Annons
Annons
Rysiek Sliwinski, studierektor vid filosofiska institutionen, har inga problem med att porträtten föreställande manliga professorer har klistrats över med kvinnliga filosofer.
Foto: Sigrid Asker

Revansch för kvinnliga filosofer


I filosofiska institutionens seminarierum hänger 20 porträtt som alla föreställer kvinnor. Men det är bara fasttejpade A4-papper utanpå de manliga professorer som tavlorna egentligen föreställer.

Hanna Arendt, Simone de Beauvoir och Ayn Rand är några av de filosofer som finns representerade på väggen i seminarierummet på filosofiska institutionen i Engelska parken. Under A4-papprena som har tejpats fast på tavlor döljer sig gamla professorer vid institutionen. Enligt studierektor Rysiek Sliwinski dök kvinnoporträtten upp i fredags.

– Jag utgår från att det var studenter som satte upp dem, men vet inte vilka. Jag kan förstå att kvinnliga studenter är kritiska till att det bara är män på väggen.

En anonym Facebookprofil som kallar sig ”En Kvinna Skojar Ni” gör anspråk på aktionen. Som anledning anges att det är hög tid att de många kvinnor som har bidragit till filosofin får plats. Institutionen planerar att sätta upp ett porträtt av endast en kvinnlig filosof, vilket ”En Kvinna Skojar Ni” är starkt kritiska till. Rysiek Sliwinski har förståelse för synpunkten.

– Vi ska diskutera detta på institutionen. Kanske kommer vi att tänka om.

Hur länge kommer de kvinnliga filosoferna att få sitta kvar?

– Om du frågar mig är det inte bråttom att ta ned dem. Jag tycker det är kul att studenterna tänker själva och ifrågasätter, säger Rysiek Sliwinski.

nbsp;


Annons

Annons

Läs mer

2022-05-30 17:13
Synskadade studenten Ida-Maria Engberg flyttade till Uppsala för att på riktigt kunna ta del av studentlivet i stan, men…
2022-05-20 15:02
Efter en rejäl grillning kunde ett nytt styre väljas till Uppsala studentkår. Man röstade också igenom en…
2022-05-16 14:40
Plötsligt en dag hängde en piratflagga vid en av universitets flaggstänger. En polisanmälan om egenmäktigt förfarande…