökad aktivism, säger Anna Nikolina Solander. nbsp;

nbsp;


Annons

Annons

Free The Nipple

Rörelsen Free The Nipple startades av aktivisten och regissören Lina Esco. Hennes film Free The Nipple handlar om unga aktivister på New Yorks gator som på olika sätt protesterar mot censuren av kvinnliga bröst. Filmen var i princip omöjlig att släppa på grund av att den innehöll så många barbröstade kvinnor. Detta blev startskottet för rörelsen. Under september månad har demonstrationer ägt rum i Malmö, Göteborg och Stockholm.

Fredag den 2 kommer Free The Nipple-demonstrationen till Uppsala. Demonstrationståget avgår från slottsbacken klockan 18.00. Här kan du läsa mer om Free The Nipple Uppsala. nbsp; nbsp;

Läs mer

2020-04-06 17:42
Ta ställning i samhällsfrågor, satsa på kårhuset och gör det billigare att åka tåg och buss för studenter – det är…
2020-04-06 17:04
Reformera fullmäktige och gör kårmedlemskapet mer attraktivt – så hoppas UUS förbättra Uppsala studentkårs verksamhet…
2020-04-06 16:47
Kårvalet skjuts fram två dagar. Strul hos webbhotellet gör att hemsidan där man kan rösta inte fungerar i nuläget.